eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Češi zvládli obrovské drama a postupují do osmifinále

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔9.9.2015
Češi zvládli obrovské drama a postupují do osmifinále

Please enter banners and links.

AKTUALIZOVÁNO. Rozehrávač Tomáš Satoranský nikdy nebyl velký střelec. Ale v důležitou chvíli se velké střely nezalekl. Především díky jeho trojce v poslední minutě utkání proti Belgii postupuje česká reprezentace mezi 16 nejlepších celků Evropy.

Český národní tým uhájil v obrovském dramatu těsné vítězství nad Belgií. Úspěch se rodil těžce, Belgičané dokázali smazat desetibodové manko několik minut před koncem. V důležitou chvíli ovšem český hrdina Satoranský neminul a potvrdil stále se zlepšující výkonnost. Český tým ještě čeká duel proti Litvě.

Dobrá obrana, ale horší doskakování

Českému týmu začátek utkání úplně nevyšel, ale během několika minut se zásluhou Tomáše Satoranského povedlo vývoj otočit. Ginzburgovi svěřenci dobře využívali svou největší zbraň, a to kvalitní obranu. Belgičané se spoléhali na střelbu z dálky, ve které na šampionátu kralují, ale dobrá obrana Čechů jim znemožnila střílet lehké pokusy. Kaňkou na obraně Čechů byla po celé utkání menší agresivita při doskakování.

Ve druhé čtvrtině byla obě družstva v ofenzivní fázi bezzubá. Belgičané se těžko prosazovali ve hře jeden na jednoho, naopak Češi měli již tradiční problém se zónovou obranou soupeřů.

Drama rozhodl Satoranský

Ani nástup do třetí čtvrtiny nebyl dobrý. Belgičané se několikrát prosadili z dálky a dostali se do vedení. Trenér Ginzburg tak musel reagovat oddechovým časem. Ten českým hráčům pomohl, ale výraznější náskok si vytvořit nedokázali. Na konci třetí desetiminutovky ale Češi zazářili, sedm rychlých bodů v řadě psychice Lvů pomohlo.

Po třech minutách poslední kvarty už se zdálo, že Češi výsledek udrží. Po trojce Schilba se ale čtyři minuty nikdo z Ginzburgovy party neprosadil a Belgičané šňůrou 13:0 opět otočili vývoj. V závěrečné přetahované měli víc štěstí Češi. Tomáš Satoranský na sebe vzal úlohu střelce a druhou úspěšnou trojkou v zápase získal pro Čechy důležité vedení. I když rozehrávač v posledních chvílích minul dva trestné hody ze čtyř pokusů, o vítězství už národní tým nepřišel.

Největší opory opět zazářily

Klíčovými postavami Čechů byli opět Jan Veselý a Tomáš Satoranský. Pivot Fenerbahce získal double-double za 21 bodů a 12 doskoků, rozehrávač Barcelony přidal ke 14 bodům i 9 asistencí. Oba klíčové hráče doplnil Petr Benda, autor 13 bodů.

Češi dlouho dobře bránili, dokázali přibrzdit elitního střelce Lojeskiho. Velké problémy dělal nejmenší hráč na hřišti Lionel Bosco. Ten se podepsal pod skvělý obrat Belgičanů. Naštěstí pro českou reprezentaci přišlo jeho snažení vniveč.

To nejdůležitější z utkání Belgie – Česko

Belgie – Česká republika 64:66 (17:21, 28:33, 44:51)

Tabu 12, Gillet 10, De Zeeuw a Serron po 8, Bosco a Van Rossom po 7, Hervelle 5, Tumba 4, Lojeski 3 – Veselý 21 a 12 doskoků, Satoranský 14, Benda 13, Schilb 8, Auda 5, Jelínek a Hruban po 2, Welsch 1

Úspěšnost střelby: 26/58 – 26/61

Trestné hody: 4/8 – 9/15

Trojky: 8/20 – 5/14

Doskoky: 40 – 34

Fauly: 22 – 16

Ztráty: 16 – 10

Zdroj foto: FIBA; Eurobasket2015.org

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace