eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Povinnost splněna, Češi nedali Estoncům šanci | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Povinnost splněna, Češi nedali Estoncům šanci

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔5.9.2015
Povinnost splněna, Češi nedali Estoncům šanci

Please enter banners and links.

Český tým vstoupil do evropského šampionátu na výbornou. Veselého razantní smeč odstartovala povedené představení českých lvů. Češi nepovolili outsiderovi z Estonska dramatický průběh a suverénním vítězstvím 80:57 získali své první vítězství na turnaji. Družstvo pod vedením Ronena Ginzburga rozhodlo o svém úspěchu prakticky do poločasu.

Estonci v první půli vůbec nestačili

Češi začali svůj úvodní zápas nervózně, Estonci se navíc mohli spolehnout na hlasitou podporu svých fanoušků. Přesto outsider skupiny dlouho nevedl. Českému týmu psychicky pomohly dvě spektakulární akce ze startu, hned první koš Čechů na šampionátu byla razantní smeč Jana Veselého. Ke konci první čtvrtiny už Ginzburgovi svěřenci měli jasně navrch.

V dobrém výkonu pokračovali čeští lvi i po první přestávce. Výbornou obranou nedovolili Estoncům dostat se do dobrých střeleckých pozic a naopak své vedení ještě navýšili. Sváteční střelec z dálky Petr Benda trefil jednu ze svých dvou trojek a Jan Veselý nasbíral šest bodů v řadě. Kromě dvou tradičních opor se v dobrém světle ukazoval i Blake Schilb. Před koncem první půle Češi vedli už o 20 bodů a prakticky rozhodli celé utkání.

Po třech čtvrtinách hotovo

Po změně stran byl vývoj duelu stejný. Estonci se prosadili až po třech a půl minutách, Češi mezitím nasázeli osm bodů v řadě. Soupeři z Pobaltí hodně kazili, zbytečně ztráceli míče a jakoby dokazovali, že Čechům nejsou adekvátním soupeřem.

Čtvrtá čtvrtina už se jen dohrávala, čeští hráči vedli takřka o třicet bodů. Trenér Ginzburg si tak mohl dovolit prostřídat celou sestavu, bodově se prosadili všichni kromě Luboše Bartoně. Estoncům se začalo střelecky dařit až několik minut před koncem. A to už bylo pozdě.

Českému týmu se první duel evropského šampionátu povedl, bezpečné vítězství o 23 bodů zvedne hráčům sebevědomí.

Česká republika – Estonsko 80:57 (18:9, 43:24, 64:35)

Veselý 16, Schilb 14, Jelínek 11, Benda 8, Satoranský 7, Pumprla, Šiřina a Welsch po 5, Hruban 4, Auda 3, Houška 2 – Vene 18 a 13 doskoků, Veideman 10, Kangur 8, Talts 6, Arbet a Toome po 4, S. Sokk 3, Keedus a T. Sokk po 2

Trestné hody: 9/16 – 9/10

Trojky: 7 – 4

Doskoky: 41 – 39

Fauly: 17 – 22

Ztráty: 9 – 15

Zdroj foto: ČBF

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace