eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Favorizovaná družstva nepřesvědčila, Španělé prohráli se Srby

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔6.9.2015
Favorizovaná družstva nepřesvědčila, Španělé prohráli se Srby

Please enter banners and links.

Několik nečekaných výsledků nabídl hned první den letošního Eurobasketu. Velkou radost mohou mít Nizozemci, protože se dočkali vítězství na svém prvním šampionátu po 26 letech. Favorizované celky se na své první výhry hodně nadřely. Francie porazila Finy až po prodloužení, Litevci otočili vývoj proti Ukrajině v posledních minutách a Španělé na úvod nestačili na vicemistry světa ze Srbska.

Francie vyhrála až v prodloužení

Velké problémy měli v prvním duelu na šampionátu obhájci titulu z Francie. Proti Finsku sice byli favoritem, ale Seveřané vedení naturalizovaným Američanem Jamarem Wilsonem a tradiční oporou Koponenem bojovali až do konce. Na silném soupeři si vynutili prodloužení. Poslední dvě minuty utkání však patřily reprezentaci galského kohouta. Pětice Parker, De Colo, Lauveragne, Batum a Diaw využila svých zkušeností ze zámoří a koncovku zvládla.

Výpadek koncentrace stál Rusy vítězství nad Izraelem. Svěřenci Jevgenije Pašutina byli v první poločase lepší, ale na konci druhé čtvrtiny se Izraelci zvedli k ohromnému výkonu. Omri Casspi bodově vedl sérii 13:0, kterou Izraelci otočili vývoj zápasu. Rusové se na soka dotahovali marně, čemuž nepomohlo ani výborné představení Chvostova.

Vítězství Poláků nad Bosnou a Hercegovinou vévodil s 15 body bývalý spoluhráč Pavla Pumprly z Obradoira Adam Wačynski.

Skvělý výkon Gallinariho nestačil

Úvodní zklamání museli prožít basketbalisté Španělska, jeden z hlavních favoritů na titul. Proti Srbům sice začali velmi dobře, ale od druhé čtvrtiny na vicemistry světa z Balkánu nestačili. Španělům se nedařila střelba za tři body, jediné tři pokusy proměnil Pau Ribas. Navíc na doskoku byli agresivnější Srbové, svého soupeře přeskákali v poměru 44:32.

Hrdinové utkání byli oba Nemanjové v dresu Srbska. Nedovič sám vyrovnal utkání na konci druhé čtvrtiny, když nasbíral osm bodů v řadě. Nejlepším střelcem duelu byl však Nemanjna Bjelica, který získal double-double za 24 bodů a 10 doskoků.

Smutným hrdinou dne byl italský ostrostřelec Danilo Gallinari. Proti Turecku nasbíral Gallinari 33 bodů a pět doskoků, ale sedm sekund před koncem netrefil vyrovnávací trestný hod a Turci už vítězství udrželi. Do té doby trefila italská opora všech 14 trestných hodů. Itálie vedla v utkání pouze jednou, a to po úvodní smeči Marca Cusina. Na svého soupeře se během duelu už nedotáhla.

Nizozemci překvapivě uspěli

Asi největším překvapením dne je vítězství Nizozemců. Netradiční účastník mistrovství Evropy se na závěrečný turnaj dostal po 26 letech, ale na první úspěch po tak dlouhé době nečekal dlouho. Nizozemci zaveleli k vítězství na konci druhé čtvrtiny, ale Gruzie ještě stačila duel otočit. Velmi aktivní byl forvard Istanbulu Charlon Kloof, autor 22 bodů.

Výhru Holandska ke konci zařídil střelou ze střední vzdálenosti Smeulders. Na to Gruzínci ani nadvakrát nedokázali trefit koš, pokus Markoišviliho s klaksonem košem neprolétl.

Domácí Chorvati i favorizovaní Řekové své zápasy zvládli. Chorvaty táhl proti Slovincům především Krunoslav Simon, který nasbíral 20 bodů a šest doskoků. Řekové neměli proti Makedonii problém, při vítězství o 20 bodů trefilo šest hráčů přes 9 bodů. Double-double si připsali oba centři, Joanis Bourousis a Kostas Koufos.

V české skupině se favorité trápili

V české skupině D k žádnému velkému překvapení nedošlo. Lotyši se s Belgií dlouho trápili, ale v poslední čtvrtině využili domácího prostředí a svého soka přehráli. Lotyšům pomohl zejména zkušený forvard Kristaps Janičenoks, který v pravý čas trefil trojku s faulem a pojistil svému týmu vítězství.

Již tradiční favorit z Litvy se na vítězství rovněž hodně nadřel. Proti Ukrajině sice první poločas dominoval, ale poté se soupeři zmátořili a v poslední desetiminutovce dokonce výsledek otočili. Litevci si první výhru vzít nenechali, poslední koš utkání trefil z trestných hodů Mačiulis a to téměř dvě minuty před koncem.

Polsko – Bosna a Hercegovina 68:64 (Wačynski 15, Ponitka 13 – Stipanovič 20)

Izrael – Rusko 76:73 (Casspi 21, Eliyahu 16 – Vorončevič (+ 13 doskoků) a Chvostov po 15

Francie – Finsko 97:87 po prodl. (Parker 23, De Colo a Batum po 16 – Wilson 21, Koponen 15)

Německo – Island 71:65 (Nowitzki a Schröder po 15 – Stefansson 23, Beringsson a Pálsson po 12)

Španělsko – Srbsko 70:80 (P. Gasol 16, Reyes 13 – Bjelica 24 a 10 doskoků, Nedovič 14)

Itálie – Turecko 87:89 (Gallinari 33, Belinelli 14 – Erden 22, Muhammed a Ilyasova po 17)

Gruzie – Nizozemsko 72:73 (Šengelia a Pačulia po 16 – Kloof 22, W. De Jong 16)

Makedonie – Řecko 65:85 (Kostoski 20, Stojanovski 13 – Printezis 18, Bourousis 16 a 10 doskoků)

Chorvatsko – Slovinsko 80:73 (Simon 20, Žorič 17 – Z. Dragič 14, Blažič 11)

Česká republika – Estonsko 80:57 (Veselý 16, Schilb 14 – Vene 18 a 13 doskoků, Veideman 10)

Belgie – Lotyšsko 67:78 (Hervelle 13, Van Rossom 12 – Meiers 15, Janičenoks 14)

Litva – Ukrajina 69:68 (Jankunas 22, Valenčiunas 19 a 11 doskoků – Fesenko 19 a 11 doskoků, Mišula 13)

Zdroj foto: Carlos Delgado; Wikimedia Commons

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace