eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Eurobasket 2015 – Představujeme základní skupinu D | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Eurobasket 2015 – Představujeme základní skupinu D

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔5.9.2015
Eurobasket 2015 – Představujeme základní skupinu D

Please enter banners and links.

V Rize se v rámci skupiny D představí i česká reprezentace. Vyústí její snažení ke kýženému postupu?

Favoritem papírově nejslabší grupy na ME je bezesporu celek Litvy. Trenér Jonas Kazlauskas vede tým, jenž momentálně stojí na přerodu generací. Z té pomalu končící můžeme v mužstvu vidět pětatřicetiletého centra Robertase Javtokase jako posledního mohykána. Mladou generaci Litevců vede hvězdný centr Toronta Jonas Valančiunas, či Mindaugas Kuzminskas. Tyto dva světy propojují zkušení borci v nejlepších letech, jež zastupují např. Mantas Kalnietis a Paulius Jankunas. Právě na Kalnietise s Valančiunasem se upírají pohledy litevských fandů. Jejich miláčci totiž obhajují stříbrné medaile a nutno říci, že to bude obhajoba z kategorie téměř nedosažitelných. V přípravě Litevci vyhráli sedm z 10 mačů (dvě výhry nad Austrálií a triumf nad Tureckem se počítají). Litva bude pod Kazlausakasem vycházet ze svých klasických zbraní jako je výtečná střelba z dálky a skvělého Valančiunase, jenž je zase o něco zkušenější. Litevci mají jednodušší skupinu, což může být dvojsečné. Cokoli jiného, než první místo v „déčku“ se jeví jako zklamání, ale pozor na domácí Lotyše a také na Belgii. V play off by pak byl malý zázrak postup do semifinále. ME bude letos opravdu našlapané.

Domácí Lotyšsko má jednoznačný cíl, jímž je postup ze základní skupiny. Příprava týmu trenéra Bagatskise znamenala zejména tři turnaje (v Gruzii, doma a v Německu) a čítala včetně úspěšné generálky s Makedonií celkem 9 zápasů (bilance 5/4). Výhry nad Tureckem a Slovinskem se počítají, nicméně obrana není to, čím by se mohli Lotyši chlubit. Plných 76,5 bodů v průměru inkasovaných na zápas vypovídá o mnohém. Lotyšsko spoléhá na podporu haly a také na své snajpry v čele s Blumsem a Bertansem. Lotyši by mohli být jediným týmem v jehož zápasech, v této jinak velmi defenzivně laděné skupině, bychom mohli stabilně vídávat přes 145 (150) bodů. O lotyšských akciích hodně napoví už první duel s nebezpečnou Belgií.

Reprezentace Belgie to je výborný mix sehranosti, zkušeností a skvělé obrany. Tyto tři atributy dělají z výběru trenéra Casteelse rázem černého koně D skupiny. Belgičané sice v přípravě prohráli pětkrát z devíti mačů, ale dvě s těchto porážek byly s Francií (72-74) a se Španělskem (64-67). V obou duelech s těmito giganty hráli De Zeeuw a spol. venku a v žádném z nich nebyli horším týmem. Generálka s Islandem (86-46) dodala týmu potřebnou pohodu. Rozehrávku Belgičanů obstarává borec s nepřebernými zkušenostmi z ACB ligy Sam Van Rossom, na křídlech mu pomáhají takoví hráči jako Lojeski, Mwema, a na pozici centra i PF umí zahrát jak De Zeeuw, tak Axel Hervelle. Buď jak buď, Belgičané by mezi šestnácti postupivšími do Francie neměli chybět.

O naší reprezentaci jsme toho letos napsali již víc, než dost, ale přesto: Příprava nebyla výsledkově příliš povedená (pouhé dvě výhry z 9 zápasů), ale to ještě samo o sobě nemusí nic moc znamenat. Kromě stále ne moc dobrého útoku nemáme špatnou obranu a právě ta bude v Rize rozhodovat především. Budeme se opakovat, ale alfou a omegou bude produkce trestných hodů, která dělá Lvům velké problémy a také redukce počtu ztrát. Startovní pětka je vynikající, bohužel řada hráčů z lavičky kvalit pro konfrontaci s mezinárodním basketbalem té nejvyšší úrovně nedosahuje. Přesto by se při dobré konstelaci čtvrté (a třeba i třetí?) místo v „déčku“ mohlo podařit. Klíčem jsou vítězství nad Estonskem a nevypočitatelnou Ukrajinou.

Právě Ukrajinci měli původně letošní ME pořádat, ale vzhledem k situaci, která v zemi panuje, to nebylo možné. A tak nikdo neví, jak vypadala příprava mužstva mimo samotné přátelské zápasy. Těch odehrál tým kouče Murzina osm a prohrál z nich hned pět. Přesto se Ukrajině povedl husarský kousek, když zdolala Itálii, i když s ní v poločase o 21 bodů prohrávala. Triumfy nad v přípravě matným Izraelem, či s Finskem není nutné přeceňovat. Pravdou ovšem je, že vyjma dvojzápasu ve Francii Ukrajinci nikdy vyloženě nevyhořeli. V týmu letos chybí rozehrávač Jeter, jehož nahradil americký krajan Jerome Randle, dále se Ukrajina nebude moci opřít o služby trojkaře Gladyra, či centra Pečerova. Přesto Ukrajina nemá zlý tým (Fesenko, Lypovy, Korněnko), který se o postup dál jistě popere.

Posledním do party a dalším pobaltským celkem ve skupině je Estonsko. Příprava nejmenšího pobaltského státu znamenala 8 zápasů s bilancí 4/4. Největším počinem byl vyrovnaný zápas s Chorvaty (63-66). Estonci prožívají generační obměnu, přesto je neradno je podceňovat. Budou mít totiž výraznou podporu diváků. Pravdou ovšem zůstává, že nemají pořádného centra, což je bude v základní skupině velmi limitovat. Arbet, Kangur a další na perimetru všechno sami nezvládnou a pro Estonce bude základní skupina konečná.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace