eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Němci v obrovském dramatu nestačili na Španěly a končí

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔10.9.2015
Němci v obrovském dramatu nestačili na Španěly a končí

Please enter banners and links.

Nervydrásající souboj viděli fanoušci svého národního týmu v Berlíně. Německo až do posledních sekund drželo naději na postup přes favorizované Španělsko, ale tři sekundy před koncem nedokázal Denis Schröder proměnit vyrovnávací trestný hod. Němci se tak s turnajem loučí, naopak Španělé udrželi šanci na úspěch.

Lotyši sice proti Estoncům celý první poločas tahali za kratší konec, ale v druhé půli dominovali a Čechům „odepřeli“ nejhůř druhou příčku ve skupině. Gruzie si udržela šanci na postup, když v Záhřebu zdolala domácí reprezentaci.

Estonci v druhém poločase naprosto selhali

Derby mezi domácím Lotyšskem a sousedním Estonskem byl spíše boj než basketbal. A v první půli domácí fanoušci nevěřili svým očím. Estoncům se dařilo takřka vše a v bouřlivé kulise rychle vedli dvouciferným rozdílem. Především Toome dělal Lotyšům obrovské problémy.

Lotyši jakoby čekali na to, až se jim začne dařit střelba z dálky. A po poločasové přestávce se jim to skutečně povedlo. Kromě toho domácí celek vylepšil obranu a povolil Estoncům pouhých pět bodů v třetí čtvrtině. Z jedenáctibodového manka bylo rázem vedení o šest bodů, o což se postaral zejména rozehrávač Strelnieks.

Estonci takticky zápas vůbec nezvládli, v druhé polovině nic nevymysleli a Lotyši se tak mohou radovat z postupu do Lille. V poslední čtvrtině se navíc vyfaulovali klíčoví hráči Estonců Sten Sokk a Gregor Arbet. Zmar poraženého týmu ještě dokreslil Kurbas, který minul v poslední minutě z bezprostřední blízkosti koše.

Schröder perfektní až do poslední střely

Neuvěřitelné drama o přímý postup do osmifinále viděli diváci v Berlíně. Domácí Německo mohlo poslat domů favorizované Španělsko. Svěřenci Sergia Scariola letos předvádějí nevyrovnané výkony a to se ukázali i v posledním utkání skupiny.

Španělé však měli k vítězství dobře nakročeno. Ač prohráli první část hry, do poločasové přestávky se jim povedlo otočit a ve třetí čtvrtině už Španělé dominovali. V obraně dovolili Němcům jen deset bodů a blížili se postupu.

Ještě minutu před koncem vedli Španělé o sedm bodů a domácí fanoušci měli hlavy v dlaních. Situace se v mžiku změnila, během třiceti sekund Nowitzki a Lo snížili trojkami na rozdíl jediného bodu a Němci byli na nohou. Po sérii šesti trestných hodů, které Llull ani Schröder neminuli, měli domácí poslední útok. K překvapení všech byl rozehrávač Schröder faulován při střele na trojce. První dva trestné hody trefil, ale třetí minul a naděje Němců na postup tím vzaly za své. Schröder zakončil turnaj 26 body, Španěly podržel Sergio Rodríguez s 19 body.

Gruzínci drží naději na postup

Chorvati letos nepředvádějí velké výkony, ale proti Gruzii mohli pošetřit síly na osmifinále. Naopak Gruzínci po mizerném startu na šampionátu museli zvítězit, aby si zachovali naději na postup. Po vyrovnaném prvním poločase Gruzínci zabrali. Zejména díky bodům již tradičních tahounů Pačulii, Šengelii a Sanikidzeho ovládli druhou dvacetiminutovku.

Chorvatům se nedařilo střelecky, s úspěšností necelých 34 procent nemohli pomýšlet na úspěch. Koncentrovanější reprezentanti Gruzie získali důležité vítězství a čekají na výsledek Holanďanů proti suverénnímu Řecku.

Rusové si spravili chuť

Po včerejším vítězství Izraelců nad Poláky bylo jasné, že na turnaji končí jak Rusové, tak i Bosňané. Proto v jejich vzájemném utkání už o nic nešlo. Bosenský národní tým se ze včerejšího debaklu proti Finům nevzpamatoval. Proti Rusům sice vyhrál první čtvrtinu, ale pak se karty obrátily a Rusové po poločase získali bezpečné vedení. Trojice Zubkov, Fridzon a Vorontsevič nasbírala dohromady 48 bodů a pomohla Rusům získat alespoň čestný úspěch na šampionátu. Oba celky končí na letošním Eurobasketu s bilancí 1-4.

Lotyšsko – Estonsko 75:64 (Strelnieks 21, Timma 15 – Arbet 16, Talts 12)

Německo – Španělsko 76:77 (Schröder 26, Lo 14 – Rodriguez 19, Gasol 16 a 11 doskoků)

Gruzie – Chorvatsko 71:58 (Pačulia, Sanadze a Sanikidze po 12 – Žorič 16, Tomič 10)

Bosna a Hercegovina – Rusko 61:81 (Stipanovič 22, Kikanovič 14 – Zubkov 17, Fridzon 16)

Zdroj foto: FIBA; Eurobasket2015.org

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace