eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Češi bojovali, nakonec však s Litvou padli | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Češi bojovali, nakonec však s Litvou padli

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔10.9.2015
Češi bojovali, nakonec však s Litvou padli

Please enter banners and links.

Češi nastoupili do zápasu nebojácně a skóre otevřel po chytrém seběhnutí Pavel Pumprla, jehož poté trojkou napodobil Blake Schilb. Výtečná obrana lvů dělala Litvě velké problémy a i proto naši vedli po rychlém protiútoku Satoranského už 11-4. Chvíle Valančiunase přišly až po 3,5 minutách, kdy se k radosti většiny fandů v hale objevil na palubovce. Centr Litevců si prožil dobré tři minuty, v nichž zblokoval Veselého a sám nastřílel 4 body. Jan Veselý měl v konfrontaci s tímto borcem především v útoku velké problémy, a tak jej na závěr čtvrtiny trenér Ginzburg vystřídal. Přesto naši vedli po úvodní desetiminutovce 18-12.

Nadějný stav v poločase

Ve druhé periodě pokračovala defenzivní bitva, ale Čechy pronásledovaly četné ztráty. V útoku držel náš prapor Blake Schilb, jenž po dvou a půl minutách druhého kvartálu zvýšil na 22-14. Po delší době se pak připomněl Jan Veselý, jenž si odstavil Mačiulise a zasmečoval do koše. Záhy však odpověděl protivníkův „dlouhý“ – Kavaliauskas košem s faulem snižujícím 25-27 z pohledu Litvy. Brzy lvi znova odskočili, o což se postarali Veselý se Satoranským (32-25). Z dlouhé vzdálenosti se ve druhé čtvrtině trefil jak David Jelínek, tak Vojtěch Hruban, což je pozitivní a do kabin se šlo za stavu 37-27.

Litva nutila Čechy ke ztrátám

Hned na začátku druhé půle si přivodil třetí osobní chybu Tomáš Satoranský a navíc Litva začala pěkně zostra šňůrou 7-0, na což trenér Ginzburg reagoval oddechovým časem. Litevci pokračovali v bodovém náporu, a tak je musel přibrzdit až sváteční střelec za tři body Petr Benda. Po sérii nepřesností na obou stranách vyrovnával Kuzminskas na 40-40 těsně po polovině třetí části. Vzestup formy potvrdil trojkou Hruban, ale Milaknis hned z následného útoku oplatil stejnou mincí. Kuzminskas hned na to poslal poprvé po dlouhé době Litvu do vedení (44-46), které po několika českých vyrovnáních vydrželo až do konce periody (51-55). Hlavním problémem této čtvrtiny byla horší obrana (28 inkasovaných bodů) a 7 ztrát.

Veselý neudržel nervy na uzdě

Poslední kvartál začal pro naše barvy skvěle: Schilb s Pumrlou srovnali trojkami na 57-57, ale Kalnietis udribloval naši obranu a opět poslal Litvu do vedení. Chvili na to neunesl Veselý „drobné ústrky“ proti našemu týmu a kromě čtvrtého faulu inkasoval i technickou chybu, čímž pro něj zápas skončil. Vyrovnaný duel pokračoval dál a Bedna poslal lvy do dvoubodového vedení 62-60. Týmy se ve vedení střídaly jako na běžícím pásu, nicméně 2:48 před koncem normální hrací doby bylo po trojce Schilba srovnáno (69-69). Do konce normální hrací doby nepadl koš a drama muselo rozhodovat prodloužení.

Trojky zachránily Litvu

V nastavení dokázal na 72-71 zasmečovat Pavel Pumprla, ale trojka Kalnietise a trestné hody Valančiunase dodaly Litvě potřebný klid (72-76) a triumf Litvy jistil půl minuty na to Mindaugas Kuzminskas. Českému celku bez Jana Veselého už na obrat nezbyly síly.
Litvu podržely v závěru trojky, Češi znova doplatili na mizivou produkci šestek a tentokrát i ztráty. Tomáši Satoranskému unikl o jediný doskok triple – double (11 bodů, 9 doskoků a 15 přihrávek). V osmifinále se reprezentace utká s Chorvatskem.

Česká republika – Litva 81:85 po prodl. (18:12, 19:15, 14:28, 18:14, 12:16)

Body: Schilb 18, Hruban 12, Benda a Satoranský (15 asistencí) po 11, Pumprla 9, Veselý 8, Houška 6, Welsch a Jelínek po 3, Auda 0 – Kuzminskas 18, Kalnietis 15, Valančiunas (10 doskoků) a Milaknis po 13, Mačiulis 11
Trestné hody: 14/8 – 21/15
Trojky: 11 – 8
Doskoky: 36 – 38
Zisky: 5 – 7
Ztráty: 20 – 17
Asistence: 27 – 15
Fauly: 23 – 21

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace