eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Eurobasket 2015 – Představujeme základní skupinu C | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Eurobasket 2015 – Představujeme základní skupinu C

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔4.9.2015
Eurobasket 2015 – Představujeme základní skupinu C

Please enter banners and links.

Seriál představování jednotlivých týmů pokračuje skupinou, v níž je i černý kůň letošního šampionátu.

Ptáte se, kdo jím bude? Řeč je samozřejmě o Řecku. Trenér Katsikaris bude mít k dispozici vyrovnanou a zkušenou sestavu, jejíž největší předností je tvrdá agresivní obrana a rozmanitost v útoku. Hvězda Euroligy Vassilis Spanoulis oblékne po dvou letech znovu reprezentační dres, stejně jako energií sršící mladík Janis Antetokounmpo, jehož hvězda stoupá strmě vzhůru i v NBA. Evropský šampionát bude pro mladého křídelníka pravý křest ohněm. Spanulisovy zkušenosti i vyhlášené schopnosti rozhodovat dramatické koncovky a Antetokounmpovy fyzické přednosti dávají Řekům náskok před konkurencí. Nechybí ani vyhlášený obránce Papanikolau, rychlík Calathes, uznávaní náhradníci Slukas se Zisisem či dlouháni Kufos s Printezisem.

Ohromné možnosti naznačili Řekové už v přípravě. Z devíti zápasů prohráli jen s Belgií a Tureckem, ostatní soupeři, mezi nimi i Češi, museli před zástupci Hellady sklonit hlavy. Řecký tým tradičně nedává mnoho bodů, zato skvěle brání a s průměrem 62,4 bodů na zápas byl mezi všemi účastníky letošního mistrovství jasně nejlepší. Několik vítězství bylo velmi těsných a jen potvrdilo, že hru ve vypjatých okamžicích zvládají Řekové na jedničku.

Ve skupině C jsou vedle Řecka favoritem rovněž Chorvaté. Kouč Perasovič má letos k dispozici zajímavý mix talentu a zkušeností, byť se i on nevyhnul problémům, jakým bylo např. zranění rozehrávače Lafayetta. Američana nahradil jeho krajan Draper, který již v chorvatském dresu odehrál předcházející dvě mistrovství Evropy. Hvězdou však bude znovu Bojan Bogdanovič, jeden z nejlepších střelců na starém kontinentu. K němu je potřeba připočíst i vycházející hvězdy Šariče s Hezonjou, resp. obra Tomiče. Díky pestré škále možností v útoku a solidní obraně mohou Chorvaté dojít daleko. Za předpokladu, že budou hrát jako tým, což jim v minulosti ne vždy vycházelo.

Bez největší hvězdy Gorana Dragiče letos nastoupí Slovinsko, které musí oželet rovněž neúčast veteránů Lorbeka, Nachbara nebo Vidmara. Absence Dragiče bude bolet, neboť na rozehrávce scházejí Slovincům zkušenosti a mladý Prepelič není typickým rozehrávačem. Tento hendikep hráči Slovinska nahrazují svými tradičními zbraněmi, tedy obrovským nasazením a dobrou týmovou hrou. Otázkou zůstává, zda v klíčových momentech dokáže mladší z bratrů Dragičových Zoran nahradit v roli lídra týmu absentujícího Gorana.

Zbývající tři celky již poněkud zaostávají. Gruzie může směle pomýšlet na postup ze skupiny. Ani letos nechybí podkošová opora Zaza Pačulia, který v kariéře odehrál přes 800 zápasů v NBA, křídelníci Markoišvili a Sanikidze a trenér Kokoškov má k dispozici také naturalizovaného Američana Pullena, obávaného střelce z dálky. Problémem Gruzínců je ovšem výrazný nepoměr mezi hráči základní sestavy a náhradníky a slabá obrana.

Makedonie se musí vyrovnat nejen z absencí klíčových opor z minulosti v čele s  Bo McCalebbem, ale také s ohromnými potížemi, které provázejí tým celou přípravu. Vrcholem zmaru byla rezignace Aleksandra Džikiče na funkci hlavního trénéra půldruhého měsíce před začátkem šampionátu. Novému kouči Srbinovskému tak není co závidět. Schází mu tolik potřebná kvalita a Američan Hendrix spolu s veterány Ilijevskim a Stojanovskim na vše nestačí.

Do role outsidera je pasováno Holandsko, které se na vrcholné evropské akci objeví znovu po dlouhých šestnácti letech. Oranjes mají ve svém středu několik zajímavých hráčů a rozehrávač Charlon Kloof o sobě dával v přípravě hodně vědět, celkově trpí Holanďané nevyrovnanými výkony na obou stranách hřiště.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace