eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Eurobasket 2015 – představujeme základní skupinu B | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Eurobasket 2015 – představujeme základní skupinu B

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔3.9.2015
Eurobasket 2015 – představujeme základní skupinu B

Please enter banners and links.

Hned dva kandidáti na medaili se představí ve skupině B hrané v Německu. Odborníci nazývají tuto skupinu jako skupinu smrti. Oprávněně?

Hlavními favority v Německu jsou určitě Španělé, kteří obhajují bronzové medaile z ME 2013. Tehdy byla neúčast ve finále velkým zklamáním. Letos v týmu La Roji neuvidíme mnohé známé tváře: Nejmarkantnější bude dozajista absence Marce Gasola, který vedle skvělé obrany stihl mužstvu pomáhat dostatečným počtem bodů. Svou reprezentační etapu uzavřel magnet na úspěchy Juan Carlos Navarro a ve výběru staronového kouče Sergia Scariola chybí i Serge Ibaka, José Calderon a Ricky Rubio. Mladá hvězda Minnesoty se po zranění ještě nedostala do optimální formy. Španělé ale mohou nově spoléhat na Nikolu Mirotiče, jenž získal španělské občanství a bude platný v útoku i v obraně. Pau Gasol, Sergio Rodriguez, Felipe Reyes, Sergio Llull, či Rudy Fernandez jsou na svých postech hráči světové extratřídy a potvrdili to i v přípravě. La Roja v ní ani jednou neprohrála, byť žádný ze sedmi soupeřů nebyl z kategorie těch nejsilnějších. Španělé by zcela jistě neměli chybět v play off.

Stříbrní z loňského MS, Srbové, jsou připraveni skončit na ME lépe, než před dvěma lety. Tehdy ve Slovinsku museli skousnout potupnou porážku o třicet bodů ve čtvrtfinále od Španělů. Teď se se stejným soupeřem utkají svěřenci trenéra Djordjeviče hned na úvod skupiny. Srbové tradičně staví na Miloši Teodošičovi, který je sice občas velmi náladovým hráčem, ale pořád je to TOP point guard. Nepostradatelný pro Srby je PF Nemanja Bjelica, jenž minulou sezonu dotáhl Fenerbahce až do Final Four Euroligy. Reprezentační kariéru pověsil na hřebík Nenad Krstič a tak se o místo v podkošovém prostoru letos podělí Raduljica a mladý Milutinov. Srbsko z devíti přátelských duelů prohrálo jen ten první, ve Francii, avšak je důležité, že o pár dní později Teodošič a spol. Francouzům porážku vrátili. Srbsko může při dobré konstelaci dojít do semifinále, alfou a omegou budou výkony v obraně a dobrá hvězda Teodošiče s Bjelicou.

Hned 12 utkání v přípravě odehrála reprezentace Turecka. Svěřenci trenéra Atamana v ní měli vyrovnanou bilanci 6 výher a stejného počtu porážek. Nejsilnějším zážitkem pro turecké fandy byl bezesporu domácí triumf nad rivaly z Řecka, či osmnáctibodová výhra nad Litvou. Červenat se naopak reprezentanti s půlměsícem na prsou museli na turnaji v Německu, kde obsadili poslední místo bez jediné výhry. Kouč Ataman přežil u reprezentace fakticky klinickou smrt, když byl ve sporu s Fenerbahce. Turecký velkoklub nejprve odmítl poskytnout reprezentaci své hráče a až Ataman pohrozil svou rezignací, tak svaz odbojnému klubu domluvil a nyní se jeví všechno v nejlepším pořádku. Mužstvo nemají Turci vůbec špatné (Preldžič, Sipahi, Ilyasova a další) a i bez Ömera Asika by se měli rvát o postup ze skupiny. S Italy a domácí reprezentací to však budou mít velmi těžké, leč jedno ze dvou volných míst za Španěly a Srby by pro Turecko zbýt mělo.

Simone Pianigiani, kouč Italů, si mne ruce. Na ME bude trénovat to nejlepší, co bylo na Apeninském poloostrově k mání. Italové v přípravě zvládli dokonce 14 mačů a jen v 5 odešli poraženi, přesto například prohra 75-77 s Ukrajinou bude Gentileho a spol. hodně strašit. Itálie vedla v poločase o 21 bodů a ještě prohrála. Nicméně – příprava je jedna věc, výkony na ME jsou věc druhá. Squadra Azzura má po delší době velmi dobrou sestavu, je ale otázkou, jak si poradí v silné skupině. Pro obranu je určitě hrozba sama o sobě přítomnost Bargnaniho, jenž sice 20 bodů na zápas může atakovat, jenže přes něj také nůše košů projdou. Je otázkou, jak se předvede Gallinari, který po četných zraněních posledních sezon asi v top formě nebude. Nicméně Italové mají výtečné střelce z dlouhé vzdálenosti a pokud zvládnou duely s Tureckem a Německem, mohou postoupit dál.

Němci budou hnáni domácím publikem za postupem do Francie. Ta povede přes povinnou výhru nad Islandem (s nímž Němci začínají) a triumf nad minimálně jedním z dvojice Itálie – Turecko. V přípravě tým trenéra Fleminga zvítězil v osmi ze 12 duelů a prezentoval se velmi dobrou obranou, jak ostatně bývá u našich západních sousedů dobrým zvykem. Německo si hodně slibuje od sedmatřicetileté ikony Dirka Nowitzkého, který se po letech vrátil do reprezentace. Dirkules však bude potřebovat podporu od spoluhráčů z perimetru, mezi nimiž nechybí ani naturalizovaný Slovák Tono Gavel. Uvidíme, zda pod košem napraví matnou sezonu z Barcelony Tibor Pleiss. Pokud zahraje on, Dirkules, Schaffartzik a Benzing na hranici svých možností, Němce uvidíme ve Francii.

Jasným outsiderem ME je celek Islandu. Velmi bychom se divili, pokud by Islanďané v takto těžké skupině byť jen jednou vyhráli. V přípravě měl tým kouče Pedersena k dispozici osm utkání, z nichž polovinu vyhrál. V generálce však seveřané podlehli Belgii 46-86, což byl jistě důvod k zamyšlení. Uvidíme, jak se budou držet se Španěly, či Srby, nicméně pokud Island neskončí na posledním místě v „béčku“, bude to obrovské překvapení.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace