eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Eurobasket 2015 – Představujeme základní skupinu A | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Eurobasket 2015 – Představujeme základní skupinu A

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔2.9.2015
Eurobasket 2015 – Představujeme základní skupinu A

Please enter banners and links.

Seriál představování jednotlivých týmů začínáme od úvodní skupiny, v níž jsou i úřadující mistři Evropy.

Francie a ti zbylí. Ano, tak nějak lze v současné chvíli popsat skupinu A. Vítězové posledního šampionátu ve Slovinsku znovu sestavili tým, který může směle pomýšlet na obhajobu evropského prvenství a to i navzdory absenci jednoho z nejlepších bránících dlouhánů na světě Joakima Noaha, resp. zkušených Ajincy a Causeura. Nechybí největší hvězdy v čele s Tonym Parkerem, což jen podtrhuje sílu Francouzů. Trenér Collet má k dispozici nesmírně vyrovnanou sestavu, z níž rovná polovina hraje v NBA a trio Parker, Diaw a Batum se svými výkony zařadilo k hráčům světového formátu.

Francouzi v přípravě odehráli deset zápasů – sedm před zraky vlastních fanoušků – a odešli pouze dvakrát poraženi, když nestačili překvapivě na Finsko, resp. Srbsko. Ve všech zápasech znovu zářil Tony Parker, který bude znovu lídrem týmu. Francouzi skvěle stříleli (79,9 bodů/zápas) i bránili; s průměrem necelých 63 bodů na zápas patřili v přípravě k nejlepším.

Výše uvedené skutečnosti pasují Francii do role vítěze skupiny A a zároveň jednoho ze žhavých kandidátů na celkové prvenství.

O zbylá postupová místa ve skupině se patrně strhne velký boj, neboť situace pěti dalších týmů je momentálně dost podobná.

Trenér Ruska Pašutin musel oželet účast hned několika významných hráčů. Kirilenko s Kaunem ukončili kariéru, Šved s Mozgovem a Karasevem jsou zranění. Musel tak povolat méně zkušené hráče a výsledky z přípravy naznačují, že na medaili to letos patrně nebude. Rusové sehráli čtrnáct (!) přípravných duelů, v konfrontaci se soupeři jako Francie, Srbsko nebo Řecko ovšem propadli.

Problémů Ruska by rádi využili Finové, jejichž dlouhodobý plán strategického rozvoje basketbalu v zemi tisíce jezer přináší své ovoce. Na posledním šampionátu skončili na 9. místě, letos by chtěli výš. Kvůli zranění vypadl pouze veterán Rannikko, naopak lídr týmu Koponen je znovu ve formě. Tým posílil americký rodák Jamar Wilson, který právě s Koponenem tvoří úderné ofenzivní duo.

Postupové ambice má rovněž celek Polska, jemuž šéfuje Mike Taylor, donedávna asistent trenéra Budínského na lavičce české reprezentace. Poláci se mohou spolehnout na hlavní hvězdu Marcina Gortata. Jediný Polák v NBA patří k nejlepším evropským dlouhánům a v přípravě se o tom přesvědčili i naši reprezentanti. V reprezentaci mu ovšem někdy schází účinná podpora zbývajících spoluhráčů. Lékem má být naturalizovaný Američan AJ Slaughter, rozený střelec se zkušenostmi z těžkých zápasů, který má nahradit absentující veterány Lampeho s Ignerskim. .

Bosna a Hercegovina má stejný problém jako Rusko. Z nejrůznějších důvodů se omluvila celá řada dosavadních opor v čele s dvojící Teletovič – Nurkič z NBA. Zkušený kouč Ivanovič tak vsadil na méně známé hráče, resp. Američana s bosenským pasem Renfroe z Bayernu Mnichov. V přípravě se Bosně příliš nedařilo. Porážela hlavně slabší soupeře, v konfrontaci s potentáty výrazně ztrácela; dokladem budiž porážka s Řeckem o 39 bodů.

Výčet skupiny A uzavírá reprezentace Izraele. Nový kouč Edelstein má k dispozici prakticky to nejlepší, pro zranění se omluvili jen Halperin a Pnini. Nechybí naopak největší hvězda Omri Casspi z NBA ani dravý Gal Mekel. Tradiční mezeru pod košem se pokusí zacelit ostřílený D´Or Fischer. V přípravě se Izraelcům ovšem vůbec nedařilo dle jejich představ a pouhé dvě výhry z osmi zápasů k přílišnému optimismu nesvádějí.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace