eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Belgičané dorazili Litvu střelou s klaksonem | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Belgičané dorazili Litvu střelou s klaksonem

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔7.9.2015
Belgičané dorazili Litvu střelou s klaksonem

Please enter banners and links.

AKTUALIZOVÁNO. Litevec Kalnietis míjí unáhlenou střelu, Belgičané přecházejí do protiútoku. Už se zdá, že zápas půjde po neúspěšném nájezdu do prodloužení, ale Matt Lojeski dopichuje míč do koše! Po delší rozmluvě rozhodčí uznává dva body. Hned první utkání třetího hracího dne mezi Litvou a Belgií skončilo překvapením. Litevský favorit prohrál se svým soupeřem o jediný koš a výkon Kazlauskasových svěřenců zatím hodně skřípe.

Těsnou výhru slaví také Finové. Ve vyrovnaném duelu s Ruskem rozhodl tři sekundy před koncem Petteri Koponen.

Lojeski hrdinou zápasu

O velké překvapení se postarali basketbalisté Belgie. Před skvělou kulisou litevských fanoušků porazili favorita skupiny D. O vítězství nad Litvou se však bude ještě dlouho diskutovat. Hrdinou duelu se stal Matt Lojeski. Kromě dvou důležitých trojek trefil i poslední koš utkání s klaksonem. Litevci nezvládli poslední útok za vyrovnaného stavu a z protiútoku Lojeski dopíchnul míč do koše. Těžko určit, zda to belgický forvard stihl, ale rozhodčí rozhodl o připsání dvou bodů.

Litva utkání nezvládla takticky. Když už se zdálo, že má duel ve svých rukou, Belgičané využili sérii několika nepřesností a dvěma trojkami během dvaceti sekund srovnali. Za vyrovnaného stavu Litevci mohli útočit až takřka do konce, ale Mantas Kalnietis se se svou střelou hodně unáhlil a dovolil Belgičanům poslední protiútok. Po nájezdu Van Rossoma byl Lojeski ve správný čas na správném místě.

Poslední akce utkání Litva – Belgie

Výhru Finů trefil Koponen

Vítězství slaví i Finové. S výraznou podporou fanoušků neustále skandujících „Suomi Suomi“ získali nad Rusy svůj první úspěch na turnaji. Paradoxně však byli takřka ve všech statistikách horší. Finům pomohla větší koncentrace v zakončení, Rusové nedokázali proměnit některé jednoduché nájezdy a střely z krátkých vzdáleností.

O výhře nakonec rozhodl Petteri Koponen. Tři sekundy před koncem proměnil vítěznou střelu a Rusové už trojkou Fridzona soupeře nezlomili. Na rozdíl od Seveřanů svěřenci Jevgenije Pašutina ještě nepoznali radost z výhry a postup do další fáze se jim vzdálil.

Litva – Belgie 74:76 (Valenčiunas 25 a 12 doskoků, Jankunas 13 – Lojeski 20, Tabu 16)

Finsko – Rusko 81:79 (Murphy 19, Salin 16 – Fridzon 22, Vorontsevič 13 a 11 doskoků)

Zdroj foto: Augustas Didzgalvis, Wikimedia Commons

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace