eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Opava posledním semifinalistou | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Opava posledním semifinalistou

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔15.4.2015
Opava posledním semifinalistou

Please enter banners and links.

Před kamerami České televize se v Opavě odehrálo čtvrté čtvrtfinále série mezi domácími a Pardubicemi, v němž měli svěřenci Petra Czudka výhodu mečbolu. V hostující sestavě nastoupil veterán Levell Sanders k zápasu se zraněným prstem a jak se později ukázalo, bylo to jeho poslední vystoupení v Kooperativa NBL. Legenda českých palubovek totiž v průběhu sezony vyhlásila konec aktivní kariéry právě po ukončení tohoto ročníku. Utkání začalo opatrně a v úvodních minutách byli častěji ve vedení domácí. Sanders však drobné manko zredukoval a trojkou poslal Beksu do vedení 16-13. Poslední slovo v prvním dějství měl však Klečka, jenž srovnal na 18-18. Velmi nervózní druhá čtvrtina byla plná nepřesností a díky 5 bodům Kohouta ji hosté nakonec o bod vyhráli a do kabin šli za nějtěsnějšího náskoku 32-31.

Ve třetí čtvrtině, konkrétně v její první polovině přišly velké chvíle Jobiho Walla. Americké křídlo Pardubic trefilo tři trojky a po koši Panduly vedli Východočeši již 45-37. Skvělé opavské publikum neúnavně povzbuzovalo své borce a ty nakoplo pro změnu 8 bodů v řadě od Radima Klečky. A když chvíli na to Gniadek vyrovnal na 49-49, začínalo se od znova. Hosté Opavě ještě jednou utekli na začátku čtvrtého kvartálu (53-64) a zdálo se, že se série přestěhuje ještě jednou do Pardubic. Do té době poměrně nenápadný pivot Jakub Blažek čtyřmi body pomohl snížit na 61-66. Blažka napodobil Sokolovský a dvě minuty před poslední sirénou bylo znovu vyrovnáno 66-66. Necelou minutu před koncem normální hrací doby už Opava vedla 70-68 a Sandersovi byly ještě k tomu všemu v následném útoku odpískány kroky. Klečka pak dodal dalším košem Opavě klid a na něm již příliš nezměnilo ani Sandersovo opětovné snížení. Pardubice musely za stavu 70-72 faulovat a domácí kapitán Ladislav Sokolovský jistil postup Slezanů z čáry trestného hodu. Pro Beksu sezona končí, Opavu čeká v semifinále podobně jako loni Nymburk.

„Gratuluji Opavě k postupu a přeji jí hodně štěstí v další sérii s Nymburkem. Myslím si, že ve čtvrtém utkání jsme předvedli dobrý výkon, byly pasáže, za které mohu tým pochválit. Ve druhém poločase, za stavu, kdy jsme vedli okolo deseti bodů, jsme ale nechali některé otevřené střely Klečkovi, což jsme nechtěli. To byl jeden z rozhodujících momentů. Druhým byla agresivní hra Opavy. Nedokázali jsme se v závěrečných minutách dostat ke koši k dobrému zakončení a to nás stálo zápas. Věřím, že kdybychom za našeho vedení dali ještě jeden, dva koše, více se prosadili na útočné polovině, konec by se vyvíjel úplně jinak. Takhle se Opava dostala do laufu a otočila skóre,“ hodnotil poslední zápas série kouč Pardubic Dušan Bohunický.

„První půlka byla nervózní z obou stran. Na nás byla přece jen víc vidět tíha posledního kroku. Hledali jsme se a dalo by se říct, že jsme vstali z mrtvých: když dal Wall tři trojky po sobě, nevypadalo to s námi dobře. Lidi nás ale nenechali zápas vzdát. Šli jsme do nižší sestavy, hráli jsme tvrdě, agresivně, a soupeř, který měl jedenáctibodový náskok, se možná trošičku uspokojil, asi už také docházely síly… Náš prapor zvedl Radim Klečka a Ladislav Sokolovský to dohrál, nejen trestnými hody na konci, ale i předtím košem s faulem, tam jsme měli hodně štěstí. Jsem rád, že jsme si ho přivezli z Pardubic, protože tam to také bylo o štěstí. Člověk ale potřebuje, když chce něčeho dosáhnout, aby bylo na jeho straně. Myslím, že to byla výborná série. Je mi líto Dušana a jeho kluků, ale život je krásný i krutý zároveň. My jdeme dál a já jsem rád, že jsme obhájili semifinále z loňska. Jsem také rád, že pro naše fanoušky, pro tohle fantastické publikum, to nebyl poslední zápas a že si ještě spolu užijeme další, ještě minimálně dva. Doufejme, že to cinkne i letos,“ řekl po utkání spokojený trenér Opavy Petr Czudek.

 

Prostějovští dlouzí odklidili z cesty Ústí

Čtvrtý zápas série mezi Ústím nad Labem a Prostějovem viděli diváci na severu Čech. V domácím dresu nenastoupil distancovaný Ladislav Pecka, čímž vznikal pro trenérské duo Stavěl – Hrubý velký problém na pozici centra, kde musel nakonec alternovat Jiříček s Vettem. Prostějov se naopak mohl spolehnout na Dylana Talleyho, jenž sice začal na lavičce, ale už je stoprocentně fit. Ústečtí hráči přitom začali lépe a v první minutě se po koších Jiříčka a Vetteho ujali vedení 4-0. Pro první polovinu utkání byly charakteristické bodové minišňůry a po jedné z nich poslal Nečas Prostějov do vedení 13-10. Vzápětí však Laroche trojkou srovnal, ale poté diváci neviděli po celé tři následující minuty koš ze hry. Poslední minuta a půl první desetiminutovky navíc patřila k jejich pramalé radosti Orlům. Ti po dvou trojkách Talleyho a sérii 8-0 odskočili na vedení 22-15.

Ve druhé čtvrtině se rozehrál k výtečnému výkonu Admir Alič a po jeho pěti bodech v první minutě si hostující trenér Choleva vyžádal oddechový čas. Po něm hosté proměnili sedm následujících útoků ze osmi a jejich vedení se vyšplhalo až na 37-29. Alič sice přidal ještě další čtyři body v této čtvrtině, ale i tak Hanáci vedli v poločase 45-34. Definitivu dalo utkání i celé sérii třetí dějství. V něm si Orli hlídali svůj náskok a dokonce jej zvládli ještě navýšit na 65-50 po 30 minutách, což už byl pro domácí neřešitelný úkol. Úzká rotace Ústí už neměla síly na to vrátit se do zápasu, přesto Pandy sérii zakončily se vztyčenými hlavami po výsledku 66-79. Hosté kralovali na doskoku (37-47) a lépe stříleli, proto se radují z postupu. Hráčem utkání byl zvolen Ondřej Peterka, jenž skvěle bránil Laroche a za 22 minut zaznamenal kromě dobré hry v obraně i 7 bodů a 3 doskoky. Nejlepšími střelci utkání byli Murphy Burnatowski a Clayton Vette z Ústí se 16 body. Z prostějovských nejvíce bodově zářil Slezák (13 bodů).

„My jsme rádi za postup do semifinále. Ta série nebyla úplně jednoduchá, Ústí hrálo velmi dobře, jak v útoku (tak hráli vlastně celou sezonu), tak hlavně v obraně. Hodně nás trápili a ne všechny zápasy se nám povedly podle představ. My jsme tu dnes ale jeli s velkým odhodláním vyhrát a myslím, že ten ráz tomu utkání jsme vtiskli první půlku, kdy jsme byli lepší téměř ve všem. Bylo to +10 a pak rozhodla třetí čtvrtina, v níž jsme se odpoutali na 15 a to Ústí zlomilo. Dneska Ústí nebylo tak agresivní, sice se dařilo Aličovi, ale nám šla střelba z delší vzdálenosti a pod košem jsme měli díky tomu, že nehrál Pecka, znatelnou převahu. Pak jsme hráli už v klidu. Jsem rád za semifinále a děkuji za dobrou sérii tady kolegovi a Ústí nad Labem,“ libovali si trenér vítězů Zbyněk Choleva.

„Prosím, rádo se stalo. Zároveň teda gratuluju Prostějovu k dnešnímu vítězství a postupu. Prostějov nás dneska přetlačil, hrál velmi dobře. Hosté dnes odehráli nejlepší zápas série. Prohráli jsme na doskoku a bohužel v některých chvílích, když jsme se dotáhli na přijatelnější rozdíl, tak Prostějov trefil nějakou těžší střelu. My jsme (zejména v prvním poločase) neproměnili několik slibných příležitostí z pod koše, což také rozhodlo. Ve třetí čtvrtině už se Prostějovu povedlo odskočit a my jsme už neměli ani fyzické, ani psychické síly na to vrátit se do zápasu. Prostějov už pak utkání kontroloval. Nicméně já jsme hodně rád za to, že jsme splinili to, co jsem říkal před zápasem – a tedy, že ať ten zápas dopadne jakkoli, tak chci, abychom z něj odcházeli se vztyčenou hlavou. Tímto děkuju celému týmu za vydařenou sérii a celou sezonu,“ řekl po utkání trenér Slunety Martin Stavěl.

Výsledky:

BK Opava – BK JIP Pardubice 75:71 (18:18, 13:14, 22:21, 22:18)

Body: Klečka 14, Sokolovský 13, Blažek 13, Gniadek 10 (6 doskoků), Šiřina 7 (10 asistencí), Dokoupil 6, Kramný 5, Cvek 5 (6 doskoků), Vlček 2 – Sanders 23 (10 doskoků), Pandula 18, Kohout 11, Wall 9, Pospíšil 6, Kotas 4
Fauly: 21:25; Trojky: 8:7; Doskoky: 28:34; Validita: 87:66

 

Sluneta Ústí nad Labem – Ariete Prostějov 66:79 (15:22, 19:23, 16:20, 16:14)

Body: Vette 16, Burnatowski 16 (8 doskoků), Laroche 14 (6 doskoků a 5 asistencí), Alič 12, Čarnecký 6, Jiříček 2 – Slezák 13, Švrdlík 12 (7 doskoků), Šteffel 12 (6 doskoků), Talley 11 (5 asistencí), Mrviš 10, Peterka 7, Nečas 5 (7 doskoků), Marko 5 (5 asistencí), Tomanec 4
Fauly: 15:20; Trojky: 5:6; Doskoky: 27:37; Validita: 73:85

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace