eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Plzeň zvládla závěr. Favorité nezaváhali | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Plzeň zvládla závěr. Favorité nezaváhali

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔13.4.2015
Plzeň zvládla závěr. Favorité nezaváhali

Please enter banners and links.

Vítězství favoritů, domácí selhání Zlína i drama v Plzni, to vše nabídlo první čtvrtfinále play-off 1. ligy mužů. Litoměřice i Hradec získaly na domácí palubovce potřebná vítězství, ačkoliv Hradec neměl duel jednoduchý. Zlínu se první duel nepovedl, nedokázal uhlídat trio opavských hráčů a v domácím prostředí musel zkousnout jasnou porážku. Vyrovnaný duel v Plzni nakonec zvládli lépe domácí. Proti Brnu měli více štěstí i výborného Pecku v obraně.

Litoměřice dominovaly

Nejlepší tým 1. ligy z Litoměřic neměl v prvním čtvrtfinálovém duelu se svým soupeřem žádný problém. Sparta přijela bez svých juniorských opor Pekárka i Mezniekse a v sedmi lidech nemohla favoritovi konkurovat. Severočeši vedli po pěti minutách 15:2 a dali utkání jasné obrysy.

Slavoj vedla v poločase už o 23 bodů, takže mohla zvolnit tempo. Trenér Eisner mohl postupně protočit celou sestavou. Domácí navíc Sparťany jasně přeskákali, statistiku doskoků ovládli v poměru 50:24. Miroslav Soukup se blýskl double-doublem za 16 bodů a 17 doskoků.

Opava si odvezla vítězství za přesnost

První letošní zápas play-off naopak vůbec nezvládl Zlín. Ten v domácím prostředí selhal proti Opavě. Oproti Slezanům se zlínským hráčům vůbec nedařila střelba z dálky. O drtivou většinu bodů se v dresu Opavy postarala trojice Vlček, Lyčka a Vícha.

Valaši nezachytili úvod druhé čtvrtiny, během něhož si hosté vybudovali dvouciferný náskok. Již zmíněná trojice byla k neudržení a v poločasové přestávce byl stav utkání 49:30. Opavané si vedení pohlídali, v poslední desetiminutovce jej ještě navýšili.

Sokolský duel ovládl favorit

Stejně jako Sparta i další pražský tým přijel na soupeřovu palubovku bez klíčových hráčů. Sokolu Pražskému chyběli v Hradci Králové hráči základní rotace, trenér Vyoral nemohl počítat s Kroutilem, Habilym, Tomasem i Bernáthem. Přesto favorita trápili až do konce.

Utkání bylo víceméně vyrovnané až do poloviny třetího dějství. Pak se začaly projevovat zkušenosti i síla hradeckého družstva. Především Kiršbaum s Mahlerem pomohli svému týmu získat značný bodový odstup. Pražští Sokolové ale nic nevzdali a ještě minutu a půl před koncem dokázali snížit manko na sedm bodů. Další akce hostů už Hradec ubránil, jeho hráči si připsali první výhru v letošním play-off.

Lokomotiva rozhodla v posledních dvou minutách

Velkou vůli po vítězství potvrdila v dramatickém zápase Plzeň. V brněnském klubu mají Západočeši velice silného soupeře a to se projevilo už v prvním klání. Brňané zvládli první čtvrtinu skvěle, dařilo se posilám z extraligového družstva. Plzeňští se vrátili do hry před poločasem, Říha pomohl dvěma trojkami.

Až do poloviny závěrečné desetiminutovky byli hosté napřed, Plzeň však rozvážnou hrou a dobrou obranou srovnala krok. V poslední minutě měli domácí čtyřbodový náskok, avšak naději na úspěch dal Brnu Filip Šmíd. Na opačné straně se Pecka neprosadil, ale poté se dvakrát blýskl v obraně a pomohl udržet svému týmu těsné vedení. Plzeň pojede na jižní Moravu s vedením v sérii.

Výsledky

Slavoj Litoměřice – GBA Sparta Praha 89:57 (30:16, 53:30, 65:43)

(Klimeš 23, Soukup 16 a 17 doskoků, Novák a Bambas 9, Kubizňák 8, Zbroj, Šotnar a Šťastný po 6, Slunečko 4, Němec 2 – Aiden 22, Gluditis 15, Odagiu 10, Bosák 4, Hrubý a Jovanovič po 3)

SKB Zlín – BK Opava „B“ 56:86 (19:21, 30:49, 43:66)

(Pumprla (+ 12 doskoků) a Krutílek po 11, Menšík 9, Chwaszcz 8, Da Silva a Grečynskyj po 6, Zumer 3, Klimek 2 – Vlček 24, Lyčka 23, Vícha 18, Moninec 8, M. Ihring 6, Kupčík 5, Dihel 2)

Sokol Hradec Králové 2 – Sokol Pražský 81:72 (18:17, 43:36, 65:47)

(Kiršbaum 21 a 10 doskoků, Mahler 16, Majerík 14, M. Svoboda a Švandrlík 8, Synáček 6, Tomáš 4, Šírek (+ 11 asistencí) a Senohradský po 2 – Reimer 16, Štěpánek 13, Úlehla 12, Brůha 11, Šmůla 10, Mat. Kohout a Š. Brix po 4, Aulich 2)

BK Lokomotiva Plzeň – JBC Brno 80:78 (18:28, 45:48, 62:68)

(Honomichl 19, Říha 14, David 13, Bašta 9, Pecka 8 a 19 doskoků, Kovanda 7, Lejsek 6, Froněk a Suchý po 2 – Šiška 26, Šmíd 19 a 12 doskoků, Kozina a Jedovnický po 10, Hrabovský, Müller a Nehyba po 3, Ingr a Nehoda po 2)

Ilustrační foto: Hynek Sladký; tjloko-plzen.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace