eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

USK na vrcholu! Pražanky získaly evropský titul | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

USK na vrcholu! Pražanky získaly evropský titul

📁 Články, Evropské poháry, Topstory, Zahraniční soutěže 🕔13.4.2015
USK na vrcholu! Pražanky získaly evropský titul

Please enter banners and links.

Fantazie! Basketbalistky USK Praha porazily v nedělním finále Euroligy ruský Jekatěrinburg a slaví senzační titul. Pořádající celek odehrál velmi těžký zápas, ale zvládl i nervydrásající koncovku a po skvěle zvládnutém turnaji získal vytoužené zlato. Vynikajícím výkonem se prezentovala zejména Danielle Robinsonová. V dresu Jekatěrinburgu se zaskvěla Candace Parkerová, avšak i přes její triple-double zavládlo v ruských řadách zklamání.

Druhý ruský klub své zaváhání z pátku napravil. Bronzové medaile získaly basketbalistky Dynama Kursk, které v utkání o 3. místo zdolaly Fenerbahce. Pro Turkyně se stal závěrečný podnik velkým neúspěchem. Nejlepší tým po základní části nakonec bere „jen“ čtvrté místo.

Skvělý nástup do druhé půle

Už postup do finále byl pro USK jako pohádka. Jekatěrinburgu v Dianě Taurasiové chyběla největší opora týmu, což bylo pro finálový duel klíčové. USK opanoval už první čtvrtinu, k prvotnímu náskoku výrazně pomohly trojky Aleny Hanušové a Laii Palauové. Od té doby si Pražanky držely alespoň pětibodové vedení. Smolný zápas „odehrála“ kapitánka Ilona Burgrová. Ta si v druhé čtvrtině během dvou minut udělala čtyři fauly a pak už do rozběhnutého utkání nenaskočila.

Nástup do druhé půle zvládl lépe pořádající klub, v zápisu o utkání však měl USK statut hostů. Střelecká exploze trojice Vaughnová, Robinsonová a Petrovičová vedla k desetibodové rozdílu ve skóre. Jekatěrinburg hrál agresivněji než Fenerbahce, ale USK si s tímto pojetím dokázal poradit i díky dobré střelbě z dálky.

Drama v poslední půlminutě

USK si prakticky po celý zápas držel bezpečný bodový odstup a ještě minutu před koncem vedl o sedm bodů. Ruský klub vsadil na střelbu z dálky, ale ani jeden pokus v koši neskončil. Naštěstí pro něj měly jeho hráčky útočné doskoky a utkání rázně zdramatizovala Candace Parkerová.

14 sekund před koncem dokázala trefit koš i s faulem a následnou šestku si nahodila o obroučku. Diskutabilní moment, při němž Američanka zřejmě přešlápla dřív, než podle pravidel mohla, zůstal bez odezvy, Parkerová dorážku proměnila.

Po oddechovém čase USK navíc ztratil míč a Parkerová snížila na rozdíl dvou bodů, ze zápasu ještě bylo obrovské drama. Šest sekund do konce Jana Veselá potvrdila, že rozhodující okamžiky zvládá. Trefila oba trestné hody, a jelikož trenér Lange neměl oddechový čas, Pražanky čtyřbodový náskok uhájily.

Na hřišti tak propukly mohutné oslavy. Pražský celek se při své první účasti ve Final Four stal šampionem, a to na domácí palubovce. Nejužitečnější hráčkou turnaje byla zvolena Američanka Kia Vaughnová, která ve finále přispěla 18 body, 12 doskoky a 6 získanými fauly.

Kursk vybojoval třetí místo

Bronzové medaile získaly hráčky Kursku. Ve vyrovnaném duelu Fenerbahce zpočátku ztrácelo, ruský tým se spoléhal zejména na duo Augustusová a Ogwumikeová. Turkyně během druhé čtvrtiny vývoj zápasu otočily, ale ve vedení dlouho nezůstali.

Stejně jako Pražankám o tři hodiny později se i Kursku povedl nástup do druhého poločasu. Na jeho začátku si vybudovaly devítibodový náskok, ale Fenerbahce rozhodně boj nevzdávalo. Turecký celek nasadil do závěrečné desetiminutovky těžko prostupnou zónovou obranu a dokázal manko opět vymazat. Jekabsonová však trefila veledůležitou trojku a protože Fenerbahce postihl střelecký výpadek v ten nejméně vhodný moment, Ogwumikeová trestnými hody zpečetila úspěch Dynama.

Utkání kazila mizerná úspěšnost obou klubů při střelbě z dálky. Dohromady trefily oba týmy jen šest trojek z 34 pokusů.

Výsledky

Finále

UMMC Jekatěrinburg – ZVVZ USK Praha 68:72 (12:17, 28:32, 40:50)

Parkerová 27 bodů, 14 doskoků a 10 získ. faulů, Grudaová 19, Torrensová 12, Toliverová 4, Dominguezová, Nolanová a Kobrynová po 2 – Robinsonová 24, Vaughnová 18 a 12 doskoků, Petrovičová 13, Veselá 11, Palauová a Hanušová po 3)

Trestné hody: 15/20 – 5/8

Trojky: 1 – 5

Doskoky: 41 – 34

Fauly: 17 – 22

Ztráty: 13 – 11

Dynamo Kursk – Fenerbahce Istanbul 67:58 (18:12, 30:26, 48:42)

Ogwumikeová 21 a 14 doskoků, Milovanovičová 16, Augustusová 14, Jekabsonová 8, Princeová 4, Beljakovová a Osipovová po 2 – Charlesová 23 a 10 doskoků, Zellousová 15, Canitezová 6, Bojovičová a Demirmenová po 5, Hollingsworthová 4 a 11 doskoků)

Trestné hody: 7/10 – 6/14

Trojky: 4 – 2

Doskoky: 47 – 48

Fauly: 16 – 13

Ztráty: 9 – 11

MVP Final Four: Kia Vaughnová (ZVVZ USK Praha)

Ilustrační foto: Luděk Šipla, uskbasket.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace