eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

V 1. lize mužů zářili mladí hráči. V rodinném souboji uspěl Pekárek nejmladší

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔16.3.2015
V 1. lize mužů zářili mladí hráči. V rodinném souboji uspěl Pekárek nejmladší

Please enter banners and links.

První liga mužů spěje do konce nadstavbové části a některé kluby už utkáním nevěnují takovou pozornost. Zlín, Olomouc i GBA Sparta tak využila jen minimum ze svého hráčského potenciálu. Nejlepší celky soutěže ale stále bojují o co nejlepší umístění. Litoměřice si doma poradily se silným brněnským JBC, Hradec Králové uspěl na palubovce Sokola Pražského.

Individuálně však zářili mladí hráči. Pětice talentů mladších 21 let měla v utkáních efektivitu přes číslo 30. Jiří Šoula, Dominik Heinzl, Jan Zeman, Martin Peterka s Matějem Svobodou a David Pekárek dovedli své týmy k vítězství. Naopak výkon Jiřího Dedka Ostravě vůbec nepomohl v utkání na Vyšehradě.

Zajímavostí byl páteční souboj v rodině Pekárků. Olomoucký trenér Michal Pekárek se svým starším synem Filipem na palubovce nakonec museli skousnout porážku na Spartě, kterou dirigoval povedeným výkonem již zmíněný mladší syn David.

Zlín se s pěticí hráčů držel do poločasu

O tom, že některé celky už nevěnují závěru soutěže takovou pozornost, svědčilo utkání Plzně se Zlínem. Valaši přijeli na západ Čech jen s pěti hráči, dva z nich dokonce 1. ligu pravidelně nehrávají. Hosté vsadili na střelbu z dálky a ta se jim zpočátku vyplácela. Zlín trefil jen za první poločas sedm trojek. Po poločase už však dominovali domácí, ti využili výškové převahy pod košem.

V duelu dvou sokolských celků měl navrch favorizovaný Hradec Králové. Na palubovce Sokola Pražského rozhodl už během první čtvrtiny. Dařilo se zejména mladíkům v dresu Hradce, trio Svoboda, Šírek a Martin Peterka se staralo o body hostů. Svěřenci Lubomíra Peterky si postupně vytvořili až třicetibodový náskok, který do konce utkání udržovali.

Opavské trio mladíků opět řádilo

Souboj dvou týmů z vrchní poloviny tabulky ovládly Litoměřice. Severočeši nastoupili proti Brnu v nejsilnější možné sestavě a zejména díky povedeným výkonům zkušených hráčů Soukupa a Kubizňáka zvítězili 89:70.

Úvod klání byl vyrovnaný, domácí celek si však postupně vybudoval dvouciferný náskok. V polovině třetí čtvrtiny ztráceli Brňané jeden míč za druhým a Litoměřice získaly jednoznačné vedení. Brno i s Filipem Šmídem v sestavě nedokázalo konkurovat.

Žádné utkání nevzdávají ani basketbalisté opavské rezervy. V Trutnově měli proti sobě nepříjemného soupeře a do hry naskočil i uzdravený Jakub Velenský. První čtvrtinu zvládli lépe domácí, pak se však rozjelo opavské trio Bujnoch, Vlček a Kvapil. Jen tihle tři hráči zaznamenali dohromady 63 bodů a 29 doskoků. Opava díky nim postupně zvrátila stav zápasu ve svůj prospěch, ale definitivní potvrzení vítězství získali Slezané až v závěrečné periodě.

Šoula a Heinzl pomohli svým týmům

Šumperští basketbalisté jsou bez pivota Josefa Kresty poloviční, v posledních zápasech se jim vůbec nedaří. Toho využili i liberečtí Kondoři. Severočeši učinili důležitý krok k vítězství už v první čtvrtině. Šumperk však postupně dokázal vyrovnat, s Libercem se přetahoval o vítězství do posledních minut. Ty patřily zejména dvojici Josef Příhonský a Dominik Heinzl. Liberec nakonec uhájil výhru 65:61. Dominik Heinzl si připsal double-double za 27 bodů a 11 doskoků.

Jihlava je nejlepším celkem skupiny A2 a svou kvalitu potvrdila i proti Šlapanicím. Vítězství se však nerodilo lehce. Dvouciferné manko snížili Jihomoravané po poločase, když prohrávali pouze o dva body, o návrat do zápasu se postaral zejména Zdeněk Šebela.

Na to se dvakrát z dálky prosadil Adrian Melski a rázem bylo vedení opět dvouciferné. V závěru už hostům docházely síly a pardubický křídelník v jihlavských službách Jiří Šoula toho dokázal využít. Nakonec nasbíral 34 bodů, 8 doskoků a 6 získaných faulů.

Ostrava inkasovala 112 bodů

Utkání bez obran bylo k vidění na pražském Vyšehradě. Ostravská VŠB přijela bez Adama Urbánka i Daniela Smolky a od úvodní části její hráči vůbec nestíhali v obraně. Na začátku druhého poločasu trefili hosté pět střel v řadě a stáhli vedení Vyšehradu na devět bodů. Pražané ovšem drama nepřipustili, i v poslední čtvrtině nasázeli oslabeným hostům 30 bodů. Ostravě nepomohl ani další výborný výkon Jiřího Dedka, který si připsal 31 bodů, 8 doskoků a 10 získaných faulů. Tragická obrana ostravských inkasovala 112 bodů.

Olomouc a Sparta odehrály zápasy z nutnosti, ale důstojně

Dvojzápas bez většího zájmu obou klubů odehrály celky Olomouce a GBA Sparty. Olomoučtí nastoupili v obou utkáních jen se šesti hráči, Sparťané na tom byli obdobně.

Páteční duel ovládla GBA Sparta. Ti si během utkání vytvořili až patnáctibodové vedení a zářil zejména nejmladší ze „soupeřící“ rodiny Pekárků David. Šestka statečných Hanáků ale v sobě našla ještě poslední síly a v závěru se dotáhla na dva body. Následně se z nutných trestných hodů prosadili Hrubý i Jovič a domácí už vítězství nepustili.

Opačný průběh měl nedělní zápas na Hané. Oba kluby nastoupili jen se šesticí hráčů, ale Olomouc měla ve svých řadách oba klíčové pivoty, Jakuba Sedláka i Eugenia Scripcaru. Domácí vedli už v poločase o 20 bodů a utkání mělo spíše exhibiční průběh. GBA doplatila i na absenci svého nejlepšího střelce pátečního souboje Davida Pekárka.

Výsledky

Lokomotiva Plzeň – SKB Zlín 100:75 (Zeman 17, Bašta a Honomichl po 16, Lejsek a David po 13 – Chwaszcz 31, Krutílek 20 a 10 doskoků, Děrda 11)

Sokol Pražský – Sokol Hradec Králové 67:91 (Brůha 13 a 11 doskoků, Tomas 12, Reimer 11, Štěpánek 10 – M. Peterka 20 a 11 doskoků, Kiršbaum 19, M. Svoboda 14, Majerík 9)

Slavoj Litoměřice – JBC Brno 89:70 (Soukup a Kubizňák po 18, Ježek 12, Šotnar 11 – Šmíd 24 a 10 doskoků, Hrabovský 20, Kozina 12)

Kara Trutnov – BK Opava „B“ 63:80 (Kaša 20, Houser 11, A. Peterka 9 – Bujnoch 24 a 10 doskoků, Vlček 20, Kvapil 19 a 11 doskoků, Lyčka 9)

Kondoři Liberec – TJ Šumperk 65:61 (Heinzl 27 a 11 doskoků, Příhonský 14, Raabe a Bím po 6 – Marek Müller 17, Kuchtík 13, Vláčel 8)

GBA Sparta Praha – Basketbal Olomouc 88:82 (D. Pekárek 28, Hrubý a Jovič po 17, Weiss 16 – Sedlák 30, Andres 15, Moravec a Sehnal po 14)

BC Vysočina Jihlava – Sokol Šlapanice 96:76 (Šoula 34, Melski 15, Šoukal 12, Stegbauer 10 – Rotrekl 22, Šebela 21, Denk 8)

Sokol Vyšehrad – VŠB Ostrava 112:80 (Dolejší 23, V. Svoboda 15, Kysela 14, Fait a Rozkot po 11 – Dedek 31 a 10 získ. faulů, Šubert 14, Jurda a Pilař po 12)

Dohrávka 3. kola nadstavbové části:

Basketbal Olomouc – GBA Sparta Praha 84:59 (Scripcaru 19, Moravec 18, Sedlák 15, Andres 14 – Aiden a Hrubý po 13, Odagiu 11 a 11 doskoků, Vilkovski a Polák po 9)

Ilustrační foto: Facebookový profil Davida Pekárka; GBA Sparta Praha

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace