eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Repríza finále skončila podle očekávání. Žabiny doma prohrály

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔19.9.2015
Repríza finále skončila podle očekávání. Žabiny doma prohrály

Please enter banners and links.

Zostra začalo první kolo nejvyšší ženské soutěže, Bonver ŽBL. Revanš nevyšel hradeckým basketbalistkám, které se proti úřadujícím mistryním ŽBL i Euroligy držely jen první poločas. Sedmička hráček USK však v druhé půli dominovala, z Hradce si odváží dvouciferné vítězství.

Malým překvapením je úspěch Slavie Praha na palubovce Žabin. Brňanky zaváhaly v závěru a po vyrovnaném duelu na své soupeřky nestačily. Trutnov opanoval utkání na hřišti VŠ Praha už od začátku, nakonec si odvezl vítězství o devět bodů.

Sedmička hráček USK rozhodla po přestávce

Hned v prvním kole byla k vidění repríza loňského finále mezi Hradcem Králové a ZVVZ USK Praha. A podle očekávání skončila stejně. Trenérka USK Natália Hejková přivezla do Hradce jen sedmičku statečných, přesto dokázala uspět. V sestavě USK ještě chyběly Američanky Vaughnová a Robinsonová a Španělka Xargayová, které si plní své povinnosti v zámořské WNBA. Kromě nich nenastoupila ani Sonja Petrovičová, která si na tréninku zlomila prst a utkání sledovala v civilu se sádrou na ruce.

Prvních šest minut bylo vyrovnaných, pak se ale Pražanky rozjely ke svému obvyklému výkonu. Osm bodů v řadě pomohlo získat USK mírné vedení. Druhá perioda byla vyrovnaná, ale oba týmy se střelecky trápily. Šanci na revanš za loňské finále daly domácím trojky Kuthanové a Matuškové.

Hradeckým hráčkám ale vůbec nevyšla třetí čtvrtina. Tu prohrály rozdílem 12 bodů a USK tím prakticky rozhodl o osudu zápasu. Velmi dobrý výkon podala Kateřina Elhotová. Mladá křídelnice sice minula všech svých osm trojkových pokusů, ale to nahradila 11 doskoky a čtyřmi asistencemi. Ilona Burgrová získala rovněž double-double za 16 bodů a 10 doskoků.

Vaughnová rozhodla svůj první zápas ve Slavii

Nervydrásající závěr měl duel brněnských Žabin proti BLK Slavii Praha. Po letních odchodech budou hrát Brňanky spíše střed tabulky a utkání se Slavií to jasně napovědělo. Hned ve svém prvním utkání trenér Bobrovský hodně využíval navrátilkyni Hanu Horákovou.

Vše podstatné se ovšem odehrálo v úplném závěru. Brno sice drželo mírné vedení, ale na konci Darina Johnová využila svého tahu na koš a trestnými hody společně s Nezdařilovou si postupně vynutila obrat ve skóre.

Brňankám vrátila šanci na vítězství pivotka Vučuričová, která trefila těžkou střelu přes Krystal Vaughnovou, navíc po neúspěšné střele Johnové měly Žabiny blízko k úspěchu. Bohužel pro ně jim doskočený míč utekl do zámezí a Slavie měla další možnost. Tu Krystal Vaughnová využila, a protože domácí hráčky už nedokázaly vymyslet kloudnou cestu ke skórování, Pražanky slaví vytouženou výhru. Krystal Vaughnová se představila skvělým způsobem, zaznamenala 26 bodů, 15 doskoků a devět získaných faulů.

Trutnov lepší od začátku

Bronzové medailistky z Trutnova daly o svých ambicích vědět hned v prvním utkání. Na půdě VŠ Praha rychle vedly 9:0 a prakticky od první čtvrtiny kontrolovaly hru. Na výbornou se ujala staronová posila Jamie Russellová. Americká rozehrávačka trefila osm bodů za pouhé tři a půl minuty a dala jasně najevo své kvality.

Vysokoškolačky postupně srovnaly hru, ale v důležité okamžiky Trutnov podržely Michaela Prokešová a další novicka Gabriela Nagyová. Pražanky během závěrečné čtvrtiny už jen snížily manko.

Sokol Hradec Králové – ZVVZ USK Praha 43:65 (13:20, 23:30, 32:51)

Křížová 14, Kuthanová 9, Rosenbaumová 8 – Burgrová 16 a 10 doskoků, Kat. Elhotová 14 a 11 doskoků, Hanušová 10

Žabiny Brno – BLK Slavia Praha 77:78 (18:26, 34:39, 57:55)

Vučuričová 26, Stoupalová 16, Holešinská 9 – Vaughnová 26 a 15 doskoků, Johnsonová 18, Kritscherová 11

VŠ Praha – Kara Trutnov 55:64 (12:23, 24:39, 37:53)

Satoranská 19 a 12 doskoků, Pudláková 9, Záplatová 8 – Nagyová a Russellová po 12, Prokešová 11

Zdroj foto: Luboš Lorinc; hradeckelvice.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace