eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Vrátí se Španělé na trůn, nebo se bude radovat Litva?

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔20.9.2015
Vrátí se Španělé na trůn, nebo se bude radovat Litva?

Please enter banners and links.

Ve finále Eurobasketu se utká bronzový a stříbrný celek předloňského ME.

Basketbalisté Španělska po matných výkonech ze základní skupiny už zase nahánějí strach. Kolektivní výkony v play off okořeněné fantastickým Pau Gasolem na pozici centra staví Scariolův výběr do role favorita. Jenže ani Litevci nespadají do kategorie otloukánků. Po předloňské účasti ve finále, v němž poměrně jednoznačně v Lublani podlehli Francouzům, chtějí dnes nejcennější trofej. Pro svěřence kouče Jonase Kazlauskase platí podobná slova, jako pro Španěly. Základní skupinu sice vyhráli, ale rozhodně v ní nijak neoslnili. Za připomenutí stojí trápení s Ukrajinou i Estonskem, porážka od Belgie i výhra v prodloužení nad ČR. V play off to nebylo jiné. Těsné přetlačení Gruzie (85-81), v němž kavkazská země doplatila zejména na horší defenzivu a užší kádr.

V utkání s Itálií zase řádil Jonas Valančiunas, jenž sestřelil Gentileho a spol. 26 body a 15 doskoky. Právě Valančiunas je hvězdou Litvy a toto ME mu vychází. Proto se oči fanoušků i expertů upírají k finále jakož i ke klíčovému podkošovému souboji Valančiunas – Gasol. Španělský veterán hraje jako by mu ani nebylo 35. Francouze v semifinále zničil 40 body a 10 doskoky. Jeho doménou je chytrost a také je stále velmi rychlý. Jeho dlouhé ruce dokáží vypomoci i v obraně a v útoku pivot Chicaga zaznamenává v průměru 25,6 bodů. K nim přidává ještě 8,4 doskoků a 2,3 bloků. To centr Toronta je na tom (i kvůli odlišnému hernímu pojetí svého týmu) o něco hůře: 16,9 bodů, 8,3 doskoků a 1,6 bloků. Uvidíme, zda se dnes bude radovat zkušenost, nebo mladá, nastupující generace. Buď jak buď – Španělsku nemusí vyhovovat litevská fyzická hra (v níž si libuje zejména další tahoun Litvy Jonas Mačiulis), která znechutila semifinále Srbsku. Litvu bude v hledišti podporovat spousta jejich fanoušků, a tak můžeme čekat vyrovnané finále.

Pro Španěly bude opět důležitá defenziva, ale také fakt, jak týmu přispějí Rudy Fernandez se Sergiem Llullem. První jmenovaný je lehce limitován nedoléčeným zraněním zad, ale podle slov lékařů by měl být fit. Sergio Llull se zase potřebuje chytit nějakou tou trojkou a je z něj znovu postrach soupeřova koše. Určitě bude zajímavé sledovat i oba hlavní rozehrávače – tedy jak litevského Mantase Kalnietise, tak i španělského Sergia „Čačo“ Rodrigueze. Finálový zápas je v Lille na programu od 19:00. Ještě před ním se už ve 14:00 utkají o bronz domácí Francouzi, kteří vyzvou Srby.

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace