eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Úvod Eurobasketu ve znamení velkých překvapení | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Úvod Eurobasketu ve znamení velkých překvapení

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔1.9.2017
Úvod Eurobasketu ve znamení velkých překvapení

Please enter banners and links.

Velmi hořké pilulky museli skousnout v otevíracích zápasech letošního ME basketbalisté Litvy a Francie. Obě reprezentace prohrály o dva body – Litva s Gruzií a Francouzi s domácími Finy.

Jamar Wilson byl ústřední postavou závěru zápasu mezi Finskem a Francií. Naturalizovaný Američan nejprve zajistil domácím remízu 72-72, aby pět sekund před koncem prodloužení proměnil svůj nájezd a seveřané zvítězili 86-84. Francouzi musí litovat prokoučované koncovky duelu. V polovině poslední desetiminutovky se totiž zdálo, že Diawova trojka na 65-56 definitivně otupila domácí snahy. Colletův výběr poté polevil v ostražitosti a Salin s Markkanenem trojkami režírovali velký finský comeback. Právě mladá hvězda Lauri Markanen byl vedle Wilsona hlavní postavou duelu s 22 body a 7 doskoky.

Gruzínští dlouháni začali dobře

Padla i na minulém Eurobasketu stříbrná Litva. Její lídr Jonas Valančiunas dal osm ze svých 9 bodů v úvodní čtvrtině a jeho příspěvky velmi chyběly. Tím spíš, že se dařilo jinému dlouhánovi – Tornike Shengeliovi z Gruzie. Hvězda Baskonie nastřílela 29 bodů a podobně jako celý tým skvěle střílela trestné hody (10/14). To Litva zahodila hned 9 z 22 pokusů, což byl vedle 16 ztrát (oproti gruzínským 10) zásadní faktor porážky. V nervózním závěru zápasu sice Kalnietis poslal favorita do dvoubodového vedení (74-72), jenže Gruzie pak zavřela cestu ke koši a Dixon s Markoišvilim otočili zápas a Litevcům tak zbyly oči pro pláč.

Dragič sestřelil Poláky

Goran Dragič znovu ukázal, v čem je jeho výjimečnost. V otevíracím utkání svého Slovinska s Polskem nasázel našim severním sousedům rovných 30 bodů a měl lví podíl na dobrém vstupu Slovinců na Eurobasket. Hvězda Miami navíc na svůj bodový příděl spotřebovala 12 úspěšných pokusů z 23. Poláky dováděl Dragič takřka k zoufalství, neboť jeho rychlost nebyli schopni zastavit. Několik jeho kousků si můžete prohlédnout na přiloženém videu. V útočně laděném utkání zlomili Slovinci odpor houževnatého Polska po změně stran, když třetí periodu vyhráli 21-12. Velmi slušně zahrál i Luka Dončič, jenž zaznamenal 11 bodů, 8 doskoků a 6 přihrávek. Polsku nepomohl ani double – double Mateusze Ponitky.

Pokračování: 1 2
Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace