eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Fanoušci se dočkali. Eurobasket startuje už dnes! | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Fanoušci se dočkali. Eurobasket startuje už dnes!

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔31.8.2017
Fanoušci se dočkali. Eurobasket startuje už dnes!

Please enter banners and links.

Po více než měsíci příprav a přátelských utkání nadešel Den D. Dnes od 12:45 se duelem Slovinsko – Polsko v Helsinkách rozpoutají bitvy letošního Mistrovství Evropy mužů. Mezi výkvětem starého kontinentu pochopitelně nechybí ani český tým.

Reprezentace vstoupí do bojů o cennou trofej v pátek od 19:30 v Kluži, když Satoranský a spol. vyzvou outsidera skupiny – domácí Rumuny. Situace je pro kouče Ginzburga o to složitější, že kromě největší hvězdy Jana Veselého na ME nemůže počítat ani s Ondřejem Balvínem a nově také s mladým pivotem Šimonem Puršlem. Přesto je mužstvo kapitána Welsche v zápase s domácími favoritem. Cesta do „tureckého“ play off vede právě přes skalpy Rumunů a Maďarů.

Srbové sčítají ztráty, Španělé obhajují

Každé z mužstev muselo na nadcházejícím Eurobasketu oželet několik zvučných jmen. Španělům se například zranil Sergio Llull, Francie nemůže počítat s dvojicí Parker – Batum, nebo Řecko s Giannisem Antetokounmpem a Vassilisem Spanoulisem. Největší ztráty ale hlásí Srbsko. Stříbrný celek z loňské olympiády v Rio de Janeiru se bude muset obejít bez pivotů Jokiče s Raduljicou, zranění vyřadilo ze hry také hvězdného point guarda Miloše Teodošiče a čerstvě také dalšího playmakera Nemanju Nedoviče.

Zlato obhajují Španělé, kteří si před dvěma lety ve finále smlsli na Litvě, když předtím v prodloužení udolali domácí Francouze. A právě Španělsko a Francie (i bez Parkera) jsou největšími adepty na titul. Kouče Scariola může těšit výborná forma z přípravy veterána Juana Carlose Navarra, který jako hráč z lavičky válí jako zamlada a strhává ke skvělým výkonům i spoluhráče. La Roja věří, že když se mu vyhnou zranění, bude znovu jedním z lídrů týmu. Španělé mají fantastický podkoš: Oba Gasolové, či Willy Hernángomez budí respekt. To Francouzi na Eurobasket přivezli i bez Parkera patrně nejlepší rozehrávačskou trojici – Thomase Heurtela, Lea Westermanna a Nanda De Cola. Její lodivod Vincent Collet je znám důrazem na precizní obranu, což se v play off bude hodit.

Mezi spolufavority turnaje určitě patří i oslabené Srbsko a Řecko. Druzí jmenovaní mají nejvyšší tým na turnaji a i přes absence zkušenosti (Spanoulis) a atletičnosti (Antetokounmpo) mohou díky dobré obraně a slušné podkošové sestavě dojít daleko. Srbové budou hodně spoléhat na střelce Bogdanoviče a 221 centimetrů vysokého pivota Bobana Marjanoviče. Srbové jsou známí týmovým duchem a rozhodně i přes čerstvé zranění Nedoviče je nelze nepočítat mezi adepty na medaile.

Své by měla říci i Litva, která má tým dlouho pospolu a osa Kalnietis – Kuzmniskas – Mačiulis – Valančiunas patří k tomu nejsilnějšímu. Překvapit určitě mohou i Slovinci s Goranem Dragičem, pro nějž to má být poslední reprezentační akce. Zuby ne medaili si brousí také Italové, nebo Chorvati. Týmu z Apeninského poloostrova však schází Gallinari, Chorvaté se musí pro změnu vystříhat individualismu a působit jako tým. Chybějící Ante Tomič však může být velký podkošový problém. Překvapit může i Izrael, který v přípravě nehrál vůbec špatně, anebo Gruzie (s Pačuliou a Shermadinimi) s Lotyšskem. Na závěr těžko říci, co čekat od domácích Turků, kteří na poslední chvíli přišli o klíčového naturalizovaného rozehrávače Bobbyho Dixona. Bez něj to v našlapané skupině v čele se Srby, Lotyši, Rusy, nebo nepříjemnou Belgií budou mít hodně náročné.

 

Foto: FIBA Europe

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace