eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Lvi v generálce nepropadli, přesto se radovali Španělé

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔31.8.2015
Lvi v generálce nepropadli, přesto se radovali Španělé

Please enter banners and links.

Basketbalisté České republiky prohráli v posledním přípravném zápase před ME ve Španělsku 68-81, přesto to byl nejspíše nejpovedenější mač, který Veselý a spol. v přípravě odehráli. Před plnou halou v Zaragoze byla La Roja prakticky nejtěžším možným soupeřem ze starého kontinentu, ale lvi nepropadli v žádné ze čtvrtin a odešli poraženi pouze o 13 bodů. Přičemž nebýt zbytečných chyb (ztrát) v poslední čtvrtině, mohla být porážka jednociferná. Českému týmu dělalo v útoku problémy duo Pau Gasol – Nikola Mirotič, jež se postaralo dohromady o 34 bodů.

Speciální motivaci proti Španělům měl jeden z nejlepších hráčů minulého play off tamní ACB ligy Tomáš Satoranský. Český rozehrávač byl spolu s Janem Veselým střeleckým lídrem našich (14 bodů) a zejména v první čtvrtině oba dva velmi „větrali“ domácí obranu. Po 6 minutách tak La Roja vedla jen 12-10. Následně dal kouč Ginzburg šanci hráčům z lavičky a ti nahromadili v součtu hned tři ztráty v krátkém sledu po sobě a domácí zvítězili v první čtvrtině 21-15. Ve druhé čtvrtině nejprve hosté nevyužili šance na vyrovnání, aby jim následně Španělé utekli na desetibodový rozdíl. V závěru poločasu snížil na 31-39 z pohledu ČR Patrik Auda.

Velmi dobrý zápas proti silné španělské podkošové sestavě odehrál Veselý a byla to právě jeho zásluha, že lvi snížili po přestávce své manko opět pouze na dva body. Po trojce Rodrigueze a dalších bodů Llulla si navíc Veselý připsal svou čtvrtou osobní chybu a byl pro poslední čtvrtinu velmi limitován. V ní si Španělé svůj triumf hlídali a nakonec porazili Čechy 81-68. Hvězdou duelu byl s validitou 36 již zmíněný pivot Chicaga Pau Gasol, jenž zaznamenal double – double za 18 bodů a 12 doskoků.

Španělsko – Česká republika 81:68 (21:15, 18:16, 20:20, 22:17)

Gasol 18, Mirotič 16, Aguilar 9 – Satoranský a Veselý po 14, Benda 11, Schilb 8, Pumprla a Jelínek po 6, Bartoň 3, Welsch, Auda a Houška po 2

Trojky: 8 – 4

Doskoky: 33 – 34

Ztráty: 14 – 16

Fauly: 16 – 20

Musíme zápas hodnotit spíše než z pohledu skóre z pohledu předvedené hry. Ta byla dobrá, především ve druhém poločase. O zápase rozhodoval úsek na konci první čtvrtiny, kdy jsme udělali několik ztrát, z toho dali jednoduché koše a odskočili na nějakých osm bodů. To se drželo po dobu celého zápasu. Jejich vysunutá obrana byla nepříjemná. Hlavně na začátku než si na to člověk zvykl. Hráli vysunutý presing s Mirotičem. To bylo nepříjemné, protože je to vysoký pohyblivý hráč s velkýma rukama. To jim přidává. Párkrát jsme udělali zbytečné ztráty, ale ve druhém poločase už jsme se s tím vyrovnali,“ hodnotil generálku pozitivně jeden z nejzkušenějších mužů Ginzburgova týmu Jiří Welsch.

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace