eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Vyoral vynesl Děčín k výšinám, ve finále čeká Nymburk

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔5.5.2015
Vyoral vynesl Děčín k výšinám, ve finále čeká Nymburk

Please enter banners and links.

Děčín položil základ k postupovému triumfu již v první čtvrtině, kterou vyhrál 17-11. Domácí zavřeli cestu ke koši a Orli se velmi složitě prokousávali k bodům. Naproti tomu Válečníci zaznamenali hned tři trojky (Bažant, Vyoral a Stria) mírné vedení si Budínského svěřenci udržovali po celý zápas. Na tříbodový rozdíl z pohledu Orlů snížili Peterka se Šteffelem a domácí lavička sáhla po oddechovém čase (27-24). Severočeši se poté řídili starým známým pravidlem povolit – přitáhnout, a především Stia s Houškou (8 bodů) zakončili poločas ve vedení 38-28. V první polovině třetí čtvrtiny se podařilo Hanákům opět umazat manko na 40-42, a po dvou Slezákových trojkách v rychlém sledu po sobě dokonce otočit na 44-46. Víc škody, než užitku udělal pro Ariete Dylan Talley, jemuž utkání opět nevyšlo podle jeho představ. Za 14 minut ve hře nedal Američan ani bod a navíc ztratil tři míče.

Rozdílová byla nakonec trojka s klaksonem Tomáše Vyorala, která notně nahlodala hostující sebevědomí (53-48). Válečníky naproti tomu dostala do laufu a ti, hnáni freneticky povzbuzujícím publikem, vedli na konci 32. minuty již 60-51. Vyoral si počínal jako starý mazák, sám střílel, nebo připravoval body pro spoluhráče a po jeho trojce na 69-54 bylo 4,5 minuty před koncem zápasu hotovo. Vyoralovi navíc chyběl jediný doskok ke zkompletování double – doublu (23 bodů a 9 doskoků). Co se nepovedlo mladému rozehrávači, to už zvládl kapitán Houška (10 bodů a 10 doskoků). Bodově nejlepšími z poražených byli Slezák s Tomancem (po 12 bodech). Prostějov se utká v souboji o 3. místo s Opavou, Děčín čeká finále s Nymburkem.

 

Hodnocení trenérů:

„Gratuluji Děčínu, jednak hlavně za tento poslední zápas, který se jim povedl určitě víc než nám, stejně tak jako za dlouhodobou část soutěže, kdy skončili na druhém místě, tudíž můžeme říct, že se zaslouženě dostali do finále, byť nás teďka o to víc mrzí utkání číslo 3, kdy jsme tady 35 minut hráli dobře. Pak jsme zkolabovali, nedávali jsme a Děčín to obrátil, to bylo v sérii rozhodující, jinak si myslím, že by to dopadlo jinak, toho litujeme. V dnešním zápase už byl Děčín určitě lepší, nebál se střílet, a úspěšně, což se nedá říct o nás. Byl zase důrazný na doskoku, my jsme hráli dlouho bez faulu a bez nějaké větší agresivity a odvahy, kterou samozřejmě tohle domácí prostředí jako vždy tlumilo. Hráli jsme dobrý úsek ve třetí čtvrtině, kdy jsme se dotáhli a šli jsme dokonce přes, ale to bylo všechno. Tam jsme se vyčerpali a zbytek už zase dohrával Děčín, takže gratuluju ještě jednou,“ mrzel výsledek kouče Prostějova Zbyňka Cholevu.

„Možná že budu mluvit déle než obvykle. V první řadě bych chtěl poděkovat Zbyňkovi a jeho týmu za skvělou sérii. Mají náš respekt, jsou to pět let vicemistři, všichni víte, že se hrálo finále Nymburk – Prostějov, a my jsme tuhle situaci chtěli změnit – a změnili. Měli jsme po základní části dobrou výchozí pozici a před dnešním zápasem, který byl rozhodující, jsme si řekli, že pokud to máme uskutečnit, tak musí všichni hráči na hřišti jednak nechat všechno, ale také musí předvést kvalitu a úroveň hry takovou, která se patří na semifinále, protože poslední dva zápasy to nebylo tak vybalancované jako doposud. A musím říct, že tento výkon v takhle těžkém utkání, v takovéhle atmosféře, v takovémhle očekávání, to je myslím dostatečně silný punc mimořádné sezony, kterou tady zažíváme.  Dneska jsme si to zasloužili, hráli jsme skutečně s velkou odvahou, všichni chápali, že pokud se to má stát, tak musíme opravdu předvést zodpovědný, kvalitní a logický výkon. A to si myslím, že jsme zvládli, byť samozřejmě po prvním poločase, kdy jsme se tak trochu nadechli k očekávání, že bychom to mohli zvládnout, tak Prostějov zase ukázal, že tady není jenom na výletě – a v okamžiku, kdy jsme prohrávali o 2 body, tak jsme se rychle vrátili zpátky, a samozřejmě díky našemu rozehrávači Tomáši Vyoralovi, který se dnes zřejmě narodil na šťastné planetě, dal trojku o desku z půlky a pak se rozhodl, že to zvládne sám, což je věc, kterou v Čechách málokdy uvidíte, kdy dvaadvacetiletý kluk vezme osud utkání do svých rukou. Smekám nejen před ním, ale před všemi svými hráči. Postoupili jsme do finále, já bych rád poděkoval Jakubu Houškovi za 11 let v klubu, které spolu oba pamatujeme, a až teď jsme si naplnili sen, o nějž jsme se snažili již v minulých sezonách. Chtěl bych poděkovat neuvěřitelným fanouškům a samozřejmě realizačnímu týmu a vedení, že nám vytvářejí takové podmínky. Musíme se připravit, abychom nebyli Nymburku pouze komparzem, ale zdatným soupeřem. Jsem moc šťastný a budu mít zážitek na celý život,“ prohlásil dojatý trenér Děčína Pavel Budínský.

Výsledek:

BK Děčín – Ariete Prostějov 82:63 (17:11, 21:17, 15:20, 29:15)

Body: Vyoral 23 (9 doskoků), Stria 14 (6 asistencí), Houška 10 (10 doskoků), Bažant 9, Tucker 8, Landa 7, Jelínek 6, Bosák 5 – Tomanec 12 (7 doskoků), Slezák 12, Peterka 10, Nečas 10 (8 doskoků), Šteffel 7, Marko 6, Švrdlík 6
Fauly: 19:25; Trojky: 9:9; Doskoky: 39:38; Validita: 99:56

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace