eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

ŽBL: Hradec získal mečbol, Ostrava padla na dno | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

ŽBL: Hradec získal mečbol, Ostrava padla na dno

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔12.4.2015
ŽBL: Hradec získal mečbol, Ostrava padla na dno

Please enter banners and links.

Basketbalistky Hradce Králové se výrazně přiblížily postupu do finále nejvyšší ženské soutěže. Po skvělém závěru v Nymburku zvítězily 78:55 a již v úterý mohou oslavit historicky první postup do finále ŽBL.

Opačné starosti mají v Ostravě. SBŠ nezvládla zápas v Karlových Varech a propadla se na poslední místo tabulky play-out. Ačkoliv mají Ostravanky stejnou bilanci jako Karlovy Vary i Slovanka, horší vzájemný zápas s oběma kluby je posouvá nejblíž k barážovým zápasům. Pro Západočešky to je třetí vítězství z posledních čtyř utkání, ale na barážové příčky je rovněž tlačí nevydařený duel v Mladé Boleslavi.

Závěr utkání na výbornou

Vítězství Hradce se nerodilo lehce. Nymburk se držel do poloviny druhé čtvrtiny a měl oporu zejména ve dvojici Rolleová a Taylorová. Hradecké hráčky spoléhaly na agresivitu pod oběma koši.

Lepší nástup do druhé půle měl domácí Nymburk, vyrovnaný zápas ale odmítla Běloruska Lichtarovičová. Té se dařilo především z dálky. Závěrečná desetiminutovka byla plně v režii Lvic. Skvělá obrana a efektivita v útoku vedla ke šňůře 13:0 a svěřenkyně Romany Ptáčkové tím definitivně zlomily odpor domácího celku. Úspěšné klání uzavřela čtyřmi body v řadě mládežnická reprezentantka Michaela Matušková.

Třetí utkání semifinálové série se odehraje v úterý v hale hradeckého Sokola. Východočešky mají dva mečboly k ukončení série a postupu do vytouženého finále.

Triple-double Williamsové na výhru nestačil

Ostravanky nutně potřebovaly zvítězit, na palubovce posledních Karlových Varů mohly odčinit jasnou porážku z domácího prostředí. Západočešky ovšem od začátku určovaly tempo hry. Střelecky se dařilo zejména Sarah Halaszové a Blance Sedláčkové. Druhá čtvrtina se domácím hráčkám vůbec nepovedla, Ostravanky zlepšily obranu a povolily Varům pouhých deset bodů.

Basketbalistky Lokomotivy se však rychle vrátily do zápasu. I přes mírný náskok ale duel gradoval v posledních okamžicích. Karlovy Vary do poslední půlminuty vstoupily s nejtěsnějším vedením a Ostravanky musely faulovat. Thomasová oba trestné hody proměnila a trenér hostů Pavlát navíc neměl oddechový čas k dispozici. Srbska Prljaová ovšem místo vyrovnávací trojky zvolila nájezd a po následném faulu a šestkách Eisnerové už SBŠ neměla dostatek času na srovnání. Poslední pokus Prljaové z poloviny hřiště tak už byl spíš zahozený.

Hostům nepomohl skvělý výkon Američanky Latoyi Williamsové. Ta se blýskla triple-doublem za 19 bodů, 18 doskoků a 13 získaných faulů. Navíc trefila všech devět trestných hodů.

V tabulce play-out je situace komplikovaná, ale SBŠ má vinou horších vzájemných utkání nejhorší pozici. Udržení mají jisté pouze Strakonice, o druhou příčku zajišťující ŽBL i pro příští rok bude ještě velký boj.

Výsledky

Basketball Nymburk – Sokol Hradec Králové 55:78

(Rolleová 14 a 12 doskoků, Taylorová 14, Skokanová 6, Bortelová 5, Hamplová a Peklová po 4, Huňková, Verlíková, Rybová a Salačová po 2 – Lichtarovičová 20, Křížová 18 a 11 doskoků, Kuthanová 11 a 10 doskoků, Rosenbaumová 7, G. Andělová, Matušková a Zavázalová po 6, Pochobradská a Kaňuková po 2)

Trestné hody: 17/14 – 30/23

Trojky: 1 – 7

Doskoky: 41 – 50

Fauly: 25 – 18

Ztráty: 19 – 16

Lokomotiva Karlovy Vary – SBŠ Ostrava 72:70

(B. Sedláčková 22, Halaszová 16, Eisnerová 13 a 13 doskoků, Thomasová 12, Holmqvistová 9 – T. Sedláčková 20, Williamsová 19, 18 doskoků a 13 získ. faulů, Dušaničová 10, Prljaová 8, Burzová 7, Hilliardová 4, Veselá 2)

Trestné hody: 15/12 – 21/13

Trojky: 6 – 7

Doskoky: 33 – 42

Fauly: 25 – 19

Ztráty: 10 – 17

Ilustrační foto: Luboš Lorinc; hradeckelvice.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace