eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Prostějov demonstroval svoji sílu a srovnal sérii | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Prostějov demonstroval svoji sílu a srovnal sérii

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔26.4.2015
Prostějov demonstroval svoji sílu a srovnal sérii

Please enter banners and links.

Možná trochu překvapivě snadno si ve druhém utkání série mezi Prostějovem a Děčínem poradili basketbalisté Ariete s Válečníky. Domácím chyběl zraněný Dylan Talley, což vzhledem k poslednímu duelu v Děčíně Prostějovu spíše prospělo. Hráči si nesobecky přihrávali a až na pár pasáží se jim dařilo rozebírat jindy skvěle fungující obranu Děčína. Domácí borci ovšem měli nepřesnou ruku v zakončení z blízkosti koše a i proto po první čtvrtině vedli hosté 18-16. Osmi body (dvě trojky) k vedení svého celku přispěl hostující kapitán Jakub Houška. Před zraky svých bývalých hráčů (Dušana Panduly, Jaroslava Prášila, Luďka Jurečky) a trenéra Petera Bálinta domácí bodově ožili ve druhé polovině druhého kvartálu, v němž také vylepšili obranu a odměnou jim byla šňůra 14-4 a poločasové vedení 38-27.

Sedmi body se dostal do střelecké pohody rozehrávač domácích Pavel Slezák, jenž se později stal nejlepším střelcem duelu s 25 body. Švrdlík se Slezákem hned po přestávce navýšili prostějovské vedení na 15 bodů, avšak Severočeši se nevzdali a sedmi body v řadě přibrzdili rozlet Orlů. Hosty však záhy zlomila jejich mizerná produktivita. V období od 5. minuty třetí čtvrtiny totiž nedali jediný koš ze hry, zatímco domácí se činili. Po třiceti minutách svítil na tabuli stav 63-40 a dalo se říci, že je rozhodnuto. Prostějov v poslední části vedení ještě navýšil a neprosto zaslouženě zvítězil 87-54. Orli byli lepší na doskoku (41-29) a ve střelbě za dva i tři body. Děčín navíc poztrácel hrozivých 21 míčů. Série se za vyrovnaného stavu stěhuje zpět do Děčína kde se hraje v pondělí od 18:00.

 

Názory trenérů:

„Gratuluji domácím k zasloužené výhře. Pro nás je výsledek krutý, kdo by byl býval řekl po první čtvrtině, kterou jsme vyhráli o 2 body, že dostaneme takovou lekci. Rozhodla větší agresivita na obou polovinách hřiště, lepší exekuce produktivita a čtení hry soupeře. K okamžiku, kdy se pod námi ve druhé čtvrtině začala podlamovat půda, tak jsme chtěli ještě zabojovat v poločase druhém, ale soupeř držel otěže pevně v rukou. Vzhledem k pondělnímu utkání pak už dohrávali utkání různí hráči na obou stranách. Byli jsme sterilní v útoku a soupeř byl velmi sebevědomý. Dnes periferní hráči nebyli v pohodě. Do dalšího utkání se musíme poučit a být jinak mentálně připravení,“ posteskl trenér Děčína Pavel Budínský.

„Jsme rádi za vítězství a srovnání série na 1:1. Nenechali jsme se zmlátit tak jako v Děčíně. Řekl bych, že dnes jsme hráli basket víc než oni. Dařilo se nám z venku, dařilo se nám zpod koše a dobrou obranou jsme je nutili k chybám, což byl základ toho úspěchu. Nevýhodou je, že nám stále chybí Dylan (Talley). Rozhodla druhá čtvrtina, kdy jsme si vytvořili ten náskok a rozehrál se Honza Tomanec. Jejich obrana se pak musela více otevřít a my jsme měli volné střely nebo nájezdy do koše. Dobrou práci jsme odvedli také na doskoku a měli jsme i o pět ztrát méně. Jsem rád za ten výkon, myslím, že tento basket se fanouškům musel líbit a že nás znovu přijdou podpořit ve čtvrtek. Tímto jim děkuji za skvělou kulisu, kterou nám připravili,“ liboval si naopak vůdce prostějovské lavičky Zbyněk Choleva.

 

Opava bojovala, ale nakonec padla o 17 bodů

Po nadějném výsledku 66-77 z prvního utkání z Nymburku si opavští basketbalisté na ligového suveréna na domácí palubovce věřili. Středočeši přicestovali do Slezska bez zraněného Christiana Burnse, jehož místo v základní sestavě zaujal Pavel Houška. Hosté začali zostra a po třech minutách vedli 8-2 (o šest bodů Nymburku se postaral Hruban), což donutilo domácího kouče Czudka k oddechovému času. Domácí zpřesnili kombinaci v útoku a sedmibodovou šňůrou otočili na 9-8. Osm bodů na svém kontě měl po rvní čtvrtině domácí kapitán Ladislav Sokolovský, jenž tak spolu s Radimem Klečkou pomohl stanovit nadějné vedení 20-18 po úvodní desetiminutovce. Druhá čtvrtina nabídla o poznání větší bodovou nadílku a naplno se v ní rozehráli veteráni v nymburském dresu. Jiří Welsch zaznamenal v tomto herním období 6 bodů, Luboš Bartoň přidal 3 body a 4 doskoky. Nymburk i díky vyšší trojkové produkci a čtyřem útočným doskokům otočil skóre a ovládl první poločas poměrem 45-41.

Do problémů s fauly se dostal opavský pivot Martin Gniadek, jenž měl už v prvním poločase (i vinou technické chyby) na svém kontě čtyři osobní chyby. Na začátku třetí části hosté odskočili na desetibodové vedení a zdálo se, že konečně zabrali a provedou rozhodující únik. Opava navíc po dvou a půl minutách hry přišla o kapitána Ladislava Sokolovského, jenž se zranil při pádu přes reklamní panel v rohu palubovky. Jeho absence však paradoxně domácí nakopla a Klečka šesti body snížil prakticky sám na 51-53. Do klidového režimu vrátil Nymburk Simmons, který podobně jako Hruba proměnil trojku. Rozuzlení zápasu přišlo ve čtvrté a v páté minutě poslední čtvrtiny – to když se Bartoň dvakrát trefil zpoza oblouku a následně Hruba zvýšil na 60-74. Opava jakoby rezignovala a nakonec s mistrem prohrála 70-87. Výsledek přesně neodráží dění na hřišti, ovšem při pohledu do statistik je patrné, že Nymburk byl lepší na doskoku (41-29) a ve střelbě trojek (10-5). Opavští nadto minuli hned sedm z 16 nabízených trestných hodů. V domácím dresu se vůbec nedařilo Šiřinovi, který nedal ani jednu střelu z pole. Nejlepším střelcem Opavy byl již zmíněný Klečka s 15 body. Za hosty se tímto může pyšnit Vojtěch Hruban (18 bodů). Double – double zaznamenal Luboš Bartoň (14 bodů a 10 doskoků), jemuž sekundoval výtečně hrající Jiří Welsch (16 bodů, 6 doskoků a 6 asistencí). Série pokračuje v úterý 28. dubna v Nymburku a pokud domácí vyhrají, postoupí do finále.

 

Názory trenérů:

„Věděli jsme, že Opava touží po čtvrtém zápase a bude mít velkou energii. Připravoval jsem hráče na to, že budeme pod tlakem, to se také stalo. Naštěstí jsme nepodlehli panice a zápas měli vesměs pod kontrolou. Udělali jsme několik zbytečných ztrát. Ve čtvrté čtvrtině se začal trefovat z dálky Bartoň a tím vznikl bodový rozdíl. Ještě ale není konec, Opava bude nepříjemná,“ prohlásil trenér Nymburka Kestutis Kemzura.

„Chtěli jsme přinutit Nymburk, ať hraje v co nejsilnějším složení. To se nám povedlo. První poločas byl z naší strany dobře odvedený jak v obraně, tak v útoku. Bohužel na začátku druhé půle se zranil Láďa Sokolovský. Jeho zkušenost nám chyběla, do té doby hrál velice dobře. Uvidíme, jak to s ním bude vypadat, ale zatím první zprávy nejsou dobré. Dnes nám nešla střelba trojek, to je pak hřebíček do rakve. Ke třetímu zápasu ale nejedeme s poraženeckou náladou, na soupeře vlétneme a bude to bolet. Kůži nedáme zadarmo,“ nechal se slyšet po utkání domácí lodivod Petr Czudek.

Výsledky:

Ariete Prostějov – BK Děčín 87:54 (16:18, 22:9, 25:13, 24:14)

Body: Slezák 25 (6 doskoků), Tomanec 14, Marko 13 (5 asistencí), Švrdlík 11, Mrviš 9, Peterka 7, Šteffel 5, Nečas 3 (7 doskoků, 6 asistencí) – Landa 11, Houška 11 (9 doskoků), Jelínek 9, Tucker 7, Vyoral 7, Stria 6, Bosák 2, Bažant 1 (6 doskoků)
Fauly: 20:25; Trojky: 9:6; Doskoky: 41:26; Validita: 116:24

 

BK Opava – ČEZ Basketball Nymburk 70:87 (20:18, 21:27, 13:19, 16:23)

Body: Klečka 15 (5 asistencí), Blažek 12, Vlček 12, Sokolovský 11, Kramný 11, Gniadek 4, Cvek 2, Dokoupil 2, Šiřina 1 (6 asistencí) – Hruban 18, Welsch 16 (6 doskoků a 6 asistencí), Bartoň 14 (10 doskoků), Washington 11 (5 asistencí), Houška 9 (7 doskoků), Benda 7, Simmons 7, Stutz 3, Pomikálek 2
Fauly: 20:19; Trojky: 5:10; Doskoky: 29:41; Validita: 70:106

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace