eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Lvice přepisují historii, poprvé postoupily do finále | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Lvice přepisují historii, poprvé postoupily do finále

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔16.4.2015
Lvice přepisují historii, poprvé postoupily do finále

Please enter banners and links.

Obrovská radost zavládla na východě Čech. Basketbalistky Hradce Králové poprvé v historii klubu postoupily do finále nejvyšší soutěže. Ve čtvrtém semifinálovém duelu porazily letošní překvapení z Nymburku na jejich palubovce a ve finále se s největší pravděpodobností utkají proti USK Praha.

Obrat ve třetí čtvrtině byl rozhodující

Hradecké basketbalistky šly za postupem už od začátku zápasu. Největší problémy jim však dělala dvojice nymburských pivotek, Rolleová a Taylorová. Druhá perioda byla velmi vyrovnaná, obě nymburské cizinky stále využívaly svých předností, zatímco Hradci pomáhala skvělá Lichtarovičová.

Po poločase jakoby hradecké ztrácely dech. Domácí nechtěly připustit konec sezóny a zejména díky Rolleové se v 25. minutě dostaly do vedení. Zkušená trenérka Lvic Romana Ptáčková ale nejspíš zásadně promluvila svým svěřenkyním do duše. Za stavu 42:47 z pohledu Hradce si vzala oddechový čas a po něm se vývoj utkání naprosto otočil. V dalších pěti minutách totiž hradecké hráčky dominovaly, šňůrou 24:6 si vytvořily dvouciferný náskok a udělaly tak výrazný krok do finále.

Souboj individualit pro Lichtarovičovou

Dvojice Lichtarovičová a Zavázalová byla k neudržení, což se projevilo i v konečných statistikách utkání. Rolleová a Taylorová už se nedostaly ke své hře, domácím se nedařilo ani z dálky a Lvice bezpečný bodový odstup udržely až do konce. Zaslouženě tak slaví historický první postup do finále ŽBL.

Nymburku nepomohl ani vynikající výkon Waltiei Rolleové. Ta nasbírala 24 bodů, 16 doskoků a 8 získaných faulů, její celková užitečnost se vyšplhala až na číslo 42. V dnešním zápase jí trumfla Běloruska Lichtarovičová. Ta získala triple-double za 16 bodů, 12 asistencí a 10 doskoků. S 12 asistencemi také vyrovnala letošní rekord Veroniky Bortelové.

Výsledek

Basketball Nymburk – Sokol Hradec Králové 69:84 (16:21, 31:36, 53:66)

Rolleová 24 a 16 doskoků, Taylorová 18, Mišurová a Skokanová 6, Salačová a Rybová po 4, Bortelová 3, Verlíková a Peklová po 2 – Zavázalová 22, Lichtarovičová 16, 12 asistencí a 10 doskoků, Rosenbaumová 14, Křížová 12, Kuthanová 9, Pochobradská 5, A. Andělová 4, Kaňuková 2

Trestné hody: 15/12 – 26/19

Trojky: 1 – 9

Doskoky: 45 – 35

Fauly: 21 – 19

Ztráty: 18 – 12

Ilustrační foto: Luboš Lorinc; hradeckelvice.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace