eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Kolínská naděje žije, Nymburk utekl hrobníkovi z lopaty

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔19.3.2015
Kolínská naděje žije, Nymburk utekl hrobníkovi z lopaty

Please enter banners and links.

Kolín trochu překvapivě zdolal Děčín, ale když se český basketbalový fanda podívá na tabulku NBL, zjistí, že ani nic jiného Benáčkovu souboru nezbývalo. Polabský celek tak stále sní o čtvrtfinálovém derby s Nymburkem. Ve hře je však ale stále možnost i sedmého místa. I proto budou poslední kola naší nejvyšší soutěže velmi zajímavá. Kolín tentokrát nepodlehl tlaku a do kolen jej nedostalo ani poločasové děčínské vedení 42-30. Kolín ve druhé půli zkvalitnil obranu (hlavně Sýkora s Horákem) a povolil v ní Děčínu pouze 28 bodů. Sedm bodů Darryla Bryanta zapříčinilo snížení na 50-52 a to nebylo vše. Hlavní kolínské překvapení přišlo až v poslední desetiminutovce. Domácím narostla křídla a v polovině poslední části už dokonce vedli. Zasloužil se o to smečí Martin Sýkora. Děčín, ale záhy čtyřmi body otočil a přetahovaná dospěla do grandiózní koncovky. V ní domácím pomohl koš faulem Horáka, po němž navíc Vyoral ztratil a Machač zvýšil na 70-65. Kouč Budínský na to 70 vteřin před závěrečným klaksonem reagoval time – outem, po němž však přišla další severočeské ztráta a Kolín se mohl radovat z těsného vítězství.

„Gratuluju Predragovi a celému Kolínu k výhře. My jsme zklamaní a smutní, prohrát o tři body v Kolíně. Je to hořké, ale důvody, kvůli kterým jsme prohráli jsou jasné. Náš výkon ve druhém poločase byl špatný. Naše topornost, naše technické ztráty typu kroků, hloupých předávek a podobně. Samozřejmě hloupé rozhodování v obraně byl důvod, proč jsme z + 12 ve 25. minutě dostali soupeře do kontaktu. Bohužel nám nechutnala zónová obrana Kolína a když jsme potřebovali dávat koše z dálky, tak se to nedařilo, a tak jsme prohráli. Chtěli jsme vyhrát, ale výkony některých hráčů dnes nebyly takové, jaké bychom potřebovali a celkově ten dojem byl sestupný,“ řekl kouč Děčína Pavel Budínský.

„Děkuji za gratulaci. Dneska chtěly oba týmy vyhrát. My pořád bojujeme o play off, Děčín o druhé místo. Odehráli jsme velmi bojovné utkání. Chtěli jsme stejně bojovat jako Děčín, který je nejbojovnější tým ligy. Říkal jsem klukům, že pokud budeme bojovat jako oni, máme šanci je porazit. To vítězství přišlo. Dobře jsme bránili a doskakovali. Klíčový moment možná byl, když Houška nedal ten koš z protiútoku. Nějak se to otočilo. Děčín hraje způsobem, který nám nevyhovuje. Hrají hodně clon s míčem, také hodně běhají. Dneska jsme to zvládli, na rozdíl od minulých zápasů. Mám radost z bojovnosti a charakteru kluků, protože se nepoložili, když prohrávali o 12, jak se to dělo v průběhu celé sezony,“ radoval se mezitím domácí trenér Predrag Benáček.

 

Pandám nešla střelba

Nečekaně jednoznačně si poradily Pardubice s Ústím nad Labem. Pomohlo jim v tom šest dvouciferných střelců a domácí střelecká nemohoucnost. Pandy střílely z pole pouze s 36 % úspěšností, čímž si prakticky zabouchly dveře k devatenácté výhře v sezoně. První koš zápasu padl až po více, než dvou minutách a jeho autorem byl pardubický křídelník Jobi Wall, jenž se navíc trefil zpoza tříbodového oblouku. O chvíli později jej následovali stejnou měrou Půlpán se Škrancem, což jistě nahlodalo domácí sebevědomí. Hosté vyhráli první čtvrtinu 23-16, přičemž od vyšší ztráty uchránili domácí až koš s faulem Burnatowskiho a Larochův buzzer – beater. Ve druhéí čtvrtině zase Pandy táhl Admir Alič, jenž se rozvzpomněl na své střelecké manévry z dresů Ostravy a Děčína a dvěma trojkami a osmi body srovnal skóre na 30-30. Každý chvilku tahá pilku, řekli si basketbalisté Pardubic a během tří minut znovu vedli a to dokonce 43-33. Domácí díky Vettemu srazili ztrátu na šest bodů a do šaten se šlo za stavu 39-45. Povolit – přitáhnout, takové bylo heslo Beksy i pro třetí čtvrtinu, v níž domácí nejprve vyrovnali na 47-47, aby poté Východočeši provedli rozhodující únik. Šňůře 14-0 vévodil s dvěma trojkami Kotas. Severočeši se trápili k zakončení a potřetí je Pardubice nenechaly se dotáhnout. Nejlepším střelcem mače se stal s 18 body domácí Alič, za hosty skórovalo shodně 14 bodů duo pivotů Pospíšil – Kohout.

„Jsem velmi rád, že jsme navázali na výkon z předchozího domácího zápasu s Kolínem, kdy jsme zlepšili náš obranný výkon. Také v Ústí byly úseky, kdy jsme produkovali výbornou obranu, hlavně mě těší, že jsme bránili tak, jak jsme chtěli: dokázali jsme dobře bránit na pozicích pivotů. Samozřejmě bylo pár momentů, kdy jsme některé situace nezvládli podle představ, ovšem celkově bych chtěl vyzvednout právě náš obranný výkon. Co se týče útoku, myslím si, že dokážeme hrát ještě lépe, především rychleji směrem dopředu a dostávat se tak do jednodušších situací v zakončení. Stalo se nám, že jsme přešli některé momenty v přechodové fázi. Čekali jsme velmi těžký zápas. Věděli jsme, že na pozici rozehrávače je velmi nebezpečný Laroche, ale podařilo se nám ho eliminovat, stejně tak i pivota Vetteho, a to byl klíč k našemu úspěchu,“ hodnotil duel lodivod Beksy Dušan Bohunický.

„Gratuluji kolegovi k naprosto zaslouženému vítězství. Chci říct, že toto bylo určitě naše nejhorší utkání v celé sezoně. Pardubice byly lepším týmem naprosto ve všech činnostech. Nechci to všechno vyjmenovávat, nicméně nám se nedařilo v podstatě nic. trošku jsem věřil, že po nástupu do druhého poločasu bychom mohli nějakou bojovností zápas zdramatizovat, ale nebyli jsme schopni – včetně našich opor – proměňovat ani jasné pozice. Bohužel jsme špatně četli obranu, neustále jsme se snažili cpát balón do vymezeného území pod koš, které Pardubice v podstatě 40 minut velmi dobře zacpávaly. My místo toho, abychom vyhazovali míč ven, najížděli, napichovali obranu, vyhazovali ven a pokusili se o nějakou volnou střelu, případně o doskok, tak jsme produkovali basketbal, ze kterého pramenila spousta ztrát. I přesto, že jsme se dostali ke spoustě otevřených střel jak zvenku, tak z vnitřního prostoru, tak basketbal se hraje na koše a pokud z pěti centimetrů naši pivoti nedají minimálně šest, sedm, osm košů v situacích, kdy obrana byla jasně překonaná. Pokaždé, kdy jsme se mohli nadechnout, abychom zápas dohráli důstojněji, jsme ale neproměnili nějakou takovou situaci a Pardubice každou naši nedanou střelu nebo ztrátu naprosto s přehledem a velmi chytře potrestaly. Řekl bych, že někteří pardubičtí hráči překonali svoje maximum – na útočné polovině kdo sáhl na balón, hrál dobře, padalo jim to tam, a proto naprosto zaslouženě vyhráli,“ litoval porážky trenér Slunety Martin Stavěl.

 

Brno počtvrté v řadě vítězně

Ostrava navzdory skvělému vstupu do utkání podlehla Brnu. Hosté spustili útočný uragán a během tří minut nastříleli 14 bodů, což jim stačilo na vedení 26-10. Trojky Dygrýna s Prášilem ale srazily manko pod 10 bodů (20-29) a ve druhé čtvrtině to bylo Brno, které bylo lepším celkem. Pro MMCITÉ nebyl žádný míč ztracený a odměnou jim bylo Krakovičovo vyrovnání na 39-39. Ještě důležitější však byla Bennettova trojka s klaksonem, která poslala Brno do poločasového vedení 48-46. Domácí trápil pivot Nové Huti Taylor Rohde, jenž celkem zaznamenal 27 bodů (12/15 z pole) a držel akcie hostů stále poměrně vysoko. Přece jen se ale Brnu povedlo odskočit až na desetibodové vedení, proti Rohde s Nealem, a tak před posledním kvartálem nebylo nic jisté (68-62). Domácí zkušeně hlídali mírný náskok a po Šiškově koši na 89-76 to už vypadalo, že je rozhodnuto. Domácí polevili a Číž s Doughertym „zatopili pod trojkovým kotlem“ a naráz to bylo pouze o tři. Ztráta Coreyho Muirheada za stavu 91-87 a 22 sekund před koncem byla ale rozhodující. Prášil své trestné hody proměnil a Brno vyhrálo počtvrté v řadě. Právě veterán Prášil se stal nejlepším střelcem Brňanů se 22 body.

„Ze začátku nám sice všechno spadlo, ale naše obrana potom úplně odešla. Brno hrálo nekompromisně 1 na 1, hráli do těla, a my jsme odpadávali jak hrušky. Šli tvrdě za útočnými balóny, navíc dnes měli skvělého Prášila,“ řekl po porážce ostravský asistent trenéra Marek Stuchlý.

„Jardova zkušenost nám na začátku sezóny chyběla. Dnes zase dokázal, že umí tým ve správný moment podržet. Přidal se i Steven, který hrál jako správný rozehrávač, navíc máme znovu šest hráčů nad deset bodů. K tomu 50% úspěšnosti za dva i za tři body. Prostě to padá a věřím, že divákům se to také líbí. Kluci si to zasloužili. Už čtyři zápasy držíme týmový útok a znovu jsme se vrátili do zápasu, takže je vidět, že máme chuť bojovat,“ liboval si kouč Brna Vladimir Paunovič, který si nově zvyká na přijímaní gratulací z úst svých protějšků.

 

Tuři na porážce

Opava zničila Svitavy, které ve Slezsku působily poněkud odevzdaným dojmem. První čtvrtina ještě skončila vyrovnaně (21-21), nicméně od té druhé byl na palubovce pouze jeden tým. Tuři neměli nic, s čím by mohli domácím konkurovat a Opava vítězila svou klasickou zbraní – střelbou za tři body. Slezané se trefili celkem patnáctkrát (ze 30 pokusů). Čtyři úspěšné zásahy zaznamenal nejlepší střelec duelu Radim Kramný, jenž se vrátil po zranění, po třech přidali Dokoupil se Cvekem. Druhou periodu vyhráli Opavští o 17 bodů a po přestávce svůj náskok dále navyšovali. Tuři, hrající bez energie, ztratili v zápase celkem 24 míčů a utrpěli debakl 59-103. Opava má nyní jistotu pátého místa, Tury čeká ještě boj o vynutí se baráži.

„První čtvrtina byla vyrovnaná, od druhé jsme zápas odevzdali. Opavě ale fandím, přeji jí, aby v play-off došla, co nejdál,“ byl velmi stručný kouč poražených Stanislav Petr.

„První čtvrtka byla ve znamení rozkoukávané, my jsme ale poté ukázali, že máme velkou chuť. Některým hráčům chvíli trvalo, než se rozjeli. Dostali jsme se do vedení, najednou nám začala fungovat hlava a na hře se to odrazilo, je třeba ale říci, že soupeř nám to usnadnil. Vyzkoušeli jsme si i některé věci na play-off. Pokud chceme přes Pardubice jít dál, je třeba podat super výkon venku. Proti Prostějovu a Ostravě si to můžeme vyzkoušet, oba ještě mají o co hrát,“ prohlásil trenér Opavy Petr Czudek.

 

Sovy lepší Lions

Ani skvělý výkon mladého Dalibora Faita (16 bodů) nestačil Lions k dobytí Folimanky. Domácí Sovy doslova vymazaly z palubovky rozehrávače hostů Lamba Autreyho, jenž utkání zakončil pouze se 4 body. Domácí vedlu prakticky nepřetržitě od druhé čtvrtiny, jíž začali šňůrou 8-0. Rozestřílel se Feštr s Nikoličem a to Vysokoškolákům velmi pomohlo. Domácí se opírali o trestné hody (24/27) a velmi slušnou střelbu za dva body (50 %). Domácí vedli 44-28, ale závěrečných 5 bodů Faita stanovilo poločasový stav 46-35. Hosté začali více zlobit až v poslední čtvrtině, v se níž po několika chybách USK vrátili zpět do zápasu. Robinson, Fait a White roztočili bodovou šňůru, která se zastavila až 11 sekund před koncem normální hrací doby. Na ukazateli skóre svítilo 80-78. Poté již následoval v takové chvíli obligátní kolotoč trestných hodů. Díky přesné mušce Feštra a Štěrby si domácí své vítězství zaslouženě pohlídali. Právě Lukáš Feštr nastřílel 25 bodů a přidal 7 doskoků. Podobně na tom byl i Mitja Nikolič, jenž zaznamenal 23 bodů a 7 doskoků. V dresu Lions dali po 16 bodech zmiňovaní Fait a Robinson.

„I když tomu ten zápas neodpovídal, nakonec vyhrál šťastnější tým. My jsme se v koncovce přiblížili a sahali jsme po vítězství, i když tomu celý zápas, nebo po dvě a půl čtvrtiny nebylo. Domácí hráli chytře a my měli velké problémy ubránit 1:1. Když jsme to splnili, byli jsme v obraně úspěšní, pokud ne, dostali jsme lehký koš z podkoše nebo trojku. My jdeme dál, bojujeme o play-off. Máme 2 utkání doma a musíme se dívat dopředu a doufám, že to zvládneme,“ hodnotil utkání asistent trenéra Jindřichova Hradce David Musil.

„První poločas hráli kluci dobře, až na poslední 2 minuty, kdy polevili v koncentraci. Tam jsme mohli dostat jen 30 bodů a ne 35. Jsem si jistý, že by ten druhý poločas vypadal jinak. Očekávali jsme, to co udělali. Začali hrát 1 na 1, jednoduchý basket, žádné akce. Hráči z USA to vzali na sebe, chtěli hrát a strhnout to na sebe. V jednu chvíli jsme začali panikařit, nebyli jsme schopni hrát ani naše systémy v útoku. Po oddechovém čase se to změnilo, a i když dotahovali, bylo vidět, že pevně věříme ve výhru a jsme odhodláni to dotáhnout do vyrovnaného konce,“ hodnotil utkání asistent trenéra USK Praha Pavel Miloš.

 

Porážka v posledních dvou minutách bolí

Prostějov přijel dohrát 19. kolo KNBL do Nymburku bez Dylana Talleyho, ale hlavně bez svého hlavního kouče Zbyňka Cholevy, který je nemocen. A Hanáci si i bez svých klíčových mužů vedli velmi dobře. Agresivní obranou nutili mistra ke ztrátám a sami zakončovali velmi přesně své akce (především za dva body). První čtvrtina tak po čtyřech závěrečných bodech Slezáka dopadla o šest bodů lépe pro Orly (24-18). Mírné vedení si vicemistr držel po celou druhou čtvrtinu, v čemž mu vydatně pomáhaly domácí ztráty. V polovině tohoto hracího období dokonce Arite po dvojce Mrviše vedl 36-23. Hruban, Welsch a Washington ale nakonec provedli korekci na poločasových a pro mistra přijatelných 35-40. Kdo čekal, že Nymburk zabere hned po přestávce, ten se mýlil. Po koši s faulem Peterky vedli hosté již 64-50 a nad nymburským Sportcentrem se začala vznášet hrozby první porážky po pěti letech. V poslední minutě ale úřadoval domácí rozehrávač Darius Washington, jenž pěti body ubral z hostujícího náskoku (57-64). Šest minut před koncem utkání stále vedl Prostějov 69-61, pak to ale přišlo. Šňůra Nymburku 9-0 znamenala vedení 70-69 a slibovala skvělou koncovku. Ta přišla za stavu 72-72: Benda nejprve zakončil svůj dvojtakt a hned na to Luboš Bartoň vystihl rozehrávku Radka Nečase a snadno zvýšil z pod koše na 76-72 pro Nymburk. Brzy to bylo 78-75, to když se z dálky trefil Tomanec, ale poté sudí zapískal přísný faul na Bendu a domácí zkušený forward se z čáry trestného hodu nemýlil. Orly nakonec definitivně popravil trojkou Hruban a Nymburk slaví vítězství 83-75. O něj se nejvíce zasloužil Washington (21 bodů) s Hrubanem (14 bodů). V prostějovském dresu se nejvíce dařilo Mrvišovi (17 bodů).

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace