eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Česká hráčky zazářily, VŠ jasně zdolala Trutnov | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Česká hráčky zazářily, VŠ jasně zdolala Trutnov

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔20.3.2015
Česká hráčky zazářily, VŠ jasně zdolala Trutnov

Please enter banners and links.

Parádní výkony českých hráček Petry Záplatové a Hany Nezdařilové byly ozdobou předposledního kola nejvyšší ženské soutěže. Díky nim nečekaně snadno uspěla o play-off bojující VŠ Praha nad Trutnovem, respektive Slavia po vyrovnaném duelu v Ostravě.

Další vítězství si připsaly hráčky Hradce Králové i Valosunu Brno. Oba celky uspěly na palubovkách týmů ze spodní poloviny tabulky. Finalisté uplynulého turnaje Českého poháru rovněž zvítězili. Brněnský IMOS se proti Strakonicím rozehrál až po poločase, USK měl snadnou práci na hřišti Nymburku.

Hradec i Valosun si odvezly jasná vítězství

Hradecké ženy chtěly navázat na bronzový úspěch z víkendového turnaje Českého poháru v Ostravě a papírově proti sobě neměly těžkého soupeře. První čtvrtina však byla vyrovnaná, v dresu domácích se dařilo dvojici Kušlitová a Halaszová. Postupně si však hradecké vybudovaly značný náskok a jen díky zmíněnému duu domácího týmu prohrávaly Karlovy Vary „jen“ o jedenáct bodů.

Po poločase už úřadovaly hosté, trenérka Ptáčková mohla prostřídat všechny mladé hráčky. Tatsiana Lichtarovičová si spravila chuť po individuálně nepříliš povedeném utkání o třetí místo na turnaji Final Six, ve kterém se brzy vyfaulovala. Na západě Čech zaznamenala běloruská reprezentantka 21 bodů.

Proti favorizovanému celku neuspěl v domácím prostředí ani další klub ze spodní části tabulky. Slovance se proti Valosunu Brno nedařilo už od začátku, od konce první čtvrtiny však domácí hráčky zabraly a držely s Brňankami krok. Trio Buraová, Kracíková a Minarovičová pomohlo snížit náskok Valosunu na pouhé dva body, ale na to už Svobodovy svěřenkyně dokázaly reagovat. K jasnému vítězství pomohly povedenými výkony i Tereza Pecková a Beáta Adamcová.

Nezdařilová dotáhla Slavii k úspěchu

Zajímavý a vyrovnaný duel se hrál v Ostravě. Domácí celek se připravoval na dvojici opor Slavie, Learyovou a Lowenthalovou, a ty se také SBŠ podařilo slušně eliminovat. Místo nich však převzaly režii hry Pražanek zkušené české hráčky.

Ostravanky zlepšily obranu až ve druhé čtvrtině, k tomu se bodově prosazovaly Williamsová s čerstvou posilou Prljaovou. Do konce poločasu však zářila legendární pivotka Petra Reisingerová, která trefila osm bodů v řadě.

Domácí klub si postupně vytvořil až devítibodový náskok, ale zejména duo Nezdařilová – Tesaříková nepřipustilo nezdar. V poslední čtvrtině si mírné vedení držely ostravské basketbalistky, ale nezvládly závěr. Při jedné z posledních šancí na otočení zaváhala Dušaničová s přihrávkou a v klíčové chvíli byla Effangová opět přesná.

Parádním výkonem se na severu Moravy prezentovala Hana Nezdařilová. Opora Slavie získala triple-double za 14 bodů, 10 doskoků a 11 získaných faulů. Dojem kazilo jen šest ztracených míčů.

Trutnov selhal v Praze

Brnu se povedlo uspět na turnaji Final Six Českého poháru a na to chtělo navázat i v utkání proti Strakonicím. Úvodní perioda však byla vyrovnaná a vstup do druhé části zvládly lépe strakonické hráčky. Tradičně se dařilo Šujanové a Kastanekové. Od poloviny třetí periody už dominovaly Brňanky v čele s Jalčovou a Smithovou. Díky nim si IMOS vybudoval náskok až 17 bodů a Jihočešky už konečné skóre jen korigovaly.

Největším překvapením kola bylo jasné vítězství VŠ Praha nad Trutnovem. Už od začátku se Pražanky dostávaly do mírného vedení, i díky dvěma trojkám Mircové měly před přestávkou devítibodový náskok.

Vysokoškolačky měly fantastický úvod do druhé půle. Na útočné polovině byla nezastavitelná Záplatová, naopak Trutnov se v útoku trápil. Domácí klub trefil ve třetí čtvrtině 29 bodů a o vítězi tak bylo téměř rozhodnuto. Trutnov sice v závěru výrazně zlepšil obranu, ale v útoku se jeho hráčkám stále nedařilo a tak si Pražanky udržovaly alespoň dvacetibodové vedení až do samého konce klání.

USK zničil Nymburk, prosadily se i Češky

Ve čtvrteční dohrávce kola neměl úřadující mistr USK problém na palubovce Nymburku. Favorit utkání dominoval už v první čtvrtině, když Nymburku nasázel 33 bodů, sám inkasoval jen 11. Do poločasu vedly Pražanky skoro o 40 bodů a vlastně nebylo co řešit.

Nymburku se vyvedla třetí perioda, domácí hráčky ukrojily z velkého náskoku USK. Během závěrečné čtvrtiny se na hřišti prostřídaly všechny opory hostů a rozdíl ve skóre opět narostl. Zejména přítomnost Petrovičové a Palauové byla hodně znát.

Trenéři na obou stranách dali šanci všem hráčkám, Natálie Hejková však dopřála odpočinek Janě Veselé a Danielle Robinsonové. Kvalitními výkony se jí naopak odvděčili Alena Hanušová a Tereza Vyoralová.

Výsledky

Lokomotiva Karlovy Vary – Sokol Hradec Králové 55:73 (Halaszová 20, Kušlitová 16, Blazejewskiová a Houdková po 6 – Lichtarovičová 21, Zavázalová 15, Kuthanová 10)

Slovanka Mladá Boleslav – Valosun Brno 57:81 (Minarovičová 12, Adamsová 9, Buraová 7 – Pecková 17, Adamcová 15, Švrdlíková 11)

SBŠ Ostrava – BLK Slavia Praha 69:73 (Williamsová 18 a 12 doskoků, Prljaová 18, Dušaničová 14, Hilliardová 11 a 10 doskoků – Nezdařilová 14, 10 doskoků a 11 získ. faulů, Tesaříková 13, Effangová a Reisingerová 12)

BK IMOS Brno – Sev-en Strakonice 61:53 (Jalčová 18, Smithová 14 a 14 doskoků, Hindráková 14 – Šujanová 18, Kastaneková 15, Vrančičová 10)

VŠ Praha – Kara Trutnov 71:50 (Záplatová 20, Mircová 16, Nováková 10 – Ostarellová 15, A. Vacková 10, Mannová 7)

Basketball Nymburk – ZVVZ USK Praha 58:101 (Rolleová 15, Peklová a Taylorová po 8, Mišurová, Rybová a Bortelová po 5 – Hanušová 19, Vaughnová 18, Petrovičová 16 a 12 doskoků)

Ilustrační foto: Ing. Miloš Březina, VŠ Praha (vsbasket.cz)

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace