eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Litoměřice stále bez porážky, dominovaly však kluby z východu

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔26.1.2015
Litoměřice stále bez porážky, dominovaly však kluby z východu

Please enter banners and links.

Úspěšný vstup do nadstavbové části 1. ligy měly kluby z východní části republiky. V prvních utkáních vítězila hlavně mužstva původně hrající ve skupině Východ. Jen Litoměřice stále drží neporazitelnost v letošním ročníku 1. ligy, když zvítězily ve Zlíně. Uspěla také jihlavská Vysočina, která jasně ovládla duel v Šumperku. Vynikajícím výkonem se uvedl hradecký Peter Majerík. Ten podal jeden z nejlepších výkonů jednoho hráče v sezóně, proti Trutnovu nasbíral 34 bodů, 12 doskoků a 5 získaných faulů.

Opava i Brno zvrátily vývoj

Brno přivítalo v úvodu nadstavbové části těžkého soupeře, což se projevilo na začátku utkání. Pražský Sokol byl od začátku lepší, jeho hráčům pomohla i technická chyba pro lavičku domácích. Velmi aktivní byl především Jan Štěpánek. Během druhé čtvrtiny ovšem Brňané začali postupně ukrajovat z náskoku hostů, když se dařilo triu Šiška, Kozina a Jedovnický. Před koncem třetí kvarty se prosazoval Radek Šír a právě jeho body Brno nakoply. JBC otočilo vývoj zápasu a během posledních pěti minut už jen navyšovalo své vedení. Sokolové doplatili na 22 ztrát v utkání.

Plzeňští museli cestovat přes celou republiku až do Opavy. V dresu domácích se v úvodu projevily místní opory, trojice Vlček, Kvapil a Bujnoch pomohla vybudovat až dvouciferné vedení. Smeč Ladislava Pecky v polovině třetí čtvrtiny byly na dlouhou dobu jedinými body hostů v zápase. Frustrace vrcholila technickou chybou pro Kamila Říhu, opavští měli mezitím bodovou šňůru 14:0 a Západočeši už se nepřiblížili ani na dostřel.

Litoměřice stále bez porážky

Litoměřice nadále pokračují v suverénní jízdě 1. ligou. Nezastavil je ani Zlín v domácím prostředí. Přitom domácí mohli využít problémů s fauly klíčového pivota Soukupa. Litoměřice měly solidní náskok hned ze startu, ale zlínští hráči se dostali do vedení na začátku druhé čtvrtiny. V tu chvíli dominoval Krutílek, jenž proměnil několik nájezdů s faulem. Po poločase se ale situace obrátila a nebýt tragických trestných hodů Litoměřic, mohl být zápas dávno rozhodnutý. Zlínská opora Šušák se rovněž dostal do problémů s fauly, ale díky skvěle hrajícímu mladíkovi Krutílkovi Zlín držel naději na obrat. Závěr ovšem patřil pivotu hostů Klimešovi. Ten nakonec zaznamenal 28 bodů.

Ve východočeském derby nastoupil Trutnov proti Hradci Králové i se svými posilami z NBL, nastoupili děčínští Linhart i Kaša. Hradec však dokazoval svou sílu, již od úvodu si udržoval alespoň šestibodový náskok. Ve druhé čtvrtině držel domácí svými body Kaša, ale po přestávce domácí naprosto selhali. Hradec si i s osmi hráči vytvořil dvacetibodové vedení a dobře rozehraný duel už neztratil. Famózní výkon podal Peter Majerík, autor 34 bodů a 12 doskoků.

Scripcaru zářil proti Vyšehradu

Také v Olomouci byli domácí od úvodu lepší, vyšehradské hráče nepustili ke své hře. Výrazně se prosazoval moldavský reprezentant Scripcaru. Během druhé desetiminutovky si Vyšehrad vytvořil šestibodový náskok, ale hlavní roli hrál opět zkušený Moldavan. S pomocí Petra Andrese obrátil vývoj utkání, když trefil osm bodů v řadě. Olomouc už po zbytek zápasu nepustila hosty do vedení. Domácí byli koncentrovanější ve své hře, Vyšehradu také uškodila technická chyba za protesty trenéra Miloše. Manko Pražanů se vyšplhalo až na 24 bodů, na což nedokázali reagovat.

Ostravská VŠB měla připravený tajný trumf proti Liberci, do základní sestavy nastoupil klíčový rozehrávač NH Ostrava Adam Číž. Jeho přítomnost na hřišti se projevila hned od úvodního rozskoku, domácí rychle vedli 7:0. Ti rovněž potvrdili roli favorita už před půlí.

Hosté se na každý koš nadřeli, vysokoškoláci tak postupně navyšovali své vedení. Závěr zápasu tak patřil náhradníkům, Liberec alespoň zkorigoval rozdíl na deset bodů.

Sparta utrpěla těžký debakl

Pražská Sparta přijela do Šlapanic bez svých opor Mezniekse a Weisse, jejich absence se projevila už v první čtvrtině. Hosté vůbec nezvládali bránit týmovou hru Jihomoravanů. Těm se dařilo takřka vše, svého pražského soupeře drtili po celý první poločas. Hosté se sice nevzdali, ale uzdravený Pekárek a Lotyši Gluditis a Odagiu byli na vše sami. Domácí si postupně vytvořili až třicetibodový náskok, svého soupeře porazili rozdílem třídy 80:50.

Další nováček 1. ligy ze Šumperka měl těžkého soupeře na úvod nadstavbové části, do Jeseníků přicestovala Jihlava. Trenér Pešout disponoval všemi mladíky z NBL, jihlavští přijeli v sestavě s šesticí Šoula, Šlechta, Stegbauer, Hanuš, Šoukal i Potoček. Především první dva jmenovaní dominovali na šumperské palubovce. Domácí prohrávali v prvním dějství už o 16 bodů, čímž Vysočina naznačila další vývoj zápasu. Šumperk se proti kvalitní obraně Jihlavy jen těžko prosazoval, jediným pozitivním bodem byl výkon pivota Kresty. Jihlavští si postupně vybudovali až třicetibodový náskok, s přehledem si připsali první vítězství v 1. kole nadstavby.

Výsledky

JBC Brno – Sokol Pražský 81:73 (Jedovnický a Šiška 18, Nehoda 12 – Brůha 20 a 14 doskoků, Štepánek 17)

BK Opava „B“ – Lokomotiva Plzeň 76:64 (Kvapil 25, Matějka 13 – Pecka 17 a 16 doskoků, Kovanda 12)

Basketbal Olomouc – Sokol Vyšehrad 86:67 (Scripcaru 29, Andres 21 a 10 asistencí – Dolejší 23 a 10 získ. faulů, Štěrba 12)

VŠB Ostrava – Kondoři Liberec 80:70 (Dedek 19, Urbánek 14 – Příhonský 22, Hojdar 19)

SKB Zlín – Slavoj Litoměřice 70:81 (Krutílek 25, Šušák 12 – Klimeš 28 a 10 dosokoků, Kubizňák 14)

Kara Trutnov – Sokol Hradec Králové 62:82 (Kaša 29, L. Malý 16 – Majerík 34 a 12 doskoků, val. 42, Šírek 14)

Sokol Šlapanice – GBA Sparta Praha 80:50 (Rotrekl 18, Helekal 17 a 12 doskoků – Gluditis 23, Pekárek 8)

TJ Šumperk – Vysočina Jihlava 53:82 (Kresta 19 a 15 doskoků, Gonda 8 – Šlechta 17, Číha 16 a 12 doskoků)

Ilustrační foto: Hynek Sladký, tjloko-plzen.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace