eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Arisem cloumá krize, Nymburk si jede pro vítězství | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Arisem cloumá krize, Nymburk si jede pro vítězství

📁 Evropské poháry 🕔15.11.2011
Arisem cloumá krize, Nymburk si jede pro vítězství

Please enter banners and links.

Slavný řecký klub se stejně jako celá země ocitl v těžké finanční situaci a hráči Nymburku toho na úvod nového ročníku Eurocupu budou chtít využít.

Řecko postihla nejtěžší finanční krize v jeho novodobé historii a její drtivý dopad pocítila celá společnost, sport nevyjímaje. S penězi to jde v řeckém sportu od desíti k pěti už několik let a basketbal je zářným příkladem. Kdysi nejlepší soutěž v Evropě chřadne a kumulující se problémy jednotlivých klubů vyvrcholily v loňské sezoně. Nejprve hráči několik kol stávkovali kvůli rostoucím dluhům, aby se v létě provalila aféra s rozsáhlým ovlivňováním zápasů, což pošramotilo jméno celé soutěže ještě více.

Jestliže důsledky všudypřítomné finanční krize pocítili dokonce takoví potentáti jako  Panathinaikos s Olympiakosem, pak menší kluby jsou přímo ohroženy na životě. To platí i pro slavný Aris Soluň, desetinásobného mistra Řecka, jehož dres v minulosti oblékal legendární Nikos Galis. Staré vedení zanechalo v klubu ohromné dluhy a noví činovníci musí většinu financí obětovat na uspokojení věřitelů. Na budování kádru putoval oproti předešlým letům jen zlomek peněz a nový kouč Vangelis má tak k dispozici jen minimum zkušených hráčů. Největší hvězdou je všestranný křídelník Tapoutos a střelecky disponovaný americký rozehrávač James, do loňska velká opora Lukoilu Sofie. V kádru Arisu pak lze najít trojici čerstvých absolventů americké NCAA, stejně jako několik dorostenců, což podtrhuje svízelnou situaci celého klubu. Aris navíc tápe i výsledkově – v úvodu domácí soutěže odešel ve všech čtyřech případech poražen.

Nymburk tak má ideální možnost vykročit do nového ročníku druhé nejlepší klubové soutěže v Evropě vítězně. Trenér Ginburg má konečně k dispozici kompletní kádr, včetně pivotmana Naymicka, jehož na několik týdnů vyřadila ze hry zlomenina ruky. Do Soluně dorazili hráči českého mistra už včera, ovšem bez rozehrávače Abramse. Ten v uplynulém týdnu ztratil pas a jeho start v zápase byl ohrožen. Vedení klubu ovšem složitou situaci zvládlo na jedničku, na americké ambasádě mu zajistilo provizorní pas na deset dnů a hbitý rozehrávač dorazil do Řecka solo dnes brzy ráno.  

Přehled všech úvodních zápasů Eurocupu 2011/2012:

Spartak Petrohrad – Cedevita Záhřeb (16:00)
Azovmaš Mariupol – MBC Le Mans (17:00)
Banvit BK – Fraport Skyliners Frankfurt (17:00)
Budućnost Podgorica – PGE Turów Zhořelec (17:00)
Cibona Záhřeb – Gravelines Dunkerque (18:00)
BC Doněck – Hapoel Jeruzalém (18:00)
VEF Riga – PAOK Soluň (18:30)
Aris BSA 2003 Soluň – ČEZ Basketball Nymburk (18:45)
ASVEL Villeurbane – Valencia Basket (19:30)
GasTerra Flames Groningen – Rudupis Prienai (19:30)
Bayern Mnichov – Benetton Treviso (20:00)
Dexia Mons-Hainaut – ALBA Berlín (20:00)
Cholet Basket – Chimki Moskva (20:30)
Krka Novo Mesto – Lietuvos Rytas Vilnius (20:30)
Telenet Oostende – Lukoil Sofie (20:30)
Gran Canaria 2014 – Lokomotiv Kubáň Krasnodar (21:30)


Autorizovaný eshop adidas , všechno zboží SKLADEM, bezkonkureční ceny, široký výběr – boty adidas, tašky adidas, adidas žabky, adidas dámské, adidas pánské

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace