eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Galatasaray chystají Estudiantes peklo | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Galatasaray chystají Estudiantes peklo

📁 Evropské poháry 🕔25.1.2011
Galatasaray chystají Estudiantes peklo

Please enter banners and links.

Týden bez Eurocupu utekl jako voda, druhá nejlepší klubová soutěž v Evropě je zpět a s ní i zápasy v nadstavbové skupině K, v níž bude chtít uspět jak český mistr z Nymburku, tak turecký Galatasaray, který proti Estudiantes hodlá využít mohutné podpory domácího publika.

Zatímco zápasu českých mistrů podrobně věnujeme v jiném článku, pojďme se blíže podívat na druhý zápas ve skupině. V tureckém Istanbulu přivítají tamní Galatasaray španělský celek Estudiantes Madrid a chtějí-li hráči slavného klubu zůstat ve hře o postup, nesmějí v domácím prostředí zaváhat. V úvodním zápase Top 16 v italské Casertě jim totiž vítězství doslova proteklo mezi prsty. Ještě minutu před koncem vedli 69:64, pak ale domácí trojkou snížili a zkušený rozehrávač Acik neunesl tíhu okamžiku. Zahodil oba trestné hody a Američan Jones vzápětí úspěšnou akcí dovedl zápas do prodloužení, v němž domácí dokonale využili psychické převahy nad nalomeným soupeřem.
V domácím prostředí haly Abdi Ipekci však Galatasaray doposud neokusili hořkost porážky a jejich soupeři pokaždé odjížděli s řádným výpraskem. Italské Cantu dopadlo nejlépe, odvezlo si porážku rozdílem "pouhých" 19 bodů (76:57). Řecký Panellinios utržil porážku 79:53 a ještě hůře dopadl holandský Groeningen (86:58). Jak vidno, hráči Galatasaray ve svém prostředí nejen výtečně střílejí, ale též velmi dobře brání. A tvrdá obrana bude v duelu s Estudiantes zapotřebí. Celek z Madridu sice na venkovních palubovkách nezáří, ze tří zápasů uspěl jen v Roanne, ovšem v ofenzivních přestřelkách dokáží jeho hráči využít svých předností, tedy rychlosti, přesné střelby z dálky a precizního útočného doskakování. Domácí podkošoví hráči, mezi nimiž má pevné místo i bývalý hráč Nymburku Rado Rančík (9,6 b. a 5,1 d./zápas), si tak budou muset dát velký pozor na počínání ostřílených kozáků Asselina, Caner-Medleye (12,4 b. a 5,9 d./zápas), Gabriela a Jasena (13,2 b./zápas, 61% za 2), byť nad startem posledně jmenovaného se vznáší otazník, neboť si v derby proti Realu zle pochroumal kotník. V případě jeho nepřítomnosti se na delší pobyt na hřišti může těšit český reprezentant Jiří Welsch, jehož si pro jeho všestrannost velmi oblíbil kouč Casimiro. Na perimetru mají naopak převahu domácí, v jejichž řadách exceluje Letní posila Shipp (12 b./zápas, 81% za 2) a jeho velezkušený krajan Shumpert (13 b./zápas). V zápase v Casertě se navíc z velmi dobré strany ukázala i čerstvá posila Johnson, který jen umocnil širokou rotaci zkušeného trenéra Mahmutiho.  

Ve skupině L se Benetton Treviso pokusí navázat na předchozí cennou výhru nad finalistou loňského ročníku z Berlína, ovšem do Sevilly jeho hráči odjeli s notně pošramocenou pověstí. V sobotním ligovém utkání se jim totiž podařil dokonalý výbuch. V Avellinu drželi po prvním poločasu nadějný výsledek (36:33), po přestávce však jako by zapomněli hrát basketbal a během třetí desetiminutovky zaznamenali jediný (!!!) bod. Domácí tak rázem vedli 62:34 a slavný celek nakonec odjížděl s pořádnou ostudou. Čerstvá posila z NBA Skinner, který se proti Albě uvedl velmi dobrým výkonem, zklamal na celé čáře a zápas dokončil se zápornou užitečností, stejně jako další tři hráči. Jejich soupeř z Andalusie naopak využil oslabení Badalony, jejíž kouč Hernandez se navíc v průběhu zápasu nechal vyloučit, a přivezl si z Katalánska přesvědčivé vítězství 79:59, na němž se 9 body a 2 efektními bloky podílel i Tomáš Satoranský, jemuž trenér Plaza svěřil úlohu ústředního rozehrávače. Duel s vyhlášeným obraáncem Markovičem tak bude pro českého reprezentanta skvělou prověrkou jeho dovedností. Domácí navíc mají ve svém středu veterána Bullocka, který ve svých 34 letech i nadále patří k elitním střelcům v celé Evropě, a výtečné podkošové hráče v čele s Američanem Davisem, kteří mají dost sil a zkušeností na to, aby italskému celku připravili vůbec první porážku v letošním ročníku.

Kompletní přehled zápasů 2. kola
:

Budivelnik Kyjev – BG Göttingen (18:00 CET)
ČEZ Basketball Nymburk – Pepsi Caserta (18:30; přímý přenos ČT4 Sport)
MSB Le Mans – Aris BSA 2003 Soluň (19:00)
Galatasaray Cafe Crown Istanbul – Asefa Estudiantes Madrid (19:30; přímý přenos Eurosport 2)
Cedevita Záhřeb – Unics Kazaň (20:30; přímý přenos Eurosport 2)
Cajasol Sevilla – Benetton Bwin Treviso (20:30)      
Gran Canaria 2014 – Hemofarm STADA Vršac (21:30)

ALBA Berlín – Panellinios Atény (čtvrtek 27.1., 20:00)

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace