eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Dvaadvacáté kolo KNBL ve znamení odvet | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Dvaadvacáté kolo KNBL ve znamení odvet

📁 Archiv, Články, KNBL, Topstory 🕔2.2.2019
Dvaadvacáté kolo KNBL ve znamení odvet

Please enter banners and links.

Poslední kolo základní části Kooperativa NBL bude příležitostí pro hostitele, aby vrátili hostům porážky z prvních vzájemných zápasů. A s výjimkou jednoho utkání by se to mohlo podařit. Toto kolo také definitivně potvrdí rozdělení týmů pro nadcházející nadstavbu. Ve hře je už jen osmé místo. K němu má nejlíp nakročeno Brno. Všechna utkání začínají v 18 hodin.

NH Ostrava – BK Opava

V severomoravském derby jsou ve výhodnější pozici domácí, protože k nim přijíždí soupeř zdecimovaný zraněními klíčových hráčů. Trenér Petr Czudek má problémy dát dohromady kvalitní základní pětku a to by mělo nahrávat týmu Dušana Medveckého. Opava na Tatranu naposledy prohrála 28.9.2016, od té doby si výhry odváželi Opavští. Slezané mají jisté sedmé místo, NH si chce vylepšit bilanci pro skupinu A2. Domácí budou spoléhat na tradiční opory Stojačiče, Boogse, Stanojeviče či Alleyna, zatímco u hostů bude ležet tíha zápasu na bedrech Šiřiny, Kouřila, Zbránka nebo Švandrlíka. Utkání by mohla rozhodovat síla podkošových hráčů, kde bude ve výhodě NH. První utkání vyhrála Opava 95:79. „Do Ostravy pojedeme v hodně okleštěné sestavě. K dlouhodobě zraněným Bujnochovi, Gniadkovi a Bukovjanovi se přidali Mirek Kvapil se stehenním svalem a Radim Klečka, který má problémy se zády. Takže očekávám nápor Ostravy, která bude chtít naší situace využít,“ říká manažer BK Opava Dušan Štěnička.

Rozhodčí: Hošek, Kapaňa, Pokorný

Tip Probasketu na vítěze: NH Ostrava

BK JIP Pardubice – BC Geosan Kolín

Beksa se po měsíci vrací do haly na Dašické. Má za sebou šest venkovních zápasů ve kterých dokázala vyhrát jen na USK a Opavě. V dnešním utkání prahne po odvetě za zbytečnou prohru v Kolíně 96:97, když měl nakročeno k pohodové výhře. Medvědi jedou do Pardubic k dalšímu polabskému derby bez šancí, že by jim případná výhra zajistila účast ve skupině A1, ale domácí na to nemohou spoléhat. Úderná síla Kolína Thompson, Walton, Purifoy dává o sobě vědět v každém zápase a Beksa si musí tyto hráče pohlídat. Premiéru v červenobílém dresu odehraje chorvatský křídelník Ozren Pavlovič, který přichází zacelit místo po Dwaynu Benjaminovi. Pardubičtí trenéři budou postrádat nemocného Viktora Půlpána a nejistý je start Ondry Kohouta. Kolínskému Pavlu Benešovi by měli chybět zranění Petr Šafarčík a Michal Vocetka. Těšit ho ale může střelecký návrat Vojty Bratčenkova, který před týdnem nasázel USK 17 bodů. Domácí kouč Levell Sanders před utkáním říká: „Kolín je útočně kvalitní tým, který dokáže střílet hodně bodů, když na obranné polovině neděláte přesně to, co je potřeba . V prvním vzájemném utkání jsme dostali až příliš mnoho košů v  přechodové fázi, na to se musíme zaměřit. Ne však jen 20 nebo 30 minut, to nestačí, musíme se koncentrovat celých 40 minut. Víme s kým hrajeme, ale to pro nás není příliš důležité. Není to o tom, proti komu hrajeme , protože všechno závisí na nás. Musíme hrát styl basketbalu, který je nám vlastní, tedy s velkou mírou agresivity a ve vysokém tempu.“ Trenér Medvědů Pavel Beneš se k nadcházejícímu duelu vyjádřil slovy: V Pardubicích nás dozajista čeká velmi těžké a fyzicky náročné utkání. Naším úkolem bude předvést týmový výkon na obou polovinách hřiště, jinak nemáme šanci domácí zaskočit a přivézt do Kolína výhru.“ Utkání si domácí klub vybral do charitativního projektu Bez faulu.

Rozhodčí“ Baloun, Nejezchleb, Vošahlík

Tip Probasketu na vítěze: BK JIP Pardubice

USK Praha – ČEZ Basketball Nymburk

Jediné utkání kola, které by mělo mít jasného favorita. Nymburk má za sebou náročný program a dnešní utkání bude pro něj třetím v tomto týdnu. V sestavě obhájce titulu bude chybět Cosey, který v týmu ukončil angažmá.  Při vší úctě k týmu USK nedosahuje tento celek herních kvalit obhájce titulu a i když domácím jde o naději na účast ve skupině A1, nelze čekat nějakou  senzaci. Přesto bude stát za to jít na Folimanku. Před utkáním dojde ke gratulaci Basketbalistovi století Jiřímu Zídkovi, který 8. února oslaví 75. narozeniny. Také toto utkání je zařazeno do projektu Bez faulu. Vedoucí týmu USK Praha Michal Šob zve na utkání: „S Nymburkem je to vždy svátek. Mají dost náročný program, čehož se pokusíme využít. V rámci utkání proběhne několik doprovodných akcí a fanoušci se tak nudit nebudou. Náš cíl pro toto utkání je hlavně zlepšit náš herní projev a získat více jistoty v útočné fázi hry.“ Nymburský Vojta Hruban se před utkáním nechal slyšet: „Myslím, že nyní hrajeme dobře. I když má družstvo USK Praha ve svém středu solidní hráče, nechybí jim mladický elán, na naši zkušenost by to stačit nemělo. Zvlášť pokud udržíme soustředění jako v zápasech minulého týdne.“ První utkání vyhrál Nymburk jasně 101:56.

Rozhodčí: Vondráček, Znamínko, Zatloukal

Tip Probasketu na vítěze: ČEZ Basketball Nymburk

BK Armex Děčín – Sluneta Ústí nad Labem

Severočeské derby bude mít opět velký náboj, protože oba týmy se dobře znají a oba mají velkou motivaci. Válečníci chtějí vrátit soupeři porážku z první poloviny základní části, Sluneta zase chce přerušit tristní bilanci utkání v Děčíně, kde ještě nikdy nevyhrála. Pandy jedou k sousedům se zápasem proti KK Škrijevu v zádech (90:89) a s novými posilami Američanem Martinem a Faitem z USK. Domácí jsou sice v roli favorita, ale musí vzít v potaz, že Sluneta dokázala vyhrát na horké půdě ve Svitavách. Utkání bude mít i zajímavý náboj nejen tím, že proti svým bývalým spoluhráčům nastupuje Pavel Houška, ale i fakt, že se bude opakovat hned v úvodním kole nadstavby ve středu 6. února opět v děčínské hale. Kormidelník domácího týmu Pavel Budínský před utkání konstatoval, že „derby se Sluneetou číslo dvě uzavře základní část a vzhledem k tomu, že hrajeme doma a první vzájemné utkání v Ústí jsme prohráli, chceme proto vyhrát. Čeká  nás spousta práce a úkolů, které budeme v tomto duelu muset bezpodmínečně zvládnout, abychom mohli pomýšlet na úspěch. Věřím, že bude plná hala fanoušků, kteří vytvoří tomuto zápasu bouřlivou kulisu.“ Jeho svěřenec Lamb Autrey říká: Před porážkou v Nymburku jsme byli na dobré vítězné vlně. Po celém intenzivním týdnu příprav na našeho rivala z Ústí budeme na sobotní duel dobře připraveni. První derby v sezoně jsme prohráli, ale od té doby jsme naši hru posunuli. Těšíme se na zápas na našem hřišti, kde s pomocí našich válečnických fanoušků plánujeme ve výborní atmosféře začít další vítěznou sérii.“ Co musí hráči Slunety v tomto utkání tuší trenér Antonín Pištecký, když říká „musíme se vyrovnat s agresivní a tvrdou obranou domácích. Musíme být koncentrovaní celých 40 minut, musíme se vyvarovat, byť jen malých výpadků. Pokud zvládneme lépe doskoky na obou stranách hřiště a pokud dokážeme přežít bleskové útoky Děčína, máme šanci na úspěch.“Pavel Houška zná dobře děčínské prostředí a k dnešnímu derby dodává: V sobotu nás čeká další těžké utkání. Ústí v Děčíne nevyhrálo 16 let a my se pokusíme tuto bilanci zlomit. Oba týmy se navzájem dobře znají, hrají zde hráči, kteří dříve působili v tom druhém klubu a tak o vítězi budou rozhodovat maličkosti. Rozhodně si ale nesmíme vybrat slabou chvilku jako v posledním zápase AAC, to by se nám nemuselo vyplatit. Koncentrovaný výkon po celých 40 minut je cesta k úspěchu.“ První vzájemné utkání vyhrála Sluneta 76:66.

Rozhodčí: Matějek, Kurz, Karafiát

Tip Probasketu na vítěze: BK Armex Děčín

egoé Basket Brno – Kingspan Královští sokoli

Domácí tým jde do utkání s odhodláním vybojovat historicky nejlepší umístění od založení klubu. K tomu potřebujeme vyhrát, aby se nemuselo ohlížet na výsledky ostatních kandidátů osmičky. Do utkání jsou Brněnští navíc s touhou oplatit nováčkovi porážku z haly v Třebši, kde padli 79:84. Hosté jsou v tabulce sice poslední, ale rozhodně se nedají předem odepisovat. Těží zatím jen z výher v domácím prostředí, ale proč by jim touha uhrát výhru, tak důležitou pro skupinu A2, nemohla vynést úspěch  v tomto zápase. Východočeši vědí, že tahouny domácích jsou Američané Keely, Geiger, Roby. Domácí musí věnovat zejména pozornost podkošovým borcům soupeře Lošonskému a Sedmákovi. Ti jsou nejlepšími střelci Kingspanu a pokud by se jim dařilo i pod brněnskými koši a přidali se další (Marquart, Peterka) nemuseli by to mít Brňané snadné. Domácí trenér Chris Chougas to ví a dodává: „Čeká nás velice důležitév utkání, které je zároveň posledním v základní části. Máme šanci skončit na 8. místě, což by bylo nejlepší umístění klubu od jeho založení. Hráči si uvědomují důležitost a jsou hladoví po vítězství.“  V podstaté to samé ví i Zdeněk Nehyba, který doplňuje: „Je to pro nás důležité utkání, protože chceme hrát v nadstavbové skupině A1, kam patříme. Nechceme spoléhat na výsledky ostatních týmů a taky máme Hradci hodně co vracet. Doufám, že nás přijde podpořit co nejvíce fanoušků a základní část uzavřeme výhrou.“  Kapitán Královských sokolů Ondřej Peterka povede svůj tým do utkání s vědomím, že „máme před sebou poslední zápas základní části a první vítězství venku by nás mohlo nakopnout do skupiny A2 a případě stáhnou ztrátu na dvě vítězství. Brno však v poslední době hraje dobře, musíme si dát pozor na tři zahraniční hráče a dobře se vracet do obrany. Pokud předvedeme týmový výkon v útoku a podaří se udržet tři Američany, tak věřím, že můžeme uspět.“

Rozhodčí: Blahout, Jeřáb, Jedlička

Tip Probasketu na vítězství: egoé Basket Brno

BK Olomoucko – Dekstone Tuři Svitavy

Nesporný šlágr kola. Týmy od sebe děli jen dvě vítězství a souboj čtvrtého s druhým slibuje zajímavou podívanou. Tuři jsou silní nejen na domácí palubovce, ale dovedou zle zatápět i venku. Hanáci se musí soustředit na pozornou obranu klíčových opor soupeře. Dobře sladěný mix zkušených a mladých hráčů představuje velkou sílu týmu Svitav, které si případným úspěchem budou chtít vytvořit dobrý základ pro skupinu A1. O totéž půjde i domácím a tak trenéři Turů vymýšlejí taktiku, jak otupit ostří olomouckého celku, kterým jsou Lukáš Palyza, James Douglas, Thomas Dunans či Josip Mikulič. První vzájemný duel vyhráli Tuři 85:76. Šéf domácí lavičky Predrag Benáček  před tímto utkání řekl: „Je to pro nás výzva. Svitavský tým jde v posledních letech vzhůru. Tuři mají k dispozici dobře složený tým a tomu odpovídají jejich výsledky. Na medailových pozicích nejsou náhodou. Před našimi fanoušky nechceme ztrácet, Bude to napínavé a vyrovnané střetnutí. Ale právě takové zápasy tým posouvají nahoru. Víme, kdo ve svitavském dresu patří k oporám. Nesmíme podcenit ani mladé hráče. Dobrou sezonu má Luboš Kovář. Fyzicky nás čeká obtížné utkání, chceme ho však zvládnout.“  Benáčkův protějšek Lubomír Růžička nastínil, co jeho svěřence čeká: „V posledním kole základní části nás čeká venkovní utkání na půdě Olomoucka v Prostějově. Jde o souboj týmů, které v  posledních týdnech hrají ve velké pohodě. Víme o přednostech domácího  celku, který je v utkání mírným favoritem díky domácí palubovce. My se chceme soustředit na náš výkon a do Prostějova pojedeme s touhou zakončit základní část vítězstvím.“ V posledních kolech výborně hrající C.J. Aiken dodal: „Na sobotní utkání se velmi těším. Olomoucko je skvělýtým a vím, že tento zápas je pro nás velkou  výzvou. Mají talentovaný tým a pár dobrých individualit. Na tréninku jsme se poctivě připravovali na jejich hru, tak abychom byli připraveni bojovat o  další výhru.“

Rozhodčí: Hruša, Kučírek, Scholze

Tip Probasketu na vítěze: BK Olomoucko

 

Foto: BK Armex Děčín

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace