eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Vzdorující Tuři, velký obrat Děčína a úspěch i bez Šiřiny

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔1.3.2018
Vzdorující Tuři, velký obrat Děčína a úspěch i bez Šiřiny

Please enter banners and links.

Ve šlágru kola se povedlo basketbalistům Opavy využít domácího prostředí a i v okleštěné sestavě bez Šiřiny a Jurečky zdolat druhé Pardubice. Nymburk se o vítězství nad Svitavami obával do posledních minut, Tuři tak dali zapomenout na semifinálovou ostudu z Final4 ČP. Velké obraty předvedli Válečníci a Sovy a konečně Donald Robinson 30 body sestřelil Kolín.

Fantastický výkon na obou polovinách palubovky v podání Opavy vedl k těžké porážce Beksy o 14 bodů. Východočeši byli od prvních minut pozadu a ani jednou v zápase nevedli. Nebylo jim nic platné ani uzdravení Půlpána a 48 doskoků. Střelecká muška hostů byla notně vychýlená (38 % z pole) a zmar dokresluje i poměr ztrát (7-16). Beksa se sice ještě na konci druhé periody dotáhla z dvouciferného manka na poločasových 41-37, ale to byla poslední větší radost pardubických příznivců. Po přestávce zahájili Slezané mohutnou ofenzívou a šňůrou 14-3 de facto rozhodli zápas. Potoček s Půlpánem sice trojkami ještě zkorigovali, ale s chutí hrající Opava v poslední části opět odskočila a v tabulce se na svého rivala dotáhla (16-7). Vedle skvělých Klečky (25 bodů a 5 asistencí) s Bujnochem (22 bodů a 12 doskoků) se ještě dařilo rovněž pivotu Kvapilovi (13 bodů a 6 doskoků). Za Pardubice kontroval se 14 body Spearman.

 

Děčínská čtyřminutovka snů

V poločase si na výhru Válečníků mohl sázet jen nejzarytější optimista. Děčínu nevycházelo nic a nemohl se opřít ani o svou tradiční zbraň – dobrou obranu. V dresu Olomoucka řádil jako černá ruka pivot Charles Mitchell, jenž si pod košem dělal, co se mu zlíbilo a díky němu a 10 trojkám (ze 13 pokusů!) vedli Hanáci v ARMEX Sportcentru už 39-54. Statistika je ale neúprosná a jestliže v první půli Fuller a spol. pouhé tři trojky minuli, po změně stran už ale potopili jen 2 z 9. Děčín začal lépe bránit perimetr a své ovoce začalo jeho úsilí nést v posledních čtyřech minutách třetí části. Domácí sice ztráceli 12 bodů, ale díky pěti trojkám a šňůře 20-2, svítilo po třiceti minutách na tabuli skóre 73-67. O 11 bodů a tři trojky se postaral Lukáš Feštr, jenž celkově zaznamenal 25 bodů a byl zvolen hráčem zápasu. Otřesené Olomoucko rychle prohrávalo o devět, po Krakovičově koši dokonce 86-77 a zkušení Válečníci už cennou domácí výhru ubojovali. Hostující cizinci v čele s Fullerem sice mocně finišovali, nicméně na vyrovnání, či obrat už jim nezbyl čas. Právě Fuller se stal s 29 body nejlepším střelcem mače, double – double za 23 bodů a 15 doskoků má za sebou pivot Mitchell, a také guard Močnik za 18 bodů a 11 asistencí.

 

Nymburk horko těžko

Svitavy i bez Petwaye a částí kádru po nemoci zle potrápily Nymburk. Východočeši se částečně rehabilitovali za ostudnou domácí pohárovou prohru, ale někde vzadu v hlavách musí mít, že mistr byl včera k poražení. Ještě po třiceti minutách hosté vedli 55-56, výborně bránili a sami se prosazovali z dálky (10/23 trojky). V závěrečné periodě pak přece jen týmu kouče Růžičky došly síly a širší kádr Nymburka (byť bez Beriši) v čele s Baračem (8 ze 14 bodů v posledních 6,5 minutách) vývoj otočil. Kdo ví, jak mohl vypadat závěr, kdyby Marko dokázal 12 sekund před závěrečnou sirénou vyrovnat na 71-71. Nymburské vítězství jistil v posledním útoku smečí na 73-69 právě Barač. Mistr přeskákal Tury 40-25 a vyhrál, přestože nakupil 20 ztrát. Za Svitavy řádil Garret Kerr, autor 20 bodů.

Smršť Sov přišla po přestávce

V prvním poločase utkání USK v Jindřichově Hradci si Pražané připsali smutný primát, neboť se stali prvním soupeřem, který nedokázal dát u Vajgaru za dvacet minut alespoň 40 bodů. Sovy nebyly schopny zakončit ani ty nejjednodušší pozice a jedním dechem je potřeba dodat, že obrana bankéřů byla velmi pozorná. Diváci, kteří v mrazivém počasí do haly dorazili, si velmi rádi vychutnali poločasové občerstvení za stavu 32-22 pro jejich miláčky. Hosté ale od třetí čtvrtiny utáhli šrouby v obraně a první koš dovolili Jihočechům až téměř po pěti minutách – to když Sinadinovič poslal domácí znovu do vedení 34-32. Definitivně zápas na stranu USK překlopila Marešova trojka s faulem, jejíž efekt pak ještě umocnil další trojkou Madsen. Přestože Křivánek zvyšoval ve čtvrté minutě poslední části už na 46-43, vstali ještě Lions z mrtvých a sérií 13-0 se dotáhli téměř na dostřel. V samotném závěru stálo při hostech i štěstí, to když trojka Sinadinoviče z rohu nebyla rozhodčími posouzena jako s faulem a jednobodové vedení USK jistil z čáry trestného hodu Sehnal. V domácím dresu jako obvykle řádil s 26 body a 5 asistencemi Upchurch, za USK byl nejlepším střelcem Bookert s 19 body. Domácím nepomohlo ke druhé výhře v sezoně ani 11 trojek, neboť hosté častěji stříleli trestné hody a také lépe doskakovali (31-43).

„Chtěl bych poděkovat svým hráčům za tuto výhru. Také oceňuji zlepšení našeho soupeře, které je opravdu znatelné zápas od zápasu. První poločas jsme čelili zónové obraně, která narušila naši koncentraci. Třetí čtvrtinu jsme odvedli kvalitnější práci, kdy jsme zatlačili na míč a přidali tolik potřebnou energii. V útoku nám stačilo si podávat míč. Díky reprezentační pauze jsme v kompletní sestavě odtrénovali pouze jeden trénink a tím byl náš výkon velmi ovlivněn, a to zejména v prvním poločase. Věřím, že domácí tým získá další výhry, pokud bude hrát tak, jako dnes,“ oddechl si po těsném vítězství lodivod USK Chris Chougaz.

„Dnes hosté vyhráli velmi těžké utkání. Je pro mě těžké si vysvětlit, co se stalo v prvních pěti minutách ve třetí čtvrtině. Bohužel dokážeme hrát pouze dvě nebo tři čtvrtiny zápasu tak, jak chceme. Dokážeme zároveň ukázat, že umíme hrát basketbal. Pak se ale vrátíme k naší hře z minulosti! Ke hře, díky které jsme prohráli 21 zápasů v základní části! A to je pro mě něco neuvěřitelného! A nevím, jestli je to větší agresivitou soupeře, nebo větším tlakem, který vytvoří. Ale i na to musíme mít řešení! Někdy to mohou zachránit individuality, ale mnohem důležitější je najít řešení v celém týmu. Organizovaností dokážeme vyřešit každý problém a na tom musíme v budoucnu zapracovat,“ zlobil se naopak asistent trenéra Jindřichova Hradce Rudolf Jugo.

 

Výpadek ve druhé stál Brno zápas

Jihomoravané nastříleli v Ostravě ve druhé čtvrtině pouhých 6 bodů a protože 23 dostali, bylo prakticky po zápase. Na Tatranu totiž svítilo skóre 41-22 a k brněnským střelcům Primoracovi (19 bodů a 10 doskoků) a Barrymu (19 bodů a 12 doskoků) se nikdo další ani zdaleka nepřiblížil. Nová akvizice Aleksandar Radulovič tak nezažila vítěznou premiéru, sám srbský rozehrávač přispěl pouze 4 body, 3 doskoky a 4 ztrátami. Ostrava velmi dobře bránila a celá základní pětka nastřílela dvouciferný počet bodů. S 18 body byli nejlepšími domácími střelci Milič Blagojevič a Russell Woods. Nová Huť se sedmým triumfem v sezoně odpoutala právě od Brna, které má výher šest.

 

Ústí vstalo z mrtvých

Sluneta uspěla s Kolínem letos i napotřetí, tentokrát však měla pořádně namále. V polovině třetí čtvrtiny měli Medvědi zápas plně pod kontrolou a Šafarčík zvyšoval trojkou už na 53-35. Od té chvíle ale začal řádit jako černá ruka hostující ostrostřelec Donald Robinson, který 21 body za 15 minut pomohl Severočechům k prodloužení, neboť to sám zařídil úspěšnou střelou 14 sekund před koncem poslední periody. Otřesený Kolín ještě mohl překulit vedení na svou stranu, ale Dokoupil minul, takže se šlo do prodloužení. V něm byli domácí mírně vpředu, nicméně trojka volného Šteffela a čtyři body Robinsona měly za následek otočku Pand na 76-78. V zápase skvělý Šafarčík sice stihl ještě vyrovnat, ale utkání rozhodla Šotnarova střela o desku a Kolín, jmenovitě Skinner, zahrál poslední útok se vším alibismem – jeho potenciálně vyrovnávací trojku jednoduše zblokoval Pecka a Sluneta se odpoutala na bilanci 12-11. Kolín na ni aktuálně ztrácí dvě výhry. Nejlepším střelci svých týmů byl za domácí Petr Šafarčík (24 bodů a 12 doskoků) a za hosty Donald Robinson (28 bodů).

 

Foto: bkdecin.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace