eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Prostějovský Orel Palenik rozstřílel Liberec a stanovil tak bodový rekord ročníku extraligy juniorů

📁 Články, Domácí soutěže, Mládež, Topstory 🕔17.10.2017
Prostějovský Orel Palenik rozstřílel Liberec a stanovil tak bodový rekord ročníku extraligy juniorů

Please enter banners and links.

Uplynulý víkend odehráli junioři další dvě utkání, ve kterých se bylo na co dívat. Hráči Nymburka si v sobotu s chutí zastříleli v Plzni, pokořili stobodovou hranici, ale v neděli nečekaně padli s Pískem. Slovák Palenik ve službách Prostějova byl k nezastavení v Liberci. Basketbalisté Ostravy si ze severu Čech odvezli čtyři body. Pardubice zdolaly v dramatické koncovce celek GBA a společně s USK dál drží neporazitelnost.

3. kolo

Slavoj Litoměřice – BCM Orli Prostějov 62:85 (15:23, 38:39, 49:62)

Nelehký úkol čekal na prostějovské Orly v Litoměřicích, pokud chtěli pomýšlet na zisk dvou bodů. Do zápasu ale nevstoupili ideálně a působili ospalým dojmem. Dlouhou dobu držel domácí tým hnaný publikem s Prostějovem krok. Tomu nasvědčoval i poločasový výsledek, kdy Litoměřice ztrácely pouhý bod. Domácí spoléhali především na výborně hrajícího Jana Karlovského, který dominoval pod oběma koši. Doskakoval, skóroval a prostějovské obraně dělal nevídané problémy. To se však změnilo ve třetí části. Prostějov zlepšil, zintenzivnil obranu a vybudoval si desetibodový náskok, který v průběhu závěrečné čtvrtiny ještě navýšil a dokráčel ke své premiérové výhře v soutěži. Naopak Litoměřice si na první vítězství musí počkat.

Komentář litoměřického Jana Karlovského, autora 26 bodů a 14 doskoků: Věděli jsme, že nás čeká tým, který je velmi kvalitní, ale i přesto jsme věřili ve vítězství. Naše motivace k zápasu byla daleko větší, než tomu bývá zvykem a to z toho důvodu, že v dresu Prostějova hrají hned 3 naši bývalí spoluhráči. Jmenovitě Honza Maděra a bratři Klepáčovi. Do první části úvodní desetiminutovky jsme vstoupili vcelku dobře, ale poté jsme udělali zbytečné chyby v obraně, kde jsme špatně komunikovali. Proto jsme ji prohráli o 8 bodů. Ty se ukázaly klíčové pro další vývoj utkání. Hráči Prostějova si totiž začali více věřit a to jsme nechtěli. Druhou čtvrtinu jsme bojovali a zabrali jsme v obraně, čemuž pomohla i taktická změna. Vystřídali jsme osobní obranu za zónovou. To Prostějov zaskočilo a nám se povedlo snížit rozdíl ve skóre na pouhý bod. Ve druhém poločase nám začaly docházet síly a Prostějov toho využil. My jsme se bohužel nechali vyvést z koncentrace, reagovali na výroky rozhodčích a přestali hrát naši hru. Tímto jsme si utkání prohráli. Největší rozdíl nacházím v úspěšnosti střelby především zpoza trojkového oblouku. Prostějov nás zkrátka rozstřílel. Gratuluji soupeři k vítězství.

Nejlepší střelci:

Litoměřice: Karlovský 26 (14 doskoků), Rola 10, Klouda 8

Prostějov: Klepač E. 24, Palenik 13, Michalčík 13, Maděra 13

 

Synthesia Pardubice – GBA 87:83 (10:6, 30:22, 49:52, 63:72)

V Ráji, což je název pro pardubickou halu, se v sobotu odpoledne střetli dva kandidáti na vítěze tohoto ročníku extraligy. Od začátku se jednalo o velmi vyrovnané a atraktivní utkání. Oba týmy se střídaly ve vedení, ale do šaten o poločasové přestávce odcházeli spokojenější domácí hráči. Po změně stran se pražský celek výrazně zlepšil, stáhl náskok Pardubic a dokonce se ujal vedení o tři body. Svěřenci trenéra Bohunického se ale nevzdali, využili domácího prostředí a vyrovnali stav. V závěrečných minutách se přiklonilo štěstí na stranu domácích, kteří proměnili důležité trestné hody. Připsali si tak třetí vítězství a zůstávají stále neporaženi.

Body zatím nejsou k dispozici.

 

SAM Brno – Sokol pražský 92:90 (7:5, 27:24, 49:45, 74:68)

Další strhující utkání bylo k vidění na brněnské Morendě, kde domácí celek hostil sokoly z Prahy. Před duelem se nedalo jednoznačně říci, kdo je favoritem. Brněnský trenér Vrubl se musel obejít bez své podkošové opory Šulce. Na druhé straně trenér Pastyřík postrádal hned trojici hráčů (Kačera, Potužníka a Šíchu). Zmíněné absence šly znát především v první desetiminutovce, kdy se hráčům Brna ani Prahy střelecky nedařilo a padlo pouhých 12 bodů. Z toho diváci nebyli dvakrát nadšení. Chuť jim spravila perioda druhá, ve které se s body nešetřilo. Průběh celého zápasu byl velmi vyrovnaný a výsledkem bylo prodloužení, ve kterém rozhodla větší zkušenost domácích hráčů. Brno bodově táhli rozehrávač Szarowski a Prošek. K nim se přidal Hrabovský, který doskočil 14 míčů a nahradil tak Šulce pod košem. Celek z Prahy se opíral o Akahomena a mladičkého Krystlíka.

Nejlepší střelci:

Brno: Prošek 24, Szarowski 23, Bartoň 12, Hrabovský 11 (14 doskoků)

Sokol Pražský: Krystlík 26, Akahomen 20, Vilím 16, Hauzer 11

 

Kondoři Liberec – Snakes Ostrava 74:91 (12:22 26:46 50:74)

V sobotním klání na sebe narazil domácí celek Liberce a Ostrava. Oba týmy prohrály první dva zápasy ročníku a chtěly svá zaváhání odčinit. To se lépe dařilo moravským hráčům, kteří výborně bránili a vypracovali si v zahajovací periodě desetibodový náskok. V následující čtvrtině pokračovali v nastoleném trendu a dál navyšovali své vedení. Těžili z obraného doskoku a následného rychlého protiútoku, ze kterého dávali jednoduché koše. Jejich kolektivní pojetí hry, kdy 5 z ostravských hráčů zaznamenalo dvouciferný počet bodů, dělalo domácím velký problém a v poločase prohrávali o 20 bodů. Jejich projev hry se zlepšil až po změně stran, kdy vyhráli třetí úsek hry o 6 bodů a zkorigovali stav. Poté se však projevila větší zkušenost Ostravanů, kteří si pohlídali koncovku a slaví tak první výhru v ročníku.

Komentář k zápasu ostravského Tomáše Havlíka, autora 15 bodů: Do sobotního zápasu jsme vkročili, tak jak jsme si naordinovali v šatně. Naše taktika se ukázala být správná a my jsme soupeře nepodcenili. Slušně jsme bránili a dařilo se nám i v útoku. Celý zápas jsme kontrolovali, ale ve třetí desetiminutovce jsme se nechali uspokojit velkým náskokem, kterým jsme disponovali a prohráli ji. To však nebyl problém a dokráčeli jsme k povinné výhře, která se počítá.

Nejlepší střelci:

Liberec: Haiblík 17, Noumeros 14, Rufer 12, Trachta 10

Ostrava: Slavík 16, Lukáč 15, Zikl 15, Jakel 12, Havlík 10

 

BK Loko Plzeň – BA Nymburk 69:106 (11:23 29:41 43:87)

Jednoznačným outsiderem tohoto klání byl domácí celek. Hned od začátku se taktovky ujali hráči nymburské akademie, kteří nic nepodcenili a ujali se vedení. Bod po bodu jej postupem času navyšovali. Po změně stran ještě přidali na obrátkách a třetí část hry vyhráli v poměru 14:46. Závěr utkání byl pouze formalitou. Nymburk si s chutí zastřílel, hráči z lavičky dostali šanci v podobě více odehraných minut. Plzeň ve druhém zápase po sobě obdržela 100 bodů, což svědčí o velkých nedostatcích v obraně a s největší pravděpodobností bude okupovat nejspodnější příčky tabulky.

Komentář Filipa Novotného k zápasu, v němž nastřílel 21 bodů: I když v této sezoně Plzeň ještě nevyhrála ani jedno utkání, nabádal nás trenér, že jako favoriti nesmíme nic podcenit. S těmito pokyny jsme také vstoupili do zápasu a vypracovali si náskok. Po přestávce jsme na soupeře vlétli. Dařil se nám rychlý protiútok, proměňovali jsme otevřené střely a během třetí čtvrtiny jsme si dokonce vytvořili náskok 44 bodů. Bez problému jsme tedy vyhráli a získali dva povinné body.

Nejlepší střelci:

Plzeň: Mach M. 22, Mach T. 14, Karlíček 13

Nymburk: Novotný 21, Mráz 18, Štafl 15, Kovář 12, Jirák 11, Holoubek 10

 

USK Praha – Sokol Písek 93:64 (30:15, 47:35, 67:51)

Ve večerním zápase na pražské Folimance nedal domácí tým šanci sršňům z Písku. Basketbalisté USK znovu předvedli výborný vstup do utkání. Od začátku skvěle bránili, byli disciplinovaní v útoku a těžili z doskoku. Písecký tým tak nenacházel žádnou odpověď na hru pražských Sov. Ty vedly po první čtvrtině o 15 bodů a nastřílely 30 bodů. Poté se však sršni probrali, zastavili nárůst skóre a dokonce vyhráli druhou čtvrtinu rozdílem tří bodů. I ve třetí části drželi hráči Písku krok s USK a pořád mohli pomýšlet na zvrat. Střelec z dlouhé vzdálenosti Zídek byl však proti a po jeho úspěšných střelách bylo rozhodnuto o tom, kdo se stane vítězem. Svěřenci trenéra Jachana ubránili oba písecké rozehrávače Gareise i Mikoláška, kteří se nedokázali prosadit proti agresivní obraně domácího mužstva, a to byl klíč k úspěchu.

Nejlepší střelci:

USK: Zídek 27, Farský 18, Šimon 13

Písek: Gareis 12, Svoboda 10, Mikolášek 8, Mach 8

 

4. kolo

Slavoj Litoměřice – Snakes Ostrava 68:96 (21:17, 34:48, 55:66)

V litoměřické hale se očekával vyrovnaný zápas a také tomu nasvědčovala první desetiminutovka. Hosté z Ostravy do ní vstoupili velmi nervózně a dopouštěli se zbytečných ztrát, kterých domácí využívali a nekompromisně trestali. Vysloužili si tak vedení po první periodě. Hostujícímu trenéru Smažákovi se však podařilo motivovat k lepšímu výkonu v části druhé. Ostravané začali hrát více disciplinovaně a více si vážili míče. O poločasové přestávce Ostrava vedla o 14 bodů. Stejně jako v Liberci polevila a prohrála třetí čtvrtinu. Naštěstí pro hostující basketbalisty toho hráči Litoměřic nevyužili a darovali tak Snakesu vítězství.

Komentář domácího Jana Karlovského, autora 22 bodů a 11 doskočených míčů: Do zápasu jsme šli s vědomím, že Ostrava hrála minulý rok vynikající basketbal, ale chtěli jsme využít toho, že na rozehrávce už není tak silná jako loni. Toho jsme také využili v úvodu zápasu, kdy se Ostrava dopustila hloupých ztrát. Proto jsme se ujali vedení. Ve druhé čtvrtině jsme ale přestali hrát naši hru a Ostrava nás překvapila obranou po celém hřišti a donutila nás k chybám. Do třetí čtvrtiny jsme vstoupili tak jako do první, vyhráli jsme ji. Naše snažení bylo ale zbytečné, protože v závěru jsme hráli velmi špatně a prohráli zápas téměř o 30 bodů. Jestli chceme pomýšlet na náš letošní cíl, což je účast ve vyřazovací části soutěže, tak se musíme poučit z našich chyb a začít vyhrávat. Soupeř podal kvalitní výkon a tímto bych mu chtěl pogratulovat.

Komentář Tomáše Havlíka, křídelníka Ostravy a autora 11 bodů: Začátek nedělního zápasu se nám nepodařil, dopustili jsme se 6 ztrát během 3 minut, a proto nám soupeř odskočil na rozdíl 8 bodů hned v první čtvrtině. Poté jsme se však vrátili do utkání především zlepšenou obranou a rychlými protiútoky, které jsme využívali. Díky těmto aspektům jsme se dostali do vedení, které jsme udrželi a dovedli střetnutí do zdárného konce.

Nejlepší střelci:

Litoměřice: Karlovský 22 (11 doskoků), Radimský 11, Nožička 10

Ostrava: Slavík 21 (14 doskoků), Lukáč 14, Jakel 12, Havlík 11, Zikl 11

 

SAM Brno – GBA 60:82 (22:19, 32:41, 44:61)

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli přivítali brněnští hráči na své palubovce soupeře z hlavního města České republiky. Tentokrát čelili celku GBA. Domácí se snažili využít úzké rotace hostujícího družstva a vytvářeli nepříjemný tlak na hráče s míčem. Také díky tomu se Brno v úvodu zápasu dostalo do vedení a mělo lehce navrch. Na Pražanech bylo znát, že sobotní duel v Pardubicích je stál mnoho sil a působili ospale. Po prohrané první čtvrtině v poměru 22:19 se však probrali, otočili vývoj a v poločasové přestávce se těšili z vedení o 11 bodů. Ani po změně stran nenašli Brňané odpověď na výborně hrající tým z Prahy, vedený rozehrávačem Welschem, který zatížil konto soupeře 20 body, získal 6 míčů a jeho validita se zastavila na čísle 31. Domácí hráči se dopustili 24 ztrát, což je velmi hrozivý ukazatel. S tímto číslem proti GBA zkrátka nemohli uspět a prohráli rozdílem 22 bodů.

Nejlepší střelci:

Brno: Prošek 13, Szarowski 13, Hrabovský 12

GBA: Welsch 20, Janošov 17, Javorský 14, Pavelka 11

 

BA Nymburk – Sokol Písek 66:76 (20:17, 43:43, 53:65)

Papírovým favoritem tohoto utkání byl jednoznačně domácí celek, který hostil Písek. Původně se střetnutí mělo odehrát na jihu Čech, ale v Písku probíhá rekonstrukce místní haly. Proto se kluby dohodly, že se 4. kolo odehraje v Nymburku. Očekávalo se, že basketbalisté nymburské akademie uhájí svou neporazitelnost a v poklidu dokráčejí k zisku dvou bodů. Opak byl však pravdou. Jihočeši drželi krok s Nymburkem a ve třetí čtvrtině se ujali vedení o 12 bodů. Bylo patrné, že domácí hráči jsou z daného průběhu čím dál víc nervóznější, neboť se pro ně vše nevyvíjelo zrovna podle jejich představ. Nervozita jim svazovala ruce a neproměňovali střely z jasných pozic. To je stálo vítězství a Písek si tak na své konto připsal nečekané vítězství, které mu může pomoci do dalších fází soutěže.

Komentář Filipa Novotného z Nymburka, který zaznamenal 22 bodů: Zápas s Pískem se nám těžce nevydařil.  Už od úvodního rozskoku jsme všude byli později než soupeř. Netrefovali jsme otevřené střely, měli jsme mnoho zbytečných ztrát a nedokázali jsme ubránit rychlý protiútok Písku. Věděli jsme, že rychlý protiútok je jejich největší zbraní, proto jsme se v týdnu zaměřovali na návrat do obrany. I přesto jsme jej však neeliminovali a prohráli. Z porážky se musíme co nejdřív vzpamatovat, poučit se z chyb a soustředit se na další výzvy, protože sezóna bude ještě dlouhá.

Nejlepší střelci:

Nymburk: Novotný 22, Štafl 10, Kovář 8 (10 doskoků)

Písek: Černý 19, Sýkora 19 (13 doskoků), Mikolášek 11

 

BK Loko Plzeň – USK Praha 42:91 (11:21, 22:47, 37:65)

Jednoznačný zápas z pohledu pražského USK byl k vidění na západu Čech v plzeňské hale. Od startu utkání se Sovy ujali vedení, které postupně navyšovaly. Domácí v podstatě ani nedostali sebemenší šanci pomýšlet na zvrat a prohráli tak čtvrté měření sil v řadě. Naopak pražský celek stále drží stoprocentní úspěšnost a míří hodně vysoko. V dalším kole narazí na neporažené Pardubice. Bude se tak jednat o šlágr kola a opravdovou zkoušku pro USK.

Nejlepší střelci:

Plzeň: Mach 15, Král 10, Kučera 6

USK: Samoura 28, Farský 20, Fuxa 8

 

Synthesia Pardubice – Sokol pražský 88:68 (29:13, 41:30, 63:43)

Zmiňované Pardubice hostily v dalším utkání na své palubovce Sokol pražský. První desetiminutovka zápasu jednoznačně patřila perníkářům. Ti nastříleli 29 bodů a Pražany udrželi na pouhých 13 bodech. Ve druhé periodě se hostům podařilo zásluhou Burdy snížit náskok. On sám však bohužel pro Sokoly nestačil na rozjeté Pardubice a skóre dál narůstalo. Trenér domácích se opět mohl spolehnout na kvalitní obranu týmu a kolektivní pojetí hry v útoku svých hráčů. Společně tak mohli po závěrečném klaksonu slavit další vítězství, v pořadí už čtvrté. Pardubice potvrdily, že jsou kvalitním týmem, se kterým musí ostatní účastníci soutěže počítat.

Nejlepší střelci utkání

Pardubice: Svoboda 18, Výcha 14, Čejka 12, Voráč 10

Sokol Pražský: Burda 21, Kačer 13, Šop 9

 

Kondoři Liberec – BCM Orli Prostějov 68:89 (13:21, 30:43, 45:63)

V neděli se střetly dva týmy složené z mladých hráčů. Prostějov zavítal na půdu libereckých Kondorů do haly Kort a od začátku naplňoval roli favorita. Doslova k neudržení byl Slovák Palenik v dresu prostějovských Orlů, který zaznamenal úctyhodných 38 bodů a vytvořil tak rekord letošního ročníku extraligy. Liberci nastřílel hned 8 trojek, na které potřeboval pouze 12 pokusů a velkou měrou se podílel na důležité výhře celku z Moravy. Domácí trenér Slowiak spoléhal na trojici Haiblík, Noumeros, Trachta. Ani tito tři však na Prostějov v čele s Palenikem nestačili a Liberec utrpěl další porážku, tentokrát o 20 bodů.

Nejlepší střelci:

Liberec: Haiblík 15, Noumeros 15 (13 doskoků), Trachta 15, Rufer 9

Prostějov: Palenik 38, Sychra 10, Klepač A. 10, Michalčík 9, Borovka 9

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace