eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Do Pardubic přijíždí Proximus Spirou Charleroi | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Do Pardubic přijíždí Proximus Spirou Charleroi

📁 Archiv, Články, Evropské poháry, Topstory 🕔2.10.2017
Do Pardubic přijíždí Proximus Spirou Charleroi

Please enter banners and links.

Basketbalisté BK JIP Pardubice mají za sebou úspěšné první kolo kvalifikace o postup do základní skupiny letošního FIBA Europe cupu a zítra od 18 hodin je čeká podstatně silnější soupeř. Do Tipsport areny zavítá špičkový belgický tým Proximus Spirou Charleroi, který byl nasazen přímo do druhého kola kvalifikace. Belgický soupeř je podstatně kvalitnější než rumunský CSU Sibiu a diváci se tak mohou těšit na výborný basketbal.

Charleroi je tým s velice bohatou a úspěšnou historií a českou stopu v něm zanechal i odchovanec holického a pardubického basketbalu, exreprezentant Jiří Welsch. V klubu také působil další hráč, který běhal po českých palubovkách, exděčínský Will Hatcher. V roce 2011 získal zítřejší pardubický soupeř mistrovský titul a v minulém ročníku belgické ligy obsadil páté místo. Spirou je pravidelným účastníkem evropských pohárových soutěží. V předešlé sezoně si zahrál základní E skupinu Basketball Champions League ve které obsadil šesté místo a v pohárové Evropě pak pokračoval ve FIBA Europe cupu, kde v osmifinále skončil na francouzském Nanterre (85:84, 78:86).

V této sezoně už Belgičané rozehráli ligovou soutěž a Spirou vyhrál nad Basic-Fit Brussels 66:65, když nejlepšími střelci týmu byli američtí hráči Gibbs (16), Thomas (13), Tutle (12). Mužstvo nastupuje obvykle v základní pětce Marnegrave, Gibbs, Gorgemans, Tuttle, Thomas. Vedle amerických hráčů, kteří jsou největšími tahouny týmu, je doslova velkou oporou podkošový pětadvacetiletý belgický hráč Gorgemans, který těží ze svých 212 cm. Ještě vyšším hráčem týmu je pak slovenský mladík Michal Fusek (223 cm).

Mužstvo zdobí týmové pojetí hry na obou polovinách hřiště. „Spirou má ve svém středu výborné hráče s vysokou úrovní basketbalových dovedností. Hráči si na útočné polovině velmi rychle a dobře posouvají míč, v jejich hře je velké množství rychlých přihrávek, neustále hledají lépe postaveného spoluhráče a tím se dostávají k otevřených střelám. Na obranné půlce velmi umně zahušťují prostor pod košem, neustále si vypomáhají, snaží se vyplňovat prostory tak, aby zamezili útočícím hráčům najíždět do koše,“ vypozoroval hru soupeře pardubický trenér Tomáš Bartošek, který dodává: „my musíme v útoku být připraveni na to, abychom rychle posouvali míč a nepřecházeli střelecké pozice. V obraně pak bude důležitá komunikace. Pokud budeme špatně komunikovat, nemáme sebemenší šanci, protože obrana nebude stíhat. Naopak, pokud budeme dobře komunikovat a obrana bude kompaktní, máme velkou naději na úspěch. A tam je cesta k úspěšnému výsledku.“ Z jednotlivých hráčů Charleroi upozorňuje Bartošek na rozehrávače Jacka Gibbse, který je vel mi dobrým střelcem, to samé platí i o Scottu Thomasovi a velmi dobrý ve hře v dolním postavení je power forward Seth Tuttle.

Jako tradičně bude v Tipsport areně připraven doprovodný program. Vedle vystoupení cheerleaders IM CHEER Pardubice to bude o přestávce modelové utkání basketbalových nadějí kategorie U11. Ve Fan shopu, umístěného u turniketů Tipsport areny, bude k dostání vedle tradičních suvenýrů s identitou BK JIP Pardubice i nevšední novinka: směs ořechů a sušeného ovoce sestavená rozehrávačem Beksy Viktorem Půlpánem. Každý další měsíc vznikne nové balení podle dalších hráčů. Cena každé směsi je 45 Kč a 20 % z výtěžku bude určeno na projekt klubu Sportovní hry s basketbalem.

 

Foto: Facebook

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace