eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Trenér Choleva: Španělé mají bez Marca Gasola problém!

📁 Články, Reprezentace, Rozhovory, Topstory 🕔1.8.2016
Trenér Choleva: Španělé mají bez Marca Gasola problém!

Please enter banners and links.

Prostějovský trenér Zbyněk Choleva patří momentálně k nejúspěšnějším trenérům v Kooperativa NBL, proto nás logicky zajímal jeho pohled na olympijský turnaj.

Olympijské hry v Rio de Janeiru se kvapem blíží. Budete kromě basketbalového turnaje mužů (potažmo žen) sledovat ještě nějaké další sporty? Komu z českých sportovců v Riu nejvíce fandíte?

Když mi vyjde čas, tak bych rád sledoval kvalitní zápasy v basketbalu, poté určitě tenis a disciplíny s českým zastoupením. Jmenovitě se určitě budu dívat na utkání Radka Štěpánka.

Obligátní otázka – koho tipujete na medailové pozice v basketbalovém turnaji mužů a proč?

Velkým favoritem jsou USA, nicméně uvidíme, v jaké formě se budou nacházet jejich vyzyvatelé. Týmy jsou neskutečně silné a vyrovnané, takže na ostatní pozice si netroufnu tipovat. Pokud bych měl ale přece jen říct své mírné favority, pak je to Litva a Francie.

Některé reprezentace hlásí ztráty. Za Srbsko například do Brazílie nepoletí Bjelica, za Chorvaty Tomič, za USA LeBron James, nebo za Španěly Marc Gasol. Který hráč bude svému mužstvu nejvíc chybět?

Nejvíce bude chybět Marc Gasol Španělsku, protože konkurence silných pivotů by mohla rozhodovat. Tahle absence sehranosti s bratrem Pauem bude velice znát a mohla by být pro Španěly osudnou.

Může někdo zastavit tým USA, jenž je obrovský favorit na zlato?

Vyrovnat se fyzičnosti amerického týmu je nesmírně těžké, tudíž se to musí nahradit jinde. Porazit je mohou Španělé, Francouzi a Argentinci, avšak musí se sejít v den zápasu štěstí, vysoká úspěšnost střelby, málo ztrát a dobře zvolená taktika. Avšak pokud to bude americkému výběru šlapat, v kabině bude pohoda, tak ta šance je pro zmíněné týmy minimální.

Ještě se vrátíme k olympijské kvalifikaci. Co chybělo podle Vás k tomu, aby Češi zdolali Srby (a ve finále Portoriko) a stali se největším překvapením této olympijské kvalifikace – jakožto postupující na LOH?

Spousta věcí. Nejviditelněji sebevědomí, z čehož pramenila vyšší úspěšnost Srbů ve většině herních činností. Naši kluci se snažili, ale na Srbech šlo vidět, jak si doma věří a um většiny srbských hráčů byl také někde úplně jinde.

A poslední, čistě hypotetická otázka: Máte pro svůj klub neomezený rozpočet, takže nás zajímá, jakého hráče startujícího letos na olympiádě byste si do týmu vybral a proč?

Jakýchkoliv pět hráčů z prvních pětek USA, Francie, Španělska a Chorvatska. Moje top 5 turnaje vypadá následovně: Tony Parker, Jimmy Butler, Kevin Durant, Pau Gasol a Jonas Valančiunas.

 

Foto: prostejovsky.denik.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace