eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Extraliga juniorek: Valosun překvapil Spartu, Jablonec zpátky ve hře

📁 Články, Domácí soutěže, Mládež, Topstory 🕔13.12.2015
Extraliga juniorek: Valosun překvapil Spartu, Jablonec zpátky ve hře

Please enter banners and links.

Důležité utkání na domácí palubovce zvládl Trutnov. V první odvetě přivítal Slovanku, kterou dokázal v úvodním kole soutěže porazit. Úspěšný byl i tentokrát, když prakticky celý zápas vedl, ačkoliv se Slovanka první poločas držela na dostřel. Domácí se do dvojciferného vedení dostali ve třetím dějství, když soupeřkám povolili pouze dva body během šesti minut. Sami jich třináct vsítili a vytvořili si rozhodující náskok, díky kterému dovedli zápas do vítězného konce.

Valosun opět potvrdil roli černého koně soutěže a v sobotním duelu překvapil na půdě Sparty, když vyhrál tříbodovým rozdílem. Ačkoliv Brno mělo k dispozici pouze osm hráček, celý zápas nešetřilo agresivní obranou. Zápas měl velmi vyrovnaný průběh, do poslední čtvrtiny se šlo za stavu 37:39. Domácí hráčky nakonec neodolaly tlaku Brňanek a ty si odvezly velmi cennou výhru. Rozhodujícím faktorem byly doskoky, které Valosun ovládl 41 – 30. Brněnský tým byl také aktivnější ve hře jeden na jednoho, vynutil si o deset trestných hodů více. Tým se mohl opřít hlavně o své pivotky, Alžběta Bubeníková zapsala šestnáct bodů a sedm získaných faulů, pozadu nezůstala již tradiční opora Magdalena Heroschová, autorka patnácti bodů a osmi doskoků.

Úspěšný byl i druhý brněnský tým Žabiny, které si bez problémů poradily se Strakonicemi, ačkoliv ze hry musela již v první minutě odstoupit reprezentační rozehrávačka Petra Holešínská. Jihočešky se zatím neporaženého týmu držely první čtvrtinu, poté začal favorit přebírat kontrolu nad utkáním a finální náskok narostl až na třicet bodů. Double – double zapsala Natálie Stoupalová za čtrnáct bodů a jedenáct doskoků.

Nezaváhal ani USK Praha, který si poradil s Prostějovem. Pražský tým šel za vítězstvím od první minuty, první čtvrtinu vyhrál 20:6, v poločase vedl o šestadvacet bodů a o vítězi bylo rozhodnuto. Ačkoliv domácí vedli po třech čtvrtinách o čtyřicet bodů, Prostějov zabojoval a díky vyhrané čtvrté části náskok o čtvrtinu stáhl. Nejlepší střelkyní utkání byla s osmnácti body Veronika Šípová, která se blýskla i pěti doskoky.

Třetí výhru v sezóně vybojoval Jablonec nad Nisou, který zvítězil nad Ostravou těsně o tři body. Ačkoliv Ostrava střílela přesněji, Jablonec dominoval na doskoku (51 – 27). Díky jednadvaceti útočným doskokům měl o devět střel více, střílel i více trestných hodů (37 – 21). Ofenzivně tým táhly hned čtyři hráčky – Alena Klokočníková nastřílela dvacet jedna bodů a přidala devět doskoků, křídelnice Simona Růžková zatížila konto soupeřek devatenácti body, osmnáct jich přidala Tereza Ješkeová, která doskočila také jedenáct míčů. X – faktorem byla Kristýna Ješkeová, která ke dvanácti bodům přidala i málo vídaných jednadvacet doskoků, z toho šestnáct jich bylo útočných.

Sokol Hradec Králové přehrál Žďár nad Sázavou. Do sestavy lvic se po zranění vrátila opora Matušková, která řídila výhru domácích.  Žďár vzdoroval pouze první čtvrtinu, v poločase vedly lvice o deset bodů a zápas byl stále otevřený. Zlom však přišel ve třetí části, kterou domácí hráčky ovládly 18:11, a jejich náskok se vyšplhal na téměř dvacet bodů. Čtvrtá čtvrtina už na výhře Hradce nemohla nic změnit.

Sobotní výsledky:

BA Sparta – Valosun Brno 52:55

BK Strakonice – Žabiny Brno 56:87

USK Praha – OP Prostějov 78:45

TJ Bižuterie Jablonec nad Nisou – SBŠ Ostrava 80:77

Kara Trutnov – Basket Slovanka 60:46

Sokol Hradec Králové – BK Žďár nad Sázavou 75:45

První porážku sezóny se snažila Žabinám uštědřit BA Sparta, ale ani pražský tým nebyl úspěšný. V prvním poločase měl lehce navrch, do třetího dějství vstupoval s pětibodovým vedením. Brno však zabralo, zlepšilo obranu, zpřesnilo střelbu a do závěrečné desetiminutovky se šlo za stavu 41:42. Čtvrtá část byla bojem o každý míč, nesmírně vyrovnaná koncovka nakonec vítěze nepřinesla a na řadu přišlo prodloužení. V nastavených pěti minutách měly více sil Brňanky, rozhodla zejména jejich obrana, když povolily Spartě pouze sedm bodů a samy jich dvanáct daly. Tým táhla Lucie Hošková, autorka pětadvaceti bodů a devíti doskoků. Žabiny tak zůstávají v čele tabulky bez jediné porážky.

USK potvrdil pověst druhého celku extraligy a vysoko si poradil s Ostravou. Dominoval zejména v doskocích, zapsal i o osm ztrát méně. Střílel s velmi dobrou úspěšností (61%). Po devatenácti bodech nastřílely Šípová s Kůželovou, osmnáct přidala Míšková, třináct Aulichová.

Úspěšný víkend zažil Jablonec, který uspěl i v nedělním utkání a na kontě má celkem čtyři výhry. Proti Prostějovu těžil hlavně z výškové převahy, doskoky vyhrál poměrem 40 – 23. Alena Klokočníková nastřílela pětadvacet bodů a přidala sedm doskoků, sestry Ješkeovy obě zapsaly double – double. Barbora Čmejrková se blýskla šesti asistencemi.

Druhou výhru si připsal i Valosun, zvítězil nad Strakonicemi. Jihočešky se držely ve hře první poločas, po změně stran se začala projevovat síla hostujícího celku a ten si došel pro dvacetibodovou výhru. Double – double zapsala Magdalena Heroschová za dvanáct bodů a patnáct doskoků.

Trutnov zvládl i druhé důležité utkání a připsal si již šestou výhru. Žďár, ačkoliv jeho úspěšnost trojek byla 50%, prohrál souboj na doskoku a jeho střelba z pole dosáhla na 24%. Zápas okomentoval trenér Trutnova Petr Kapitulčin: „Stejně jako včera jsme po poločasové promluvě vstoupili do 3. čtvrtiny aktivně a odměnou nám byl dvouciferný náskok. Bohužel, znovu přišly naše „black-outy“, jeden ve 28. minutě a druhý mezi 31.-33. minutou. Soupeř se tak vrátil do hry, snížil na pět bodů a hrozilo drama. To jsme naštěstí správným sehráním některých situací odvrátili a zvládli jsme i trestné hody po taktických (i netaktických) faulech soupeře v závěru (v posledních dvou minutách 5 faulů a TH 8/6).“

Na čtvrtém místě se drží Hradec Králové, který zvítězil nad pražskou Slovankou. Po první čtvrtině vedl o devět bodů a vypadalo to na hladký průběh, ještě v poločase to bylo o sedm pro domácí. Slovanka však předvedla drtivou třetí čtvrtinu, během které nastřílela osmnáct bodů a zápas otočila ve svůj prospěch. Závěrečná desetiminutovka však byla v mocné režii domácích, kteří ji vyhráli 26:13 a nakonec dovedli utkání do vítězného konce.

Nedělní výsledky:

BA Sparta – Žabiny Brno 68:73

BK Strakonice – Valosun Brno 61:80

USK Praha – SBŠ Ostrava 109:44

TJ Bižuterie Jablonec nad Nisou – OP Prostějov 70:59

Kara Trutnov – BK Žďár nad Sázavou 62:51

Sokol Hradec Králové – Basket Slovanka 74:63

Zdroj foto: www.dorkybrno.webnode.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace