eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

USK zvládl drama v Košířích. První výhru mají basketbalisté Havířova

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔10.10.2015
USK zvládl drama v Košířích. První výhru mají basketbalisté Havířova

Please enter banners and links.

Ani po čtyřech utkáních neznají hráči rezervního týmu USK přemožitele v 1. lize mužů. V dramatickém utkání na půdě pražského rivala z Košíř ještě tři minuty před koncem jasně prohrávali, ale zápas dovedli do vítězného konce.

Neporažení zůstávají také plzeňští basketbalisté a rezerva Nymburku, která zdolala silné Litoměřice. Právě severočeský klub se letos trápí a po čtyřech kolech má na kontě jen dvě výhry.

Ve formě hrají i basketbalisté Olomouce. Ti doma po skvělém prvním poločase porazili opavské béčko. Naopak první výhru získal Havířov. Bez Jana Koloničného a Michaela Medveckého přehrál Zlín.

Béčko USK a Plzeň bez porážky

Velké drama viděli diváci v Praze. Souboj mezi domácími Košířemi a rezervou USK byl vyrovnaný až do samotného závěru a pro Košíře neskončil šťastně. Přitom ještě tři minuty do konce vedli domácí basketbalisté o deset bodů a měli na dosah velké překvapení. Závěr jim ale vůbec nevyšel.

Mladé Sovy začaly snižovat manko a šest důležitých bodů nastřádal Vilém Svoboda. K tomu si pátý faul udělal klíčový centr Košíř Matěj Schinko. V posledních dvou minutách se domácí dopustili dvou ztrát a ty byly pro průběh zápasu klíčové. Vilém Svoboda otočil skóre trestnými hody a výhru USK potvrdil šest sekund před koncem Marek Hájek.

Neporažení jsou stále plzeňští basketbalisté. V souboji dvou týmů z vrchní poloviny tabulky porazili Sokol Pražský. Západočeši stejně jako USK rozhodli až na konci utkání. Pražané hráli vabank a tak rozdíl ve skóre narostl zejména ze závěrečných trestných hodů. Sokoli doplatili na 20 ztrát. Plzni výrazně pomohl juniorský reprezentant Martin David, který se ve svém prvním utkání sezóny blýskl 19 body. Domácí si poradili i s nelehkou situací, když rozhodčí po technických chybách vyloučili Václava Honomichla a trenéra Davida Zdeněka.

Dmitrijevič rozstřílel Písek

Ve střelecké slavnosti se změnil duel mezi GBA a píseckým Sokolem. Oba týmy hodně využívaly kvalitní střelbu za tři body, ale výhru pro sebe nakonec urvali koncentrovanější Pražané. Začátek čtvrté čtvrtiny jim vyšel na výbornou, v něm totiž získali klidný náskok i díky 11 bodům Djordje Dmitrijeviče v řadě.

Písečtí sice čtyřmi trojkami v rozmezí dvou minut snížili rozdíl, ale srbský mladík Dmitrijevič svou čtvrtou trojkou v jediné čtvrtině definitivně rozhodl. Za zmínku stojí i povedený výkon Michala Kozáka, jenž doskočil 16 míčů.

Suverén loňského ročníku z Litoměřic se zatím trápí. Úřadující vítěz 1. ligy neuspěl ani na palubovce nymburské rezervy a ze čtyř utkání má jen dvě výhry.

Na Hané je spokojenost

Úspěšný vstup do nové sezóny mají za sebou basketbalisté Olomouce. Zdá se, že změna trenéra družstvu prospěla a pod vedením Vladimira Paunoviče získali Hanáci třetí výhru ve čtvrtém utkání. Proti Opavě předvedl tým kvalitní obranu a prakticky od začátku soupeře ničil.

Na přelomu první a druhé čtvrtiny se Opava bodově dotáhla, ale to bylo z její strany vše. Olomouc od opavské šňůry 11:0 kontrolovala hru a především díky lepšímu doskakování nakonec uspěla. Opavě citelně chyběli podkošoví hráči, na Hanou neodjeli jak Miroslav Kvapil, tak ani Tomáš Mičunek a Václav Bujnoch. Poslední jmenovaný navíc do sezóny v nejbližší době nezasáhne, léčí se z dlouhodobého zranění. Jakub Sedlák byl nejlepším hráčem utkání a zaznamenal double-double za 23 bodů a 13 doskoků.

Havířov má první výhru

Historicky první vítězství v druhé nejvyšší mužské lize získali basketbalisté Havířova. Paradoxně se tak stalo bez posil z Kooperativy NBL. V klání se Zlínem se Slezanům vyvedla první půle, kterou ovládli v poměru 40:27. Zlínští se ale nevzdali a minutu před koncem dovedli svůj tlak k vyrovnání.

Hrdinou utkání se stal rozehrávač Jan Lyčka, který po vyrovnávací trojce Šušáka udržel nervy a dvěma trestnými hody vrátil Havířovu vedení. Jan Landor trojkou zpečetil první výhru týmu v letošním ročníku.

Zápas plný zvratů se odehrál v Brně. Ostravská VŠB odehrála utkání prakticky se sedmi hráči, ale ti bojovali až do samého závěru. Ještě 20 sekund před koncem vedli Brňané o šest bodů, ale koš Janíka a trojka Sedlaříka snížily manko na jediný bod.

Domácí forvard Hrabovský na to netrefil ani jeden trestný hod a po doskoku se do odvážného nájezdu pustil Roman Jurda. Subtilní rozehrávač ale netrefil a z následné skrumáže koš nepadl. Ostravský celek je po čtyřech zápasech stále bez vítězství. Domácí Jan Kozina se blýskl 30 body, Adam Urbánek z VŠB nasbíral 29 bodů včetně pěti trojek.

Basket Košíře – USK Praha B 73:75 (Vansa 17, Schinko 14, Burian 11 – Tůma 15, V. Svoboda 14, Štěrba 12)

BK Lokomotiva Plzeň – Sokol Pražský 74:58 (David 19, Volf 17, Kovanda a Lejsek po 8 – Brůha 16, Štěpánek 14, Habily 8)

GBA Praha – Sokol Sršni Písek 76:67 (Dmitrijevič 23, Jelínek 17 a 10 doskoků, Hrubý 14 – Vartecký 19, Šlechta 18, Janda 9)

Basketball Nymburk B – Slavoj Litoměřice 73:68

Basketbal Olomouc – BK Opava B 80:66 (Sedlák 23 a 13 doskoků, Sehnal 17, Dedek 10 – Dragoun 18, M. Ihring 10, Matějka, Branda a Moninec po 8)

TJ Start Havířov – SKB Zlín 72:67 (Lyčka 23, Palát 12, Bukovjan 11 – Nehoda 26, Šušák 18 a 11 doskoků, Zumer 8)

JBC MMCITÉ Brno – VŠB Ostrava 85:84 (Kozina 30, Hrabovský 16 a 15 doskoků, Grečynskyj 12 – Urbánek 29, Jurda 14, Smolka (+11 doskoků) a Janík po 13)

Zdroj foto: Dan Stankuš; starthavirov.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace