eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

PREVIEW: Suverénní Srbsko je velkou překážkou. Úspěch je ale reálný

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔15.9.2015
PREVIEW: Suverénní Srbsko je velkou překážkou. Úspěch je ale reálný

Please enter banners and links.

Atraktivnějším soupeřem by už snad byla jen domácí Francie před plným hledištěm. České reprezentanty čeká ve čtvrtfinále zatím suverénní Srbsko a případné vítězství nad jedním z hlavních favoritů by byl šok turnaje. Přesto má národní tým prostředky k tomu, aby Srby překvapil. Jak se česká basketbalová veřejnost přesvědčila v osmifinálovém duelu s Chorvatskem, na letošním turnaji opravdu nic není nemožné.

Hrozivá ofenziva soupeře

Srbové mají velmi silnou soupisku tvořenou takřka výhradně hráči z nejlepších evropských klubů. Zkušenosti z NBA mají jen tři hráči a v uplynulé sezóně se žádný z nich v nejlepší lize světa neprosadil, na rozdíl od Chorvatů. Avšak právě oproti soupeřům Čechů v osmifinále mají Srbové docela jiný styl hry. Klíčovým faktorem dosavadní dominance srbského družstva je sehranost.

Svěřenci Saši Djordjeviče mají v průměru nejvíc asistencí na šampionátu, a nejen díky tomu jsou v útoku velmi nebezpeční. V ofenzivní fázi střílí v průměru 88 bodů na zápas a jsou druzí za Španěly. Že se Srbové rozehráli ke skvělým výkonům, dokládají i jejich poslední výsledky. V posledních čtyřech zápasech nasázeli vždy alespoň 91 bodů a zvítězili dvouciferným rozdílem.

Pro Srby hrají výšková převaha i širší rotace

Srbský celek se spoléhá zejména na vysoké hráče, velmi kolektivní pojetí hry a širokou rotaci hráčů. Ve svých řadách mají Srbové čtyři hráče přes 210 centimetrů a jejich průměrná výška je něco málo přes 203 centimetrů. To je přesný opak toho, co mají Češi k dispozici. V českém družstvu vyčnívá jen Jan Veselý s 213 centimetry, další podkošoví hráči Auda s Bendou měří 206, respektive 204 centimetrů.

Také únava může hrát roli v této fázi hry a tento faktor je proti Čechům. Srbové mají širší rotaci, až na Milosavljeviče a Milutinova hrají všichni hráči alespoň 10 minut na utkání. Oproti tomu v českém kádru mají výraznou minutáž opory Tomáš Satoranský, Jan Veselý a Blake Schilb.

V srbském týmu se ani neprojevila absence 221 centimetrů vysokého pivota Bobana Marjanoviče. Sedm hráčů střílí přes sedm bodů na zápas. Bjelica, Raduljica a Teodošič mají pravidelně dvouciferný počet bodů, Teodošič je k tomu druhý nejlepší nahrávač turnaje. Široká rotace může dělat problémy i z důvodu, že více hráčů dává větší přísun bodů.

Propracovaná obrana Čechů může slavit úspěch

Nic však není ztraceno. Češi mají zbraně, kterými mohou Srby zastavit a balkánský favorit má jisté slabiny. Ačkoliv mají v týmu vyhlášené střelce jako Bjelicu, Bogdanoviče nebo Teodošiče, trápí se Srbové zpoza trojkového oblouku. Právě v této kategorii jsou horší než Ginzburgův výběr. Dá se očekávat, že se Srbové nebudou spoléhat na střelbu za tři body.

To by mohlo nahrát do karet Čechům. Ti mají na turnaji třetí nejlepší obranu a Srbové dostávají dost bodů. Navíc rychlá hra dopředu není úplně srbská zbraň. Nutno přiznat, že u tak kvalitního týmu, jaký kouč Djordjevič poskládal, se tento fakt nemusí projevit.

Český tým se ovšem na turnaji prezentuje aktivním zdvojováním v dolním postavení a velmi kvalitní a propracovanou rotací. V odehraných zápasech Češi takřka nenechávali volné střely z delších vzdáleností a právě aktivní obrana může Srby zaskočit. Trenér Ginzburg se spoléhá na defenzivní specialisty jako Pumprla nebo Satoranský, kromě toho zkušený centr Benda brání na výbornou.

Aby Češi uspěli, musí zápas probíhat podobně jako proti Chorvatům. Tedy že Čechům budou akce vycházet a Srbům se nesmí dařit. Především se musí vyvarovat velkého problému, který českou reprezentaci provází během šampionátu, a tím je střelecký výpadek. Nebýt velkého náskoku proti Chorvatům, byl by takový kolaps osudným. A proti Srbům by se to českým Lvům skutečně vymstilo.

Zdroj foto: FIBA / Ciamillo-Castoria / Marchi; Eurobasket2015.org

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace