eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Zázrak se nekoná. Srbové zlomili odpor Čechů v závěrečné čtvrtině

📁 Články, Reprezentace, Topstory 🕔16.9.2015
Zázrak se nekoná. Srbové zlomili odpor Čechů v závěrečné čtvrtině

Please enter banners and links.

Český národní tým si o medaile nezahraje. V závěru čtvrtfinálového utkání Eurobasketu Srbové potvrdili svou kvalitu, v některých úsecích poslední čtvrtiny se prosadili takřka z každé akce. Unavení Češi už na to nedokázali zareagovat, Srbové tak postupují do semifinále.

Vynikající výkon podal srbský rozehrávač Miloš Teodosič, který zaznamenal 12 bodů a 14 asistencí. Výrazně jej doplnil zkušený forvard Zoran Erceg, autor 20 bodů. Čechům nestačily ani parádní akce a body dvojice Jan Veselý – Tomáš Satoranský. Obě opory zaznamenaly dohromady 43 bodů.

Úžasný nástup Čechů

Duel začal ostře, namotivovaný Pavel Pumprla ztratil dva míče a Nikola Kalinič obdržel technickou chybu, to vše během prvních tří minut. Srbové se dostali do vedení díky trojce Markoviče, ale na to český tým předvedl parádní nástup. Po několika chybách Srbů se Češi ujali vedení 12:5.

Srbové však mají ve svých řadách Miloše Teodosiče a ten pomohl vrátit svůj tým do hry. Několik chyb v rozehrávce Čechů umožnilo soupeřům opět získat vedení.

Každá chyba potrestána

Češi i na začátku druhé čtvrtiny drželi krok se Srby. V její polovině úřadující vicemistři světa trestali každou sebemenší chybičku. Zejména Teodosič využíval svého přehledu a Srbové postupně navyšovali náskok.

Dalším velkým problémem byl třetí faul klíčového rozehrávače Tomáše Satoranského. Naštěstí pro český národní tým jej dobře zastupoval Jiří Welsch. Ginzburgovi svěřenci tak stáhli poločasové manko na tři body.

České hvězdy trápily srbskou defenzivu

Začátek druhé poloviny se Čechům vůbec nevydařil. Teodosič asistoval u prvních tří košů a pod košem dominoval obrovitý Miroslav Raduljica. Český tým se však držel, chvílemi mu pomohly i srbské chyby. Satoranského špatný trojkový pokus byl uznán, protože Bjelica potáhl síťku koše, na druhé straně ale svou chybu ihned napravil. Na jeho úspěšný pokus z dálky zareagoval stejným způsobem i Erceg.

Čechům se nedařilo pokrývat tzv. backdoor pasy, tedy přihrávky na zbíhající hráče podél zadní čáry. Přesto se díky parádním akcím Satoranského s Veselým podařilo stáhnout srbské vedení na čtyři body.

Srbům vyšlo vše

Šancí pro Čechy na vyrovnaný průběh hry byl čtvrtý faul Raduljici. Únava ovšem byla velká. Zásadní pro vývoj duelu byly koše Bjelici a Teodosiče v rychlém sledu. Především druhý jmenovaný skutečně zářil. Teodosičova jistota na rozehrávce byla znatelná a díky jeho přehledu si Srbové drželi poklidné vedení.

Pět minut před koncem už Srbové měli jasně navrch. Čeští Lvi ohromně bojovali, snažili se využít dobré rotace v obraně, ale soupeřům vyšlo takřka vše. Několik akcí za sebou dohnali Srby téměř ke ztrátě, ale zkušený soupeř paradoxně dokázal velký tlak Čechů přeměnit v body. Nejen fyzicky, ale i psychicky náročný duel už české mužstvo zvrátit nedokázalo.

Lepší lavička Srbů se jasně projevila

Srbové využili širší lavičky. Pět hráčů dokázalo nastřílet dvouciferný počet bodů a každý náhradník se velkým dílem podílel na konečném úspěchu. Všem ale vévodil Miloš Teodosič. Rozehrávač CSKA Moskva nasbíral 12 bodů a 14 asistencí a s přehledem dirigoval hru vítěze.

Důležité body přidal Zoran Erceg, který se třikrát prosadil z dlouhé vzdálenosti. Těžko zastavitelný byl i vousatý obr Miroslav Raduljica, kterého limitovaly potíže s fauly.

Na straně Čechů opět řádili Jan Veselý a Tomáš Satoranský. Kromě některých lahůdkových akcí, které zvedly diváky ze sedaček, se prosazovali i bodově. Českému týmu se bohužel nedařilo v druhé půli zpoza trojkového oblouku, Blake Schilb k 11 bodům z první půle žádné další nepřidal.

Složité to měla Ginzburgova družina i proti agresivní obraně Srbů. Vicemistři světa rovněž využívali každé malé chyby v české defenzivě a po zásluze zvítězili.

Čeští reprezentanti si dlouho neodpočinou, již zítra nastoupí proti poraženému celku z utkání Itálie – Litva v boji o 5. – 8. místo. I když už nemohou získat medaili, mají naději na účast na olympijských hrách v Riu 2016.

Srbsko – Česko 89:75 (21:21, 45:42, 67:63)

Srbsko: Erceg 20, Raduljica 16, Bjelica 14 a 10 doskoků, Teodosič 12 a 14 asistencí, Markovič 11, Nedovič 8, Bogdanovič 6, Kalinič 2

ČR: Veselý 23 a 10 doskoků, Satoranský 20, Schilb 11, Houška, Pumprla a Hruban po 5, Welsch 4, Benda 2

Trestné hody: 20/24 – 13/18

Trojky: 7/25 – 6/20

Doskoky: 33 – 29

Asistence: 26 – 20

Fauly: 21 – 21

Ztráty: 11 – 15

Zdroj foto: FIBA, Ciamillo-Castoria / Metlas; Eurobasket2015.org

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace