eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Prokletí červených dresů trvá a česká reprezentace na ME končí

📁 Články, Domácí soutěže, Reprezentace, Topstory 🕔21.6.2015
Prokletí červených dresů trvá a česká reprezentace na ME končí

Please enter banners and links.

AKTUALIZOVÁNO. Ženský reprezentační tým na evropském šampionátu dohrál. Porážka s Tureckem 48:59 definitivně zhatila jakékoliv naděje na postup do čtvrtfinále turnaje. Češky naprosto selhaly v útoku, když střílely s bídnou úspěšností necelých 33 procent. Turkyně rovněž nepředvedly dobrý výkon, ale dvojice pivotek Yilmazová a Sandersová pomohla k vítězství celkem 35 body a 14 doskoky. O neúspěchu rozhodla střelecká impotence ve třetí čtvrtině.

I v posledním utkání se potvrdilo prokletí červených dresů. „Venkovní“ sada dresů byla pro Češky smolná, v ní ženská reprezentace prohrála všechny čtyři duely.

První poločas vyrovnaný

Zápas byl od počátku soubojem dobrých obran. Oba týmy se soustředily na dobrý doskok, přesto měly české pivotky problém s dvojicí Yilmazová a Sandersová. Turkyně si do poloviny druhé čtvrtiny udržovaly mírný náskok.

Následný timeout Lubora Blažka týmu pomohl, Jana Veselá zavelela úspěšnou střelou k obratu. Ten však Lvicím dlouho nevydržel, soupeřky opět vylepšily obranu a vývoj zápasu otočily. Čtyřbodové manko před přestávkou ještě stáhla Veronika Bortelová tříbodovým košem.

Mizérie ve třetí čtvrtině

Třetí perioda se změnila v českou katastrofu. Oba týmy se nemohly prosadit, ale Turkyně protrhly střeleckou smůlu po necelých dvou minutách. Na rozdíl od nich se Češky trápily prakticky až do konce čtvrtiny. Blažkovy svěřenkyně ztrácely míče, přecházely dobré pozice, a když už se do nich dostaly, tak nedokázaly trefit koš. Češky prohrály třetí čtvrtinu 5:18 a to nakonec rozhodlo.

Nástup do poslední desetiminutovky se českým hráčkám povedl, ale manko bylo příliš velké. Soupeřky sice hrály daleko za svým standardem, nicméně v klíčových chvílích zabraly. Když už Češky snížily na rozdíl osmi bodů, tak Turkyně podržela pěti body Yilmazová a hned na to Lvice selhaly při doskakování.

Necelé tři minuty do konce se Hanušové povedlo snížit dokonce na 46:51, ale pak vzala utkání do svých rukou Vardarliová a čtyřmi body v řadě poslala Češky do kolen. Ani následná trojkopalba nebyla úspěšná, jako by si české reprezentantky vypily svůj kalich hořkosti až do dna.

Konec v osmifinálové skupině mistrovství Evropy je velkým neúspěchem českého basketbalu. Pro ženský národní tým je to nejhorší výsledek historie. Český celek skončí na šampionátu pravděpodobně na 11. místě.

Turecko – Česká republika 59:48 (11:10, 26:25, 44:30)

Yilmazová 23, Sandersová 12, Albenová 11 a 11 asistencí, Iveginová 7, Vardarliová Demirmenová 4, Canitezová 2 – Stejskalová 12, Elhotová 10, Burgrová 8 a 10 doskoků, Hanušová 7, Veselá 6, Bortelová 3, Vyoralová 2

Trestné hody: 13/14 – 4/7

Trojky: 2 – 4

Doskoky: 38 – 34

Fauly: 16 – 17

Ztráty: 18 – 17

Zdroj foto: Václav Mudra; ČBF

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace