eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Na východě Čech se slaví, Hradec i Trutnov postoupily do semifinále ŽBL

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔5.4.2015
Na východě Čech se slaví, Hradec i Trutnov postoupily do semifinále ŽBL

Please enter banners and links.

Hradec Králové i Trutnov to dokázaly. Oba zástupci ŽBL z východních Čech slaví postup do semifinále soutěže po vyrovnaných sériích. Zatímco favorizovaný Hradec po boji v domácím prostředí zdolal pražskou Slavii, s postupem Trutnova se počítalo méně. Kara však navázala na úspěšný čtvrtý zápas a z Brna si zejména díky výbornému nástupu do utkání odváží postup do další fáze play-off.

Po základní části druhý Hradec bude favoritem i v semifinále proti Nymburku, naopak Trutnov čeká loňský obhájce USK Praha.

Křížová katem Slavie

Duel mezi Hradcem Králové a pražskou Slavií měl náboj už od počátku. Zaplněná hala hradeckého Sokola viděla vyrovnaný zápas už od prvních minut, mírně navrch však měly hráčky hostů. Ještě před poločasovou přestávkou měly Slávistky čtyřbodový náskok, zejména díky dobře hrající dvojici Effangová a Learyová. Do druhé půle ale oba týmy vstupovaly s vyrovnaným skóre.

Obě družstva velmi dobře bránila, což se odrazilo i na počtu bodů. Jen ve druhé a třetí čtvrtině padlo dohromady pouhých 33 bodů. Větší díl z nich zařídily domácí basketbalistky, které se ve třetí periodě dostaly do mírného vedení.

Na začátku čtvrté čtvrtiny zvýšila Kateřina Křížová už na rozdíl deseti bodů a Hradec měl k postupu velmi blízko. Slávistky ještě zagresivnily obranu, Effangová snížila manko na pouhé čtyři body a z utkání bylo velké drama. Poslední dvě minuty byly klíčové pro celou sérii.

V tu chvíli se totiž zranila hostující opora Hana Nezdařilová, která si podvrtla kotník o špatně postaveného rozhodčího Znamínka. Nezdařilová navíc byla volná a míč putoval k ní na trojkový oblouk, takže místo střely Pražanky ztratily míč. O půl minuty později zasadila definitivní direkt úspěšnou trojkou Kateřina Křížová. Hosté už na srovnání neměly síly ani dostatečný čas. Důležitým faktorem také bylo, že kromě Effangové a Learyové se bodově nikdo další neprosadil.

Hradecké Lvice se zejména díky povedenému závěru probojovaly do vytouženého semifinále, ve kterém se utkají s Nymburkem. Pro Slavii je to konec úspěšné sezóny, svěřenkyně Petra Stavěla dokázaly, že se s nimi musí do následujících let počítat.

V Brně rozhodla první půle

Velké zklamání zavládlo v Brně. Po rychlém vypadnutí Žabin z play-off se naděje vkládaly do Valosunu, ale ten v nervydrásající sérii proti Trutnovu neuspěl. Postupovým klíčem Trutnova byl opět začátek utkání. Stejně jako ve čtvrtek začaly Východočešky velmi rázně, po třech minutách a trojkách Pazderové a Ovsíkové vedly už 12:2, trenér Valosunu Svoboda musel zareagovat oddechovým časem.

Ani pak ale Brňanky nestíhaly, Kara dále navyšovala své vedení. Domácí Valosun sice mírně snížil manko, ale od poloviny druhé desetiminutovky už opět dominoval Trutnov. Díky kapitánce Sedlákové nastupoval Trutnov do druhé půle „pouze“ s jedenáctibodovým náskokem.

Brňanky se dlouho nemohly prosadit, po přestávce byly Trutnovu vyrovnanými soupeřkami, ale ukrojit z náskoku hostů se jim nedařilo. Zvrat nastal až po polovině závěrečné periody. Hráčky Valosunu lépe doskakovaly, přitvrdily v obraně a snížily na rozdíl jediného koše.

Po neúspěšném dalekonosném pokusu Kopecké se zdálo, že je hotovo, ale fatální chybu v rozehrávce využila Pecková a dala tak domácímu týmu šanci. Trutnovská Milena Prokešová se však z čáry trestného hodu nemýlila a střely poslední záchrany z rukou Spraguové a Kopecké v koši neskončily.

Hořce tak Valosunu končí vydařená sezóna, během níž se střídaly na druhém místě s Hradcem Králové. Jako favorit s výhodou domácího prostředí ale čtvrtfinálovou sérii nezvládl. Trutnovskou Karu čeká nejtěžší možný soupeř, v semifinále se utká s pražským USK.

Výsledky

Sokol Hradec Králové – BLK Slavia Praha 55:42 (Křížová 18, Kuthanová 13, Lichtarovičová 7, Pochobradská (+ 12 doskoků) a Rosenbaumová po 6 – Effangová 17, Learyová 16 a 13 doskoků, Dvořáková 3)

Valosun KP Brno – Kara Trutnov 73:78 (Kopecká 20, Pecková 10, Sedláková 9, Spragueová 8 – Ostarellová (+ 17 doskoků) a Ovsíková po 16, Prokešová a Mannová po 15, Pazderová 10)

Ilustrační foto: Luboš Lorinc; hradeckelvice.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace