eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Semifinále KNBL: Děčín i Nymburk doma vítězně | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Semifinále KNBL: Děčín i Nymburk doma vítězně

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔22.4.2015
Semifinále KNBL: Děčín i Nymburk doma vítězně

Please enter banners and links.

V úterý začala druhá semifinálová série, jež byla reprízou té loňské. Jedenáctinásobný mistr z Nymburka vyzval po základní části pátou a loni bronzovou Opavu. Svěřenci trenéra Czudka by bronz rádi obhájili, ale samozřejmě si vytyčili cíl v semifinále suveréna co nejvíce potrápit. A po prvním zápase lze říci, že se jim to vcelku podařilo. První perioda byla vyrovnaná po celý sedm úvodních minut (10-8). Poté však domácí Hruban proměnil dvě trojky během 70 sekund, přidal i trestný hod po technické chybě Sokolovského a mistr vedl po první čtvrtině 20-10. Náskok, který si Nymburk vypracoval během tří minut první čtvrtiny, drželi domácí po celý zbytek duelu. Ve druhém kvartálu jejich vedení oscilovalo mezi 8 – 13 body. V útoku Kemzurovu družinu táhli dva Američané – Chester Simmons a Darius Washington, jimž sekundoval Vojtěch Hruban.

Poločasové vedení 39-27 dávalo oběma celkům dobré šance do druhé půle. Od stavu 41-30 domácí dali 8 bodů v řadě, čímž otupili opavské snahy o zdramatizování výsledku. V poslední čtvrtině, v níž mistr šetřil své síly kvůli náročnosti sezony, se hostům přece jen povedlo snížit na přijatelný rozdíl. Díky sedmi bodům v posledních 80 vteřinách Opava prohrála v Nymburku 66-77 a v pátek ve „žlutém pekle“ čeká Nymburk možná ještě těžší zkouška. Nejlepším střelcem Opavy se stal s 15 body Martin Gniadek, jenž přidal i 10 doskoků, čímž zkompletoval ceněný double – double. Za domácí se nejvíc dařilo zatěžovat koš hostů Simmonsovi a Washinghtonovi (oba 16 bodů).

„Začali jsme až s velkým respektem, který byl zbytečný. Nymburku nešla podle představ střelba, nechali jsme hráče si pro míč doskočit. Dokázali jsme ale ve čtvrté čtvrtině přinutit soupeře, aby zapnul a nasazoval to nejlepší, co má,“ řekl k utkání trenér Opavy Petr Czudek.

 

Válečníci udolali Orly v bílém pekle

Souboj o finále odstartoval v pondělí před kamerami ČT v Děčíně, kam přijel po základní části třetí Prostějov. V domácí sestavě už nastoupil i kapitán Jakub Houška, jenž doléčil drobné zranění, které si přivodil ve druhém zápase čtvrtfinálové série s NH Ostrava. Děčín byl v domácím „bílém pekle“ od počátku aktivnější a odměnou mu bylo vedení 8-3. Orli se však oklepali, zapomněli na náročné cestování na sever Čech a vyrovnali hru. Po bodech Švrdlíka, Marka a Nečase hosté otočili na 14-12. Druhá polovina úvodní desetiminutovky byla ve znamení častého střídání vedení. Na jejím konci byli o bod spokojenější hosté, kteří vedli 23-22. Pro Orly mohlo být ale i lépe, kdyby v poslední sekundě neproměnil svůj nájezd Tucker.

V přestávce mezi čtrtinami domácí trenér Budínský nabádal své svěřence k daleko větší aktivitě v obraně. Ti jej poslechli donutili Ariete k několika těžkým střelám na konci časového limitu, či dokonce ke ztrátám. Výsledkem bylo pouze 11 bodů na kontě Prostějova. V pohodě hrající Válečníci naopak zaznamenali 21 (nejvíce se činil Stria, Tucker a Jelínek) a do kabin se tak šlo za vedení Děčína 43-34. Po přestávce však domácí začali kupit chyby, což byla voda na mlýn Hanáků. Mrviš, Marko či Talley snížili na 58-59, ale vedení se hostům na svou stranu překlopit nepovedlo. Například Talleymu nešla upřít snaha, ale v těžkých situacích „to bral“ příliš na sebe a jelikož v utkání minul 10 z 12 střel z pole, byla to pro Ariete medvědí služba.

Po třetí čtvrtině domácí vedli těsně 62-60 a ve čtvrté periodě to opět byl ten starý dobrý defenzivní Děčín. Hosté zaznamenali znova pouze 11 bodů a v útoku nepohlídali Landu s Bosákem, kteří navýšili skóre až na 11 bodů náskoku. Talley s Markem sice krátkodobě snížili na rozdíl šesti bodů, ale svůj náskok už á8lečníci uhájili a ujali se vedení 1-0 v sérii hrané na tři vítězné zápasy. Hráčem utkání ses stal domácí kapitán Jakub Houška, který sice střelecky nijak nezářil (5 bodů), ale platný byl na doskoku (12) a zejména v obraně. Nejlepším střelcem domácích byl Luboš Stria s 15 body, za hosty se nejvíce dařilo Markovi (18 bodů a 7 asistencí). Kamil Švrdlík zaznamenal double – double za 12 bodů a stejný počet doskoků, ale ani to Prostějovu k triumfu nestačilo. Série pokračuje v sobotu od 18:00 na Hané.

 

Ohlasy trenérů:

„Gratuluju Děčínu, vede 1:0. Řekl bych, že jsme bojovali, seč jsme mohli, ale nebylo to dost na agresivitu a jakýsi lauf, který jsme dopřáli Děčínu od začátku, kdy si každý úspěšně vystřelil. Myslím, že se od začátku cítili lépe než my v tomto prostředí. Bylo to hodně tvrdé, bohužel za první půlku jsme se dostali jednom jednou na čáru trestného hodu, abychom házeli šestky. Do vnitřního prostoru jsme se tedy nedostávali, tak jsme to ostřelovali zvenku a tam nám to nepadalo. Ve druhé půlce jsme se vrátili do zápasu, ale zase to nestačilo. Děčín po většinu času vedl, byl agresivnější, my jsme se to snažili nahradit doskoky, ale ta spolupráce byla narušena agresivitou obrany Děčína, vázla nám a nebyla tak efektivní, jak bychom si přáli. Takže gratuluju Děčínu,“ řekl po úvodní porážce v sérii trenér Prostějova Zbyněk Choleva.

„Děkuju za gratulaci. Nebylo úplně jednoduché se mentálně nastavit na utkání s Prostějovem, protože poslední dvě utkání jsme s ním prohráli. A to byl samozřejmě signál, který jsme vnímali jako velkou výzvu. Ale musím všem poděkovat za to, jak jsme do utkání vstoupili, a chtěl bych říct, že takto odehrát první poločas z obou stran, to jsem v české lize moc dlouho neviděl. Bylo to krásné utkání plné nasazení, soubojů a myslím, že to přispělo celkově k té úrovni hry. Oba týmy hrály v neuvěřitelném nasazení, s agresivitou a hra se přelévala z jedné strany na druhou. A jak říkal Zbyněk, nám se povedlo ve druhé čtvrtině jít do minibrejku, kdy jsme odskočili a skutečně jsme byli v takové první vlně entuziasmu, který se samozřejmě poločasovou přestávkou zklidnil. Bylo zřejmé, že Prostějov nesloží zbraně, vyvinul velké úsilí a sílu pod košem, kde mají obrovskou výhodu. Důležitý moment, proč jsme vyhráli, bych viděl za stavu 62:60, kdy jsme zkrátka nepustili Prostějov přes nás a ten sedmibodový, pětibodový až dvoubodový náskok udrželi, a zase jsme ho pak drobnými krůčky navýšili. Hlavní faktor tedy byl, že jsme z psychologického momentu nedovolili soupeři jít přes nás, což by pro nás bylo složité, protože jsme měli některé hráče obalené fauly, navíc síly samozřejmě ubývaly. My jsme to ustáli a závěr už jsme zvládli. Vedeme 1:0, byl to boj, hraje se semifinále. Na další zápas se musíme pečlivě připravit a očekávám ještě tužší bitvu,“ byl spokojen kouč Děčína Pavel Budínský.

 

Výsledky:

ČEZ Basketball Nymburk – BK Opava 77:66 (20:10, 19:17, 19:15, 19:24)

Body: Washington 16 (5 asistencí), Simmons 16, Hruban 14, Houška 8, Stutz 7, Kříž 4, Benda 4 (8 doskoků), Raivio 4, Bartoň 3 (8 doskoků), Pomikálek 1 – Gniadek 15 (10 doskoků), Sokolovský 10, Blažek 9, Šiřina 8 (5 asistencí), Klečka 8 (6 asistencí), Vlček 7, Dokoupil 5, Cvek 4
Fauly: 23:29; Trojky: 9:6; Doskoky: 39:37; Validita: 94:69

 

BK Děčín – Ariete Prostějov 81:71 (22:23, 21:11, 19:26, 19:11)

Body: Stria 15, Tucker 14 (6 doskoků), Landa 12 (8 doskoků), Jelínek 11, Bosák 9, Vyoral 9, Houška 5 (12 doskoků), Bažant 3, Kaša 3 – Marko 18 (7 asistencí), Švrdlík 12 (12 doskoků), Mrviš 12, Talley 12, Slezák 8, Nečas 6 (11 doskoků), Tomanec 3
Fauly: 22:22; Trojky: 7:8; Doskoky: 40:42; Validita: 88:78

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace