eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

ŽBL zná postupující do play-off, osmičku uzavírá VŠ Praha

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔21.3.2015
ŽBL zná postupující do play-off, osmičku uzavírá VŠ Praha

Please enter banners and links.

AKTUALIZOVÁNO. Včerejší předehrávka 22. kola ŽBL ukončila boj o vyřazovací část. Do té se totiž po vítězství nad Hradcem Králové dostala pražská VŠ. Ta uzavírá osmičku postupujících.

V posledních třech zápasech se pozice v tabulce neměnily. Brněnské derby dopadlo lépe pro IMOS, ten zvítězil na palubovce Valosunu. Částečně mu tak oplatil vysokou porážku z prosince minulého roku.

Nymburk vůbec nezvládl utkání ve Strakonicích. Vítěz duelu však vinou horšího vzájemného skóre s VŠ Praha o play-off přišel. Utkání Trutnova se Slovankou ovládly domácí hráčky. Zazářila zejména Američanka Ostarellová, která navíc zvedla diváky ze sedaček, avšak pokus o smeč jí jen těsně nevyšel.

Důležité vítězství vystřelila Mircová

Začátek utkání mezi VŠ a favorizovaným Hradcem nezačal pro domácí vůbec dobře. Postupně však Pražanky se soupeřkami srovnaly krok a během druhé čtvrtiny už se dostaly do vedení. O změnu ve vývoji utkání se starala zejména výborná Bakajsová, která byla aktivní bodově i na doskoku.

Domácí klub využíval zejména zkušeností ze zápasů ŽBL ve chvílích, kdy trenérka Hradce Romana Ptáčková dávala příležitost mladým svěřenkyním. Na začátku čtvrté čtvrtiny se hosté opět dostaly do vedení, ale ne na dlouho. Pražanky si další vybudovaný náskok držely až do závěru utkání.

V posledních dvou minutách vyrovnaný duel gradoval. Na rozdíl jediného bodu snížila Andrea Andělová, ale po oddechovém čase trefila veledůležitou trojku mladičká rozehrávačka VŠ Eliška Mircová. Hradec na to už nedokázal reagovat, trojkou jen snížila kolegyně Mircové z reprezentace do 18 let Gabriela Andělová.

Díky lepšímu vzájemnému zápasu se Strakonicemi už VŠ Praha nemusela čekat na výsledek jejich duelu proti Nymburku. V play-off čeká Pražanky derby se suverénním účastníkem Euroligy USK Praha. Hradec Králové už před zápasem v Praze věděl, že druhou příčku v tabulce neztratí, opět díky lepšímu vzájemnému utkání s Valosunem Brno.

V zápase o Brno uspěl IMOS

Brněnské derby mezi Valosunem a IMOSem začalo lépe pro domácí hráčky. Ty vedly už 8:1, ale do konce první čtvrtiny stačily Bobrovského svěřenkyně nepříznivé skóre otočit. Zápas byl podle očekávání velmi vyrovnaný, přesto měly navrch hráčky IMOSu. Při vyrovnaném skóre se prosazovala slovenská rozehrávačka Tetemondová, která dostala po dlouhém zranění hodně prostoru.

Skóre se v druhém poločase měnilo takřka z minuty na minutu, ale závěr patřil hostům. Valosun trefil v posledních dvou minutách jen jediný bod, zatímco IMOS dokázal proměnit všechny tři poslední útoky v body. Katarína Tetemondová nasbírala celkem 14 bodů a 7 doskoků, parádním výkonem se blýskla i dvojice Hindráková a Smithová. Obě hráčky měly dohromady efektivitu 59.

Nymburk selhal na jihu Čech

V posledních dvou zápasech základní části už o nic nešlo, všichni účastníci měli své umístění jasně dané. Favorit k tomu tak i přistoupil. Nymburk ve Strakonicích vůbec nezachytil úvod zápasu a od toho se odvíjel i zbytek klání. Trenér Kurucz dal příležitost všem hráčkám, ale ty jako by ji nechtěly využít.

Středočešky sice ve druhé čtvrtině stáhly hrozivé manko, ale zbytek zápasu opět patřil Strakonicím. Zejména cizinky v jejím dresu zářily, bodově se prosazovaly Kastaneková i Berryová, skvěle doskakovala rozehrávačka Vrančičová a k nim se připojila i tradiční česká opora Šujanová.

I přes jasnou výhru Strakonice postup do play-off nevybojovaly vinou horšího vzájemného zápasu s VŠ Praha. Zajímavostí však je, že Strakonice zvítězily natolik dostatečným náskokem, že nakonec mají lepší celkové skóre než jejich pražské soupeřky.

Ostarellová zazářila, parádní smeč jí unikla o pár centimetrů

V utkání mezi Trutnovem a Slovankou neměla obě družstva o co hrát, přesto trenéři obou celků nechtěli připustit porážku. Východočešky si postupně tvořily dostatečný náskok, a ačkoliv se v druhé periodě hra vyrovnala, mladoboleslavské basketbalistky rozdíl ve skóre nesnížily.

Začátek druhé půle už patřil Slovance, trutnovské obraně dělala velké problémy Kracíková, ale na to opět bodově reagovala Ostarellová. V polovině třetí čtvrtiny se americká hráčka rozběhla k protiútoku, kdy ji téměř vyšel pokus o smeč, v české ženské soutěži jev naprosto nevídaný! K dotažení jí bohužel pár centimetrů chybělo, přesto koš proměnila.

Domácí klub si od té doby držel alespoň sedmibodové vedení a své soupeřky ke stažení manka nepřipustil. V závěru Trutnovanky polevily a hráčky Slovanky z trestných hodů konečné skóre upravily.

O utkání 22. kola mezi Slavií a Karlovými Vary jsme informovali dříve.

Výsledky

VŠ Praha – Sokol Hradec Králové 65:63 (Záplatová 16, Bakajsová 11, Pudláková 8, Satoranská 7 – Kuthanová 17, Lichtarovičová 12, Rosenbaumová 7, Pochobradská 6)

Valosun Brno – BK IMOS Brno 69:77 (Šípová 14, Vlková 13, Švrdlíková 9, Pecková 8 – Hindráková 25, Smithová 16 a 15 doskoků, Tetemondová 14, Křivánková 8)

Sev-en Strakonice – Basketball Nymburk 80:54 (Kastaneková 20, Šujanová a Berryová po 13, Gaislerová 8 – Mišurová a Huňková po 8, Bortelová a Skokanová po 7, Rolleová 6)

Kara Trutnov – Slovanka Mladá Boleslav 71:65 (Ostarellová 16 a 17 doskoků, Pazderová 12, A. Vacková a Adamsová po 11, Mannová 9 – Minarovičová 18, Harapesová 16, Kracíková 8, Šmídková a Matulková po 6)

Ilustrační foto: Ing. Miloš Březina, VŠ Praha; vsbasket.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace