eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Vítězná série Litoměřic končí! Lídr 1. ligy padl v Hradci Králové

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔10.3.2015
Vítězná série Litoměřic končí! Lídr 1. ligy padl v Hradci Králové

Please enter banners and links.

Devatenáct zápasů trvala vítězná série Litoměřic. Po nedělním utkání v Hradci Králové už pokračovat nebude. Eisnerovi svěřenci nestačili na dobře hrajícího soupeře a v pohledném duelu prohráli 79:62.

Další porážku z palubovky soupeře si odvezli trutnovští basketbalisté. I přes vyvedený závěr prohráli ve Zlíně 73:70. Šlapanicím se povedlo odčinit porážku ze sobotního utkání v Liberci a stejného soupeře tentokrát s jistotou porazili. Také Jihlava dokázala uspět, proti Olomouci zazářil zejména Jiří Šoula, autor 28 bodů. Jasnou záležitost udělal z utkání v Šumperku pražský Vyšehrad.

Další pražský klub už tak úspěšný nebyl, Sokol Pražský nezvládl v Opavě druhou půli a prohrál o 17 bodů.

O páteční předehrávce 6. kola a dohrávce 2. kola mezi Libercem a Šlapanicemi jsme informovali v přiloženém článku.

Hradec přerušil sérii Litoměřic

Zápas mezi Hradcem Králové a Litoměřicemi byl jistě tím největším šlágrem kola. Domácí nastoupili ve velmi silné sestavě, včetně nymburských mladíků Svobody a Dlugoše, nechyběl ani jeden z nejlepších mladých hráčů u nás Martin Peterka. Zato Litoměřice se museli opět obejít bez Tomáše Kubizňáka.

V první čtvrtině byl Hradec jasně lepší. Rozhodčí nastavili měřítko tvrdé hry, což víc vyhovovalo domácím a obzvlášť Peteru Majeríkovi. Slovenský pivot se agresivně tlačil do koše a už v první čtvrtině měl dvouciferný počet bodů. Litoměřice se prosazovali z těžších pozic až před koncem poločasu, Šimon Ježek byl takřka k nezastavení. Hradec však stále vedl v poločase 40:29.

Severočeši měli dobrý nástup do druhé půle, ale na to se dvakrát z dálky prosadil Kiršbaum a rozdíl ve skóre byl opět dvouciferný. Hosté se trápili v útoku, v problémech s fauly byli i klíčoví muži Litoměřic Miroslav Soukup a Michal Šotnar. Hradec si v poslední čtvrtině vytvořil vedení až 22 bodů a tím definitivně rozhodl zápas. Litoměřice prohráli až ve dvacátém utkání letošní sezóny, přesto si stále udržují první pozici v tabulce. Hradec Králové je se třemi porážkami na druhém místě.

Trutnov prohrál i čtvrtý zápas venku

Když pomineme těžký los, trutnovskému klubu se v nadstavbové části skutečně nedaří. To se potvrdilo i ve Zlíně proti místním mladíkům. Trutnov přijel na Valašsko už s Lukášem Houserem, ale opět bez stále zraněného Velenského a pivota Jakuba Kaši. V první čtvrtině ještě hosté udávali tempo hry.

Domácí se však do poločasu rozstříleli, čtyři trojky v řadě trefil Krutílek, na něj navázal i Chwaszcz. Nápor Zlína ještě srazil Linhart, podobně i ve třetí čtvrtině tak činil dobře hrající Malík. V závěru už hostům docházely síly, zlínští hráči si vytvořili klíčový dvouciferný náskok. Na konci utkání měli ještě trutnovští možnost srovnat, když se na soupeře dotáhli, ale Linhart svůj trojkový pokus minul. Krutílek a Chwaszcz trefili dohromady 10 trojek z 22 pokusů.

Šlapanice odčinili libereckou porážku

Basketbalisté Šlapanic v odvetě odčinili sobotní porážku z Liberce. Proti Severočechům měli domácí hráči výborný úvod, Liberec dal první body až za stavu 0:8. Po vyrovnaném poločase si Jihomoravané vytvořili větší bodový odstup, ten potvrdili v poslední čtvrtině. Po trojkách Kereselidzeho a Helekala vedly Šlapanice už o 21 bodů a bylo jasno.

Libereckým hráčům vůbec nevyšla střelba z dálky, trefili jen jedinou trojku z 16 pokusů. Domácí oproti sobotnímu duelu dokázali přibrzdit Josefa Příhonského i Lukáše Bártu.

Olomouc přijela do Jihlavy jen s osmičkou hráčů, přesto byl první poločas velmi vyrovnaný. Oba celky se střídaly ve vedení. Hosté ještě v polovině třetí periody vedli, udržovali si alespoň mírný náskok, na to se ovšem prosadil jejich bývalý hráč Melski a Jihlava se ujala vedení, které už do konce utkání neztratila.

Ze zápasu však bylo drama. Scripcaru a Andres pomohli hostům vyrovnat, necelé dvě minuty před koncem na tabuli svítilo skóre 77:77, poslední útoky ale Hanáci nezvládli. Dopustili se několika ztrát a utkání definitivně rozhodl stylově smečí Pavel Číha. Další výborný zápas odehrál Jiří Šoula, autor 28 bodů a 7 získaných faulů.

Vyšehrad neměl v Šumperku problémy

Jasnou záležitostí se stal duel domácího Šumperku s Vyšehradem. Klub zpod Jeseníků se musel opět obejít bez Josefa Kresty a Pražané vyslali jasný signál v podobě dvou přesných trojek Jana Štěrby. Výraznějšího vedení dosáhli Pražané během druhé čtvrtiny, to se prosadili Dolejší i Svoboda.

Po přestávce Vyšehrad definitivně rozhodl utkání, bodovou šňůrou 15:2 výrazně navýšil náskok. Závěrečná desetiminutovka už byla divočejší, domácí pálili ze všech pozic, avšak marně. Spoustu ztrát na obou stranách využili spíše hosté. Ti nakonec vyhráli o 30 bodů, ještě z posledního útoku razantně smečoval Fait.

Druhý pražský celek však na východě republiky úspěšný nebyl. Sokol Pražský přijel do Opavy jen s osmi hráči, zato v dresu domácích nastoupila čtveřice mladíků se zkušenostmi z KNBL. Přesto začátek vyšel lépe hostům. Opavané se však na soupeře rychle dotáhli, první čtvrtina skončila remízou. Od druhé čtvrtiny už dominovali Slezané. Do poločasu vedla Opava o 12 bodů a nezdálo se, že by pražský klub mohl výsledek otočit.

Průběh druhé půle opět vyšel lépe domácím. Po střelách Bujnocha a Matějky vedli Opavané už o 25 bodů a přesto, že hosté stáhli manko úspěšnými trojkami, slezský celek měl bezpečný bodový odstup. Opava podle očekávání zdolala Pražany 84:67.

Výsledky

Sokol Hradec Králové – Slavoj Litoměřice 79:62 (Majerík 20, M. Svoboda 12, Kiršbaum 11 – Ježek 18, Soukup 12, Klimeš 9)

SKB Zlín – Kara Trutnov 73:70 (Chwaszcz 21, Krutílek a Zumer 15, Pumprla 12 a 13 doskoků – Malík 16, Houser (+ 11 doskoků) a Linhart 13, L. Malý 11)

Sokol Šlapanice – Kondoři Liberec 69:51 (Helekal 16, Šebela 14, Šír 12 – Heinzl 12, Příhonský a Bím 8, Raabe 7)

BC Vysočina Jihlava – Basketbal Olomouc 82:77 (Šoula 28, Číha 19, Šlechta 12 – Sedlák 19, Andres 18, Scripcaru 17 a 12 doskoků)

TJ Šumperk – Sokol Vyšehrad 57:87 (Müller (+ 10 doskoků) a Pajer 14, Gonda 9, Kuchtík 8 – Štěrba 22 a 10 doskoků, Adášek 13, Fait 12)

BK Opava „B“ – Sokol Pražský 84:67 (Bujnoch 23, Kvapil 22, Vlček 13 – Štěpánek 17, Úlehla 10, Ornst 9)

Ilustrační foto: slavojbklitomerice.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace