eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Ostrava je sedmá, na Kolín byl blízko senzace | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Ostrava je sedmá, na Kolín byl blízko senzace

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔29.3.2015
Ostrava je sedmá, na Kolín byl blízko senzace

Please enter banners and links.

Jindřichův Hradec opět propadl v obraně a od prvních minut tahal na Dašické za kratší konec provazu. Čtyři minuty před koncem úvodní čtvrtiny sice domácí vedli pouze o bod, ale do konce této periody dal 9 bodů Josef Příhonský a 7 přidal Per Bohačík a Beksa vedla 27-14. Hosté se bez dvou svých podkošových hráčů Zuzáka s Aušprunkem hůře prosazovali pod košem a výsledkem byla údržba pardubického dvouciferného vedení. Poločas zakončil košem na 49-33 opět Příhonský. Lions kromě obrany vyhořeli i střelecky, za dva body stříleli s úspěšností pouhých 38 % a za tři pak 26 %. Třetí čtvrtina i díky tomu skončila naprosto totožným skóre, jako ta první – tedy 27-14 pro Pardubice. Lions tentokrát neměli sebemenší šanci na úspěch a v play off si zahrají s Nymburkem. Domácí táhlo duo Příhonský (19 bodů) – Bohačík (18 bodů a 13 doskoků). Za hosty se dalšího double – doublu dočkal Autrey (13 bodů a 11 doskoků), nejlepším střelcem Jihočechů byl s 16 body Robinson.

„Gratuluji domácím k jednoznačnému vítězství. Já jsem z našeho dnešního výkonu hodně zklamaný. Nebyli jsme soupeři, ale co je horší, že jsme nebyli soupeři celý zápas. Můžeme odehrát slabší pasáže, ale nemůžeme tahle propadat od začátku utkání. Nevím, co si o tom myslet, jestli tím, že se hráči dostali do play-off, tak si myslí, že končí sezona… S takovým přístupem nelze provozovat profi sport. Znovu říkám, že gratuluji domácím. Podali dobrý výkon a mnohdy jsme byli šediví z toho, co jim tam padá, ale troufnu si říct, že to bylo mnohdy s velmi alibistickou obranou. Přeji Pardubicím hodně štěstí v play-off,“ byl z generálky na play off notně rozladěn kouč Jindřichova Hradce Karel Forejt.

„Věděli jsme, že Jindřichův Hradec se opírá o kvalitu na perimetru, navíc mu chyběli pod košem Aušprunk a Zuzák, takže jsme očekávali ještě větší sílu právě ve hře 1 na 1. Zvládli jsme to ale výborně, jak v osobní, tak v zónové obraně. Dokázali jsme klíčové hráče soupeře eliminovat a toho si nesmírně cením. Doufám, že nás to nastartuje proti hře Opavy, kde je dvojice hráčů Šiřina a Klečka velmi nebezpečná jeden na jednoho. Určitým způsobem jsme se již soustředili na právě tento nejbližší zápas play-off, který nás čeká. Jsem rád za některé individuální výkony, které se podařily. V útoku zejména zmíním Petra Bohačíka a Josefa Příhonského, věřím, že dnešní výkony budou mít pozitivní dopad na jejich sebevědomí do dalších zápasů,“ řekl trenér Pardubic Dušan Bohunický.

 

Ostrava vybojovala sedmé místo

Ostrava i bez Frana Doughertyho a Taylora Rohdeho prokázala charakter a velkou bojovnost, díky nimž udolala v derby Opavu a slaví konečné sedmé místo po základní části KNBL. Opava přitom odehrála velmi dobrý první poločas. Hosté se ujali vedení 5-0 po dvojce Gniadka a trojce kapitána Sokolovského. Domácí sice brzy srovnali na 7-7, ale defenzivně pojatá první čtvrtina vyzněla přece jen o chlup lépe pro hosty (13-15). Ve druhé části byla bodová produkce ještě horší a omezovala se zejména na body z trestných hodů. Po dvou takových Gniadek upravil na 27-21 pro Opavu. Bojovný první poločas vyzněl lépe pro hosty, kteří třímali v rukách pětibodový náskok 28-23. Hned po přestávce ale Nová Huť zařadila vyšší rychlost a šňůrou 9-0 dokonale překlopila vedení na svou stranu. Domácí nakopla úspěšný trojka Filipa Zbránka, další body přidali Číž s Beumontem. Pod košem se činil syn domácího kouče Michael Medvecký, jenž odehrál zejména v obraně skvělý zápas a doslova vymazal z palubovky Radima Kramného. Opavský pivot v utkání nedal ani bod! Martin Gniadek ale nesnáší porážky a proti bývalým spoluhráčům měl ještě o něco větší motivaci zvítězit. Pěti body v řadě opět pomohl otočit zápas (34-35). 2:19 před koncem třetího dějství ještě vyrovnal Šiřina na 40-40, avšak v posledních dvou minutách dávali koše pouze domácí basketbalisté, kteří vstupovali do poslední periody ve vedení 46-40. To se po Muirheadově trojce v páté minutě rozrostlo na dvanáct bodů, což už pro nadšeně bojující Ostravany nebyl problém uklídat. Nová Huť zvítězila 68-61 a v prvním kole play off vyzve Děčín.

„Myslím si, že v Ostravě se hrál dnes dobrý sport,“ řekl opavský trenér Petr Czudek. „Padalo málo košů, hrálo se tvrdě, představení obou týmu místy připomínalo play-off. Začátek třetí čtvrtiny předznamenal další průběh zápasu. Soupeř bojoval, chtěl více, podal výborný výkon. Gratuluji mu k vítězství,“ poznamenal lodivod Opavy Petr Czudek.

„V prvním poločase se nám vůbec nedařilo střelecky. Měli jsme snad šest otevřených střel, nic jsme z toho ale nevytěžili. Klobouk dolů před kluky, hráli skvěle v obraně. Po trojce Zbránka jsme se dostali do euforie, podařilo se nám stopnout Kramného. Za vítězství jsem hodně rád,“ shrnul stručně derby trenér vítězů Dušan Medvecký.

 

Válečník Houška setnul Brno

Děčín splnil roli favorita a porazil Brno, jemuž se do sestavy vrátilo duo Dygrýn – Zachrla. Fantastický výkon podal Jakub Houška, pro nějž je to velká vzpruha pro play off. Děčínský kapitán v duelu s posledním týmem tabulky zaznamenal 24 bodů, 11 doskoků a 8 získaných faulů, za což byl oceněn validitou 40. Brno nezvládlo začátek utkání a brzy prohrávalo 2-10, respektive 6-21. Válečníci se rychle dostali na koně a od jeich pohody se odvíjel i celý zbytek utkání. Zbývající tři čtvrtiny však snesou z brněnského hlediska vcelku slušné měřítko. Povedená byla obzvlášť druhá a třetí perioda, které hosté v součtu vyhráli poměrem 43-38. Po třiceti minutách vedl dokonce Děčín pouze 67-59 a Brno bylo zpět ve hře. Pět bodů nezastavitelného Houšky a trojka Bosáka ale definitivně vzaly Jihomoravanům vítr z plachet a domácí dokráčeli k devatenáctibodovému triumfu 92-73. V brněnském dresu se dařilo rozehrávači Šiškovi (21 bodů) a kapitánu Šmídovi (17 bodů a 8 doskoků). Brno čeká na začátku května baráž s nejlepším týmem 1. ligy, Děčín se utká od 5. dubna v prvním kole play off s Ostravou.

„Prvně chci kolegovi a celému družstvu Děčína pogratulovat k zasloužené výhře. Gratuluju také Kubovi (Houškovi) za skvělý zápas – 24 bodů, 40 užitečnost – s tím, že to byl jeden z nejstarších, tak hrál úžasně. Mrzí mě jenom jedna věc, že jsme tu první čtvrtinu prospali. Chápu, že jsme cestovali z Brna nějakých čtyři, pět hodin autobusem, ale to se nemůže stávat. Za první čtvrtinu jsme dostali 29 bodů a to nás nakonec stálo zápas, myslím, že by to vypadalo jinak. Při pohledu na statistiky je rozdíl v tom, že Děčín měl o 10 asistencí víc než my, takže hrál víc kolektivně, a samozřejmě máme také o deset ztrát víc než soupeř. Škoda, jednu chvíli jsme se vrátili zpátky do utkání, dostali jsme za třetí čtvrtinu jenom 14 bodů, rozdíl byl nějakých osm či devět bodů. Myslel jsem, že to bude ještě více zajímavé do konce, ale bohužel začátek čtvrté čtvrtiny naši zkušení hráči jako Krakovič nebo Zachrla nezvládli a dali tři nebo čtyři asistence do rukou soupeře, který chodil do rychlého protiútoku. Důležité také je, že se nikdo nezranil. Přeju kolegovi hodně štěstí a ať se daří v play-off,“ prohlásil po zápas kouč Brna Vladimir Paunovič.

„Děkuju za gratulaci jménem celého týmu a zároveň Brnu přeju, aby se mu dařilo v baráži. Co se týká dnešního utkání, tak oba týmy nastupovaly bez některých hráčů, konkrétně u nás nenastoupili Stria a Tucker, takže bylo jasné, že někteří hráči dostanou více prostoru, což se také stalo. Utkání se vyvíjelo ve vlnách, my jsme měli dobrý vstup, první čtvrtina vypadala dobře. Pak jsme zase polevili, víceméně se to utkání odvíjelo k tomu, že my jsme si vždycky vytvořili dvouciferný náskok kolem patnácti, sedmnácti bodů, ale Brno se na nás vždycky dotáhlo, ale za chvíli jsme zase přitáhli – a takhle se to opakovalo celý zápas. Jak říkal kolega, tak po třech čtvrtinách bylo utkání pořád otevřené až do konce, tam jsme nehráli dobře a chyběl nám pohyb a trochu lepší kreativita v útoku, což se přenáší i do obrany. V závěru čtvrté čtvrtiny jsme zase odskočili, nakonec je z toho devatenáctibodové vítězství. Poděkoval bych všem hráčům, jak bylo řečeno, Jakub (Houška) to dneska zvládl velmi profesionálně. V celkovém obraze jsme utkání odehráli tak, jak jsme potřebovali, nikdo se nezranil. Teď se musíme oprostit od toho, že jsme získali vynikající druhé místo po základní části a přijde play-off, které rozhoduje o úspěších a neúspěších,“ poznamenal trenér Válečníků Pavel Budínský.

 

Stovka oslabeným Pandám

Prostějov porazil Ústí nad Labem vysoko 100-69 a před vyřazovacími boji jasně demonstroval svou sílu. Hosté přijeli na Hanou bez svého klíčového pivota Claytona Vetteho, pro nemoc nenastoupil Vladimír Hejl a fit nebyl ani Jan Jiříček, který ale svému týmu pomohl 8 body a 4 doskoky. Utkání se hrálo v poměrně bezstarostném tempu, v němž vedly útoky nad obranami. První poločas byl ale ještě poměrně vyrovnaný (48-39), definitivní rozhodnutní přinesla druhé pětiminutovka třetího dějství. V ní Orli nastříleli celkem 20 bodů (oproti 12 ústeckým) a rázem vedli 74-55. Poslední čtvrtina pak byla odehrána více méně z povinnosti a diváci se dočkali dokonce i stovky. Skvělý výkon předvedl mladý křídelník Ondřej Peterka, který nasbíral 22 bodů, 5 doskoků a 5 přihrávek. Nejlepším střelcem Slunety se stal Hernst Laroche s 20 body. Hlavní rozdíl mezi oběma kluby byl v produkci trojek. Hanáci jich nastříleli 15, naproti tomu Pandy jen 5.

„Gratuluji týmu Prostějova k zaslouženému a jasnému vítězství. Už o nic nešlo, co se týče postavení v tabulce, podle toho to tak vypadalo zejména v prvním poločase, kdy se hrál velmi bezstarostný basketbal. Ve druhém poločase Prostějov zapl na vyšší rychlostní stupeň, zejména v útoku dobře pohyboval balonem a nacházel volné střelce a ti dávali. Pokud dáte 15 trojek, tak těžko prohrajete zápas. Zápas jsme rozhodně nechtěli vypustit, ale máme určité zdravotní problémy a musíme se během týdne dát dohromady,“ odůvodnil vysokou porážku trenér Slunety Martin Stavěl.

„Jsem rád, že jsme vítězstvím zakončili dlouhodobou část. Ten zápas byl těžký od samého začátku s tím, jak ho pojmout. Chvíli to bylo jako trenink, chvíli se hrálo naplno, ani jedna strana se nechtěla pouštět do něčeho velkého. Na každé straně jsou zranění hráči, tak to byl takový šetřivý basket. My jsme si hodně pomohli střelou z venku, 15 trojek udělalo ten výsledek, jinak ta hra byla všelijaká. Nejenom střelecky se dařilo Ondřeji Peterkovi, proto je hráčem utkání,“ byl spokojen trenér Ariete Zbyněk Choleva.

Svitavy uhájily 10. místo před dotírajícím USK Praha. Bodovou (trojovou) explozi zažil po delší době Stanislav Votroubek, jenž se bývalému klubu „pomstil“ 29 body (6 trojkami) a 10 doskoky, za což byl vyhlášen hvězdou zápasu. Utkání nabídlo solidní podívanou s dobrým koncem pro Tury, kteří si náskok vybudovali již v první čtvrtině (či spíše v její druhé polovině), kterou vyhráli 25-10. Svitavy celkem nastřílely v zápase 13 trojek. Kromě Votroubka se ještě třikrát trefil Šotnar a dvakrát Teplý. Skvěle pod košem zahrál obrovitý Abercrombie (24 bodů), s jehož obranou měli hosté velké potíže. Pražané tentokrát pohořeli v defenzivě a tak jim nebyl nic platný ani double – double Mitji Nikoliče (16 bodů a 10 doskoků). Sovy zakončily sezonu na předposledním, čili 11. místě.

 

Kolín bojoval, ale zkušenost Nymburku udělala své

Kolín dlouho vzdoroval mistrovi z Nymburka, ale nakonec kvůli poslední čtvrtině prohrál 73-84. Přesto byl poločasový výsledek 43-34 pro mnohé šokem. Nymburk, jenž přijel k regionálnímu rivalovi bez trojice veteránů (Welsch, Benda a Bartoň), prohrával po 24 minutách dokonce 52-38. Skvěle se dařilo rozehrávači Bryantovi a PF Machačovi, které doplňoval velmi dobrou obranou Horák s Fieldem. Nymburku se dlouho nedařily trojky (po 25 minutách to hosté měli v této statistice 1/8), kletbu však odčaroval Simmons, jehož záhy napodobil Hruban. Po třiceti minutách tak vedl Kolín „jen“ o šest bodů (56-50). Stejný bodový rozdíl byl k vidění i po třech a půl minutách poslední čtvrtiny (68-62), poté ale Nymburk zakončil tři útoky v řadě trojkou. Postupně se prosadili Raivio, Washington a Houška. O půl minuty později přidal koš s faulem Burns a Nymburk po dlouhé době v zápase vedl (72-74). Kolín znervózněl a ztrátu Horáka potrestal další tříbodovou akcí Washington. A když po další minutě uspěl dvakrát po sobě Chester Simmons, bylo už jasné, kdo opanuje nebývale vyrovnaný duel. Hned šest hráčů Nymburka se dopracovalo k dvoucifernému počtu bodů. Nejlepším střelcem Kolína byl s 22 body David Machač.

„Chtěli jsme podat dobrý výkon, aby naši diváci odcházeli domů spokojeni. A myslím si, že se nám to podařilo. Nymburk přijel v nejsilnější sestavě, asi věděl, co ho tady čeká, protože Kolín hraje s Nymburkem většinou dobré zápasy, hlavně doma. Znamená to, že nás respektovali. Vedli jsme třicet tři minut s nejlepším týmem v Čechách a jedním z nejlepších, ne-li nejlepším, ve střední Evropě. Kluci chtěli, bojovali, ani minutu nevypustili. Na konečném výsledku měl ale velký vliv náš středeční těžký zápas s Prostějovem, který patří mezi naše elitní celky. Měli jsme jenom jeden den na odpočinek, naopak Nymburk celý týden nehrál, jenom čekal na nás. V posledních pěti minutách nám došly síly. Udělali jsme několik chyb a zkušený soupeř je potrestal, hlavně Simmons, k němuž se přidali ještě Washington a Burns. Pak jsme už neměli sílu na zvrat,“ byl i přes porážku spokojen kouč Kolína Pradrag Benáček.

„Když někdo koukal na ten zápas a nevěděl, že vlastně ani jednomu týmu o nic nejde, tak to nemohl poznat. Byl to dobrý zápas obou týmů. Víme, že Kolín je hlavně doma dost nebezpečný. Nemůžu říct, že by se moji hoši nesoustředili, ale domácí hráč Machač hrál výborně. Dal nějaké trojky a nebyl sám. My měli ztráty v první půlce a Kolín byl nahoře. Naše obrana byla slabá. Nakonec jsme přešli na zónu, která Kolínu vzala klid a rytmus. Na konci se projevilo, že máme zkušenější tým. Udělali jsme několik dobrých rozhodnutí, hlavně v obraně, třeba Simmons byl platný i na obranné polovině. Občas je těžké vysvětlit naše herní výpadky,“ řekl po vítězství trenér Nymburku Kestutis Kemzura.

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace