eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Nymburské basketbalistky urvaly své první vítězství v play-off

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔26.3.2015
Nymburské basketbalistky urvaly své první vítězství v play-off

Please enter banners and links.

Nymburské basketbalistky potvrdily dobře rozjetou sezónu i v prvním čtvrtfinálovém utkání. Proti euroligovému účastníkovi IMOSu Brno sice prohrávaly téměř celé utkání, ale v závěru byly trpělivější a dokázaly svého soupeře udolat. Je to jejich první zápas v historii play-off a hned úspěšný.

Favorizovaný Valosun se proti Trutnovu trápil až do konce, nakonec však východočeskému klubu přivodil porážku o 11 bodů v prodloužení. Další klub z východních Čech, Hradec Králové, uspěl proti Slavii Praha. Po nepřesvědčivém poločase jeho hráčky jasně ovládly druhou půlku utkání.

Nymburk otočil vývoj

Brno přijelo do Nymburku bez své opory Ivany Jalčové, ale její absence hostům zpočátku nevadila. V posledních dvou minutách úvodní čtvrtiny nasázely Brňanky domácím hned deset bodů a otočily vývoj zápasu.

V polovině třetí čtvrtiny se prosazovala výborně hrající Stejskalová a pomohla Brnu získat dvouciferné vedení. Bezpečné vedení si hosté držely až do závěru. Domácí nic nevzdaly a zejména díky obrovité pivotce Rolleové získaly mírný náskok. V klíčových chvílích se projevily zkušenosti Bortelové. Bývalá reprezentantka ještě dala šanci hostům, když proměnila jen jeden trestný hod, ale Brňanky si prostor pro vyrovnávací trojku nevytvořily.

Valosun dominoval v prodloužení

Další brněnský celek, královopolský Valosun, měl proti Trutnovu náročný úkol. Ačkoliv oba kluby dělily po základní části tři příčky, Východočešky jsou stále nebezpečným soupeřem. A Brňanky se o tom přesvědčily hned v prvním utkání.

Domácí měly od počátku navrch, ale hra se v polovině utkání vyrovnala a oba týmy se střídaly ve vedení. V závěru základní hrací doby měly blíž k vítězství hráčky Kary, ale Tereza Pecková vyrovnala a v poslední minutě a půl koš nepadl. Rozhodčí připustili velmi tvrdou hru, bez odpískání pouštěli i zjevné kontakty a držení.

S daným stavem se lépe vypořádaly svěřenkyně Mariana Svobody. Kapitánka Valosunu Kateřina Sedláková byla k nezastavení, společně s Amber Spragueovou pomohla k jasnému ovládnutí prodloužení. Hráčky Kary střílely těžké střely a toho domácí využily.

Kateřina Sedláková podala znamenitý výkon, zaznamenala 20 bodů, 13 doskoků, 6 asistencí a 7 získaných faulů. Celková efektivita 41 dokonale ilustruje hru nejlepší hráčky zápasu.

Hradec Králové rozhodl po poločase, USK na začátku

Stejně jako IMOS se bez své opory musel obejít i Hradec Králové, trenérka Ptáčková nemůže využít zraněnou Michaelu Hartigovou. Proti Slavii však tuto nepříjemnost nemusela řešit, východočeské družstvo první čtvrtfinálový duel zvládlo.

Na začátku to ale byla Slavia, která dominovala. Hlavně Shakeya Learyová dělala hradecké obraně velké problémy, jen v první čtvrtině nasbírala 10 bodů. Do poločasu bylo klání vyrovnané, avšak po přestávce se hradecké basketbalistky více zaměřily na obranu americké podkošové dvojice Slavie a vzápětí si vytvořily dvouciferný náskok. Druhý poločas Lvice ovládly v poměru 40:26, Romana Ptáčková dala příležitost všem hráčkám.

Podle očekávání se žádné drama nekonalo v Královce. USK nechal nastřílet svůj „sesterský“ klub VŠ během první čtvrtiny jen šest bodů a do poločasové přestávky vedl už o 30 bodů. Trenérské duo Hejková – Bárta nasadilo do zápasu nejsilnější sestavu, šest hráček nasbíralo dvouciferný počet bodů. Mezi nimi byla i Kateřina Elhotová, která tak v osobním souboji svou sestru Karolínu výrazně předčila.

Další utkání sehrají všechny čtvrtfinálové dvojice během víkendu.

Výsledky 1. čtvrtfinále ŽBL

Basketball Nymburk – BK IMOS Brno 71:68 (Rolleová 23, Bortelová 14, Taylorová 12 a 13 doskoků, Peklová 9 – Stejskalová 23, Tetemondová 15, Smithová 13, Hindráková 10)

Valosun KP Brno – Kara Trutnov 82:71 po prodl. (Sedláková 20 a 13 doskoků, Spragueová (+ 10 doskoků) a Šípová po 17, Vlková 15 – Ostarellová 18 a 14 doskoků, Prokešová 15, Mannová 12, Pazderová 11 a 11 doskoků)

Hradec Králové – BLK Slavia Praha 85:65 (Lichtarovičová 18, Křížová 14, Kuthanová 13, Rosenbaumová 11 – Learyová 16, Lowenthalová 15, Borecká 9, Nezdařilová a Tesaříková po 6)

ZVVZ USK Praha – VŠ Praha 94:46 (Petrovičová 17, Veselá 16, Hanušová 14, Kat. Elhotová 12 – Satoranská 11, Sládková 8, Kar. Elhotová a Bakajsová po 7)

Ilustrační foto: BK IMOS Brno; bkzabiny.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace