eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Bryant vystřílel Kolínu výhru, Prostějov zdolal Pardubice

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔5.3.2015
Bryant vystřílel Kolínu výhru, Prostějov zdolal Pardubice

Please enter banners and links.

Svitavy přivítaly Děčín, jenž chtěl napravit zaváhání z ostravské palubovky. Trenér Budínský už mohl počítat s Tomášem Vyoralem, naproti tomu mimo hru zůstala dvojice Bažant – Kaša. Lépe do zápasu vstoupili domácí, kteří vedli 10-4, ale Děčín zpřesnil kombinaci v útoku a zkvalitnil obranu, což mělo za následek šňůru hostí 9-0. První čtvrtina i díky bodovému příspěvku Vaňáka se Šotnarem ale nakonec dopadla lépe pro Tury (20-15). Vyrovnaný a defenzivně laděný basketbal pokračoval i ve druhé části, v níž se dvakrát v rozmezí 40 sekund trefil za tři body Tomáš Teplý. Jeho druhá trojka posunula Svitavy do vedení 29-21. Robert Landa, pozdější nejlepší střelec hostů však svými čtyřmi body nastartoval děčínské stahování ztráty, které se zastavilo až na poločasových 34-32 pro domácí. Po přestávce, konkrétně ve třetí čtvrtině se po svitavské palubovce prohráněl jakoby pouze jeden tým. Děčín zavřel cestu ke svému koši a v první polovině třetí části povolil Turům pouze tři body. Sami válečníci jich zaznamenali 14, nejpilnějším střelcem byl v této pětiminutovce šestibodový Jiří Jelínek. Tuři zcela odpadli a po 30 minutách byla jejich ztráta patnáctibodová (49-64). Tury možná nakopla další Teplého trojka (3 sekundy před koncem třetí čtvrtiny) a Válečníky vrátili zpět na zem šňůrou 14-4. V této periodě zářil pivot Cory Abercrombie, jenž nastřílel 10 bodů a přidal 5 doskoků. Po Macelových šestkách domácí snížili na 67-70, ale v následném útoku se trefil děčínský Tucker a Abercrombie pak ztratil, což vedlo ke konci svitavských nadějí. Děčín si na sever veze vítězství 77-72. Hvězdou domácí ekipy byl Cory Abercrombie, ale ani jeho double – double za 24 bodů a 13 doskoků nebyl Turům nic platný. Hosty vedl za osmadvacátým vítězstvím v sezoně se 17 body již zmíněný Robert Landa.

„Já jsem samozřejmě moc rád za výhru, protože ta se nerodila úplně lehce. Důvod, proč jsme dnes vyhráli, byla třetí čtvrtina – to byla jediná čtvrtina, kterou jsme hráli podle mých představ. Dalo se očekávat, že to bude taková drobná přetahovaná a že bude záležet na tom, jak velká produktivita bude u jednotlivých týmů. V prvním poločase jsme bohužel byli málo produktivní a i triviální chyby na obranné polovině při řešení některých kombinací nás stály to, že jsme v prvním poločase prohrávali o dva body. Ale bylo na nás vidět, že nejsme úplně v pohodě, že na nás porážka v Ostravě plus aktuální zdravotní lapálie, které máme, zanechaly stopy. Nicméně nástup do druhé půle byl plně v naší režii a za to jsem moc rád. Svitavy v poslední čtvrtině zabojovaly, přiblížily se až na rozdíl jednoho koše, nicméně díky trefě Luboše Strii plus dalším dvěma košům v řadě jsme definitivně domácím zavřeli naději na to, aby nás v koncovce porazili. Závěr jsme zvládli a Svitavy už na nás nenašly protizbraň,“ radoval se kouč Děčína Pavel Budínský.

„Gratuluju Děčínu k vítězství. Pavel zhodnotil utkání celkem jednoznačně a já k tomu nemám co dodat. Jsem spokojený s tím, že jsme do zápasu konečně vstoupili tak, že jsme hned nezačali prohrávat, jako tomu bylo poslední čtyři zápasy. V nich jsme se dostali okamžitě do minus deset, pak už jsme na to nereagovali dobře a dělali jsme hodně chyb. Jsem rád, že jsme zlepšili i svou hru, ale Děčín je samozřejmě silný soupeř a nebylo pro nás jednozačné vyhrát, i když vyhrát jsme chtěli. Po prvním poločase jsme ještě věřili, ale zlom nastal v té třetí čtvrtině, kdy Děčín přitvrdil obranu podobně jako v domácím prostředí. My jsme se nedostali k volným střelám a pak to bylo vše tak nějak na náhodu. Tam se zápas zlomil a jak bylo řečeno, závěry utkání rozhodují zkušenosti a jistota některých hráčů. My jsme střely neproměnili, kdežto Stria s Tuckerem ty své ano,“ řekl jeho svitavský protějšek Stanislav Petr.

Medvecký: Dobrý zápas se špatným koncem

Ústí přetlačilo Ostravu ve vyrovnaném utkání. Hosté, za něž nastoupil jak Beaumont, tak Neal, vedli zkraje třetí čtvrtiny 46-38, ale Sluneta zamezila většímu nárůstu domácího náskoku a po sérii 10-0 domácí dokonce vedli 48-46. Hosté lépe stříleli i doskakovali, ovšem Pandy hrály disciplinovaněji a méně ztrácely, což mělo za následek postupně až desetibodové vedení 66-56 v polovině závěrečné periody. Ostrava se ale nevzdala předčasně a Dougherty s Jurečkou snížili na 67-68 z pohledu Nové Huti. Hosté měli později za stavu 71-70 k dispozici poslední útok, ale Číž svou těžkou střelu neproměnil a domácí mohli oslavit sedmnácté ligové vítězství. Slunetu za úspěchem dotáhla dvojice Burnatowski – Laroche, která se podílela na bodové produkci shodně 19 body. V hostujícím dresu zaznamenal double – double (23 bodů a 12 doskoků) Taylor Rohde.

„Dnes se mi to hodnotí velmi těžce. Jedeš tady pět hodin a prohraješ o bod. My jsme tam měli dvě situace, kdy jsme mohli urvat vítězství. Jak se říká – buď jsi hero, nebo zero. Adam (Číž) to vzal na sebe. Ta první situace, kdyby ten míč při faulu odhodil, nebo šel do dvojtaktu, šel házet šestky, no nestalo se. Ta druhá situace, těžká střela, nedal. Nemůžu mu to vyčítat, ale myslím, že dneska jsme měli na vítězství. Obrovská škoda pro nás, mohli jsme bojovat o vyšší umístění. S obranou jsme spokojen, i na doskoku jsme Ústí přeskákali. Pro nás tedy dobré utkání se špatným koncem,“ litoval některých momentů trenér Ostravy Dušan Medvecký.

„Za vítězství jsme hrozně rád. Je to třetí vítězství v řadě, splnili jsme to, co jsme si řekli. Dneska těžko říct, co ten zápas vyhrálo. My jsme vedli o 10, Ostrava vedla o 10. Zápas byl vyrovnaný, oba týmy slušně bránily. Jak Ostrava, tak my jsme měli výpadky. My jsme ten zápas měli urvat v období mezi 35. a 38. minutou a Ostravu jak se říká dodělat. Nepovedlo se, polevili jsme v útoku a ve finále měla Ostrava ještě poslední střelu. Nakonec jsme šťastně vyhráli, je to důležité vítězství,“ řekl trenér Ústí nad Labem Martin Stavěl.

V hlavní roli Bryant

Nesmírně cennou výhru si připsal Kolín, jenž zdolal USK Praha. Hráči týmu z Polabí nyní ztrácejí už jen jedno vítězství na osmé Lions. První polovina zápasu se však hrála podle hostujích not. Sovy vyjma prvních pěti minut v utkání mírně vedly a Kolínu působilo velké potíže překonávání hostujícího obranného valu. V poločase vedli Pražané o bod 33-32. Po přestávce nastoupil úplně jiný Kolín, hráči hráli s chutí a během tří a půl minuty se na světelné tabuli změnilo skóre z 38-38 na 51-40 pro domácí. Vše načal trojkou Machač a osmi body v řadě pokračoval Darryl Bryant, pozdější muž zápasu. Kolínští bez problému kontrolovali vedení a jejich nejvyšší náskok činil 16 bodů – dvě a půl minuty před koncem poslední čtvrtiny. Sovy poté ještě korigovaly na přijatelných a konečných 75-81, ale na víc jim už nezbyl čas. Darryl Bryant vedl Kolín 28 body, 7 asistencemi a 13 získanými fauly.

„Gratuluju Kolínu k vítězství. V první poločase jsme hráli dobře, jak v útoku, tak v obraně. Půjčovali jsme si dobře balon, nebyl problém proměnit ty otevřené střely, které si kluci vytvořili. Zvrat nastal ve druhém poločase, kdy se Bryant rozehrál k výbornému výkonu a tím nastartoval Kolín. Kluci znervózněli v útoku, dělali jsme chyby v obraně. Kolín házel více šestek, ale přesto jsme utkání dokázali zdramatizovat a klukům patří dík, že to nevzdali a bojovali po celý zápas,“ řekl po utkání asistent trenéra USK Praha Pavel Miloš.

„Děkuji za gratulaci. My jsme odehráli velice špatný první poločas. Bylo to bez zájmnu, bez šťávy a já byl velice rád, že jsme prohráli jen o bod. Promluvil jsem pak trochu v šatně a kluci pochopili, jak důležitý ten zápas je. Rozehrál se Bryant, on byl tím lídrem, nakopl celý tým. Bohužel odehráli jsme jen 15 minut takto dobře. V posledních pěti minutách to byl velký zmatek, Feštr střílel z otevřených pozic, hosté snížili a bůh ví, co by se stalo, kdyby se hrálo ještě dál. Jsme ale nesmírně rádi za vítězství,“ konstatoval po utkání kouč Kolína Predrag Benáček.

Šílený zápas pro Orly

Prostějov zažil utkání jako na houpačce. Domácím Orlům byly tentorkát soupeřem Pardubice, které opět nastoupily bez Panduly a Šoukala. Ariete začalo zápas daleko lépe a již po 3,5 minutách zvyšoval Kamil Švrdlík na 13-4. Domácí se ani nenadáli a záhy prohrávali. Šňůru Beksy 10-0 podpořil dvěma trojkami Jobi Wall. Ke skvělému výkonu se začal rozehrávat domácí pivot David Šteffel, jenž pěti body v posledních třech minutách první periody pomohl Prostějovu opět do vedení (22-16). Pardubičtí lépe doskakovali a odměnou jim bylo poločasové srovnaní stavu na 36-36. Ve zlepšené hře pokračovali svěřenci trenéra Bohunického i ve třetí čtvrtině, jíž začali sérií 9-0. O první prostějovské body ve třetím hracím období se postaral až po témě čtyřech minutách hry Švrdlík. Domácí stáhli manko na dva body, ale v závěrečné minutě hosté sedmibodovou šňůrou opět odskočili (54-61). Jak lze rychle ztratit povedeně se vyvíjejí zápas na Hané, o tom by mohli Východočeši povídat. Podařilo se jim to již v prosinci a včera znovu. Během minuty a čtvrt domácí vyrovnali z 61-68 na 68-68 a tím jejich nápor zdaleka neskončil. Zdecimované hosty potopil Talley se Šteffelem a osmibodové vedení byl pro Ariete dostatečné. Hanáci slaví triumf 83-72. David Šteffel nasbíral 21 bodů a 8 doskoků, Talley nastřílel 20 bodů. Nejlepším skórérem hostů byl Ondřej Kohout s 19 body.

„Gratuluji Zbyňkovi a celému jeho týmu k vítězství. Mé hodnocení začnu úvodem zápasu, kdy jsme nechali domácí hráče rozehrát a dovolili jsme jim několik jednoduchých situací v útoku. Na jednu stranu šlo o naše chyby, na druhou stranu to bylo dobrým výkonem Prostějova. Limitovaly nás zejména ztráty míče, po nichž soupeř zakončoval z protiútoků, z vnitřního prostoru, což jsme nechtěli. Podle mě to bylo způsobeno naší nekoncentrovaností. Po několika minutách tento vydařený vstup prostějovský tým trochu utlumil, domácí pak nepokračovali v tempu z úvodu zápasu. Už jsme s nimi v minulosti hráli zápasy, kdy se také chytli v úvodu a těžko jsme je pak zastavovali, tentokrát jsme to však dokázali. Podařilo se nám to zlepšenou obranou, hlavně lepším pokrytím vnitřního prostoru. Do druhého poločasu jsme udělali změnu v řešení pick-and-rollu a postupně jsme se dostali do vedení, díky jednoduchým košům z protiútoků. Bohužel, kvůli zranění musel být v poslední čtvrtině střídaný Viktor Půlpán, v krátkém období jsme poté nakumulovali několik chyb a dostali jsme dvě otevřené trojky. Prostějov se nastartoval a v naší užší rotaci už jsme ho těžko zastavovali. V závěru jsme nedokázali čelit výkonu domácí pětice – takže jak úvod, tak bohužel i závěr patřily jednoznačně Prostějovu, který nakonec zaslouženě zvítězil,“ detailně rozebral příčina porážky Pardubic jejich lodivod Dušan Bohunický.

„Děkuji Dušanovi za gratulaci. Samozřejmě jsme rádi za vítězství. Začátek byl z naší strany velmi dobrý, velmi sebevědomý. Začali jsme zostra, stříleli jsme s velkou úspěšností a to, že jsme tak rychle a tak lehkovážně ztratili počáteční náskok, nás asi poznamenalo po zbytek zápasu. Nemohli jsme se dostat zpátky na koně, do pozice domácího týmu, který určuje tempo. Byli jsme ve všem pomalí: v rozhodování, co udělat na hřišti v útoku, stejně tak i v obraně. Dovolili jsme Wallovi volné střely, a když jsme se začali soustředit na něj, Pardubičtí nám začali najíždět pod koš, takže průběh zápasu byl všelijaký. Jsem rád za poslední čtvrtinu. Nastartovala nás Mrvišova trojka. V závěrečné pasáži jsme dobře spolupracovali, předváděli jsme dobré kombinace zvenku i zpod koše a z -9 bodů jsme se dostali zpět do vedení. Nějak jsme posbírali energii, protože jsme si uvědomili, že je třeba hrát a měli bychom si vzpomenout na naši hru. Najednou se to přehlouplo, začali jsme si věřit a dotáhli jsme to k vítězství,“ řekl prostějovský kouč Zbyněk Choleva.

Dva rozdílné poločasy

Opava porazila o 16 bodů Brno a hlavní zásluhu na tom má fantastický druhý poločas. V něm zvítězili svěřenci trenéra Czudka 48-23 a Brňané byli zralí na ručník. Přitom v první půli hrálo MMCITÉ výtečně. Domácí trápil zejména Krakovič, který zaznamenal 15 ze svých 22 bodů v prvních dvaceti minutách. Po několika slabších zápasech se tentokrát dařilo ostrostřelci Petru Dokoupilovi, jenž se svými 15 body mohutně pomohl Opavě k důležité výhře. Lví podíl na triumfu mají také dvacetibodový Martin Gniadek a Radim Klečka, autor 19 bodů. Brno v utkání nastřílelo jen tři trojky a hosté se trápili rovněž ve střelbě trestných hodů. Opava vyhrála zaslouženě, byť konečný rozdíl je pro Brňany poněkud krutý.

„Vedeme na začátku 10:0 a myslíme si, že to půjde samo. Jenomže tomu tak není. Nedokázali jsme zastavit Krakoviče, koukali jsme po sobě, přestali jsme si vážit míče. Proto první poločas vypadal tak, jak vypadal. Rozhodla třetí čtvrtina, zagresivnili jsme obranu. K výbornému výkonu se rozehráli Gniadek s Klečkou. Martin nerad prohrává, a to třeba i piškvorky, dnes to na něm bylo vidět, strhl ostatní. Jsem taky rád za Petra Dokoupila, který měl výbornou pasáž hry. Musíme hrát dál poctivě, jedině tak se dostaneme do nějaké formy, se kterou budeme mít šanci uspět v play-off,“ řekl trenér Opavy Petr Czudek.

„Byl to nádherný první poločas z naší strany. Všechno, co jsme udělali, nám vycházelo. Bohužel dvacet minut nestačí, abyste vyhráli. Nevyšlo nám prvních pět minut druhé čtvrtiny. Opava vyhrála zaslouženě,“ uznal trenér Brna Vladimir Paunovič.

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace