eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Zlínští vydřeli vítězství po 50 minutách. Dedek měl pevné nervy, Ostrava odčinila debakl

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔9.2.2015
Zlínští vydřeli vítězství po 50 minutách. Dedek měl pevné nervy, Ostrava odčinila debakl

Please enter banners and links.

Favorizovaná družstva opět nezaváhala. V 3. kole nadstavbové části 1. ligy mužů uspěly všechny celky, u kterých se čekalo vítězství. Litoměřice nadále drží neporazitelnost, když vybojovaly vítězství v Brně. Se svými soupeři si poradili i basketbalisté Hradce Králové, Opavy nebo Jihlavy.

Velmi zajímavý duel viděli fanoušci na Valašsku. Zlín hostil oslabenou Plzeň a po dvou prodlouženích se jim podařilo soupeře zdolat. K tomu jim pomohl i fakt, že hosté museli dohrávat pouze ve čtyřech hráčích. Skvělé utkání odehrál Jan Krutílek, autor 38 bodů.

Ostravská VŠB odčinila debakl z pražských Stodůlek, na domácí palubovce porazila další pražský klub Vyšehrad o jediný bod. Velmi dobrým výkonem se prezentoval Jiří Dedek. Ostravský křídelník trestal soupeře v klíčových chvílích zápasu proměněnými trestnými hody.

Favorité nezaváhali

Hradec Králové potvrdil svou sílu na domácí palubovce. Proti Sokolu Pražskému si hradečtí udržovali prakticky po celý zápas bezpečný bodový odstup. Sokolům dělal největší problém skvěle hrající Ondřej Peterka, který jen v první čtvrtině nasbíral 12 bodů. Hradečtí dobře stříleli za tři body, trefili 11 trojek a kromě toho měli více než padesátiprocentní úspěšnost z pole.

Neporazitelnost si stále drží hráči Litoměřic. Do Brna sice přijeli bez své opory Miroslava Soukupa, ale domácí si zase museli poradit s absencí Ondřeje Šišky. Skóre se přelévalo jako na houpačce, Litoměřice si vytvořily klíčové vedení během třetí čtvrtiny. Ještě ve 32. minutě byli domácí na dostřel svému soupeři, ale nato začali ztrácet spoustu míčů a zkušení hosté trestali každou chybu Brna. Pro Litoměřice to byla už sedmnáctá výhra v sezóně.

Trutnov neměl v Opavě šanci

Do Opavy přijel oslabený Trutnov a bez kvartetu Velenský, Houser, Kaša a Linhart se Severočeši prosazovali jen ztěžka. Opava si vybudovala dvouciferné vedení už v úvodní periodě, druhou čtvrtinu pak načala bodovou sérií 10:0 a bylo prakticky po zápase. Aleš Peterka snižoval manko sedmi body v řadě, ale víc už hosté nepředvedli. Opavští vstoupili do závěrečné desetiminutovky s náskokem 22 bodů a kontrolovali vývoj zápasu.

Zlín uspěl po dvou prodlouženích

Nesmírně zajímavý duel se odehrál ve Zlíně. Plzeňští přijeli na východ republiky pouze se sedmi hráči, ale i v malém počtu se rvali o vítězství. Po celý průběh zápasu se oba celky střídaly ve vedení, v jednu chvíli vedli zlínští o osm bodů, o pár minut později už to zase bylo naopak.

V závěru základní hrací doby projevil velkou odvahu rozehrávač David Zumer. Nejdříve trojkou vyrovnal a na další úspěšnou střelu Suchého reagoval vyrovnávacím košem necelou půlminutu před koncem.

Domácí se také mohli spolehnout na duo Krutílek – Šušák, oba hráči získávali jeden faul za druhým. Přesto se Zlín nemohl výrazněji prosadit. Už se zdálo, že Plzeň si odveze vytoužené vítězství, ale na trestné hody Honomichla rychle odpověděl Šušák.

V druhém prodloužení už hosté neměli dost sil, navíc dohrávali o čtyřech hráčích. Klíčový koš s faulem trefil Jan Krutílek minut před koncem a navýšil vedení domácích na sedm bodů.

Zajímavostí je, že plzeňští Bašta a Honomichl odehráli celých 50 minut, stejně jako zlínský Krutílek. Právě zlínský forvard byl klíčem k vítězství domácích, zaznamenal totiž 38 bodů, 10 získaných faulů a 8 doskoků, mimo to trefil 6 trojek.

Ostrava zvítězila o bod

Liberec přijel do Šumperku i se svou největší hvězdou Příhonským, ale domácí svému sokovi potvrdili, že je skutečně nejslabším článkem letošního ročníku 1. ligy. Šumperk si vytvořil důležitý náskok už ve druhé čtvrtině, Liberec sedm minut netrefil ani bod a daný úsek ztratil v poměru 0:18.

Domácí si už jen udržovali bezpečné dvouciferné vedení. V závěrečné čtvrtině svůj náskok ještě navýšili, liberečtí basketbalisté si odvezli z Jeseníků debakl o 32 bodů.

Z drtivé porážky se naopak potřebovali vzpamatovat hráči VŠB Ostrava. Na domácí palubovce přivítali vyšehradské Sokoly a v sestavě měli i rozehrávače NH Ostrava Adama Číže. Vyšehrad ještě v polovině utkání vedl o 10 bodů, domácí si nevěděli rady především s Tomášem Zídkem.

Na počátku čtvrté čtvrtiny se však třikrát po sobě z dálky prosadili ostravští a závěr celého duelu patřil dvojici Dedek – Číž. Oba se v klíčových chvílích nemýlili. Naději pro hosty trefil trojkou Štěrba, po oddechovém čase ještě dal možnost hostům Šubert, který minul oba trestné hody, ale v krátkém časovém limitu už hosté nedokázali vystřelit.

Jiří Dedek odehrál výborný zápas, připsal si 29 bodů, 13 doskoků a 9 získaných faulů. S efektivitou 41 a pevnými nervy v závěru utkání byl nejlepším hráčem kola.

Vysočina nadále kraluje skupině A2

Jihlavská Vysočina dokazuje, že zápasy ve skupině A2 jsou pro její hráče spíše omylem. Domácí Šlapanice nastoupily bez klíčových hráčů Šebely a Gazdy, jejich absence se projevila. Jihlavští trápili svého soupeře především pod košem, kde dominoval Pavel Číha. Jihomoravané si s ním nedokázali poradit, pivot Jihlavy nakonec nasbíral 23 bodů a 19 doskoků.

Hosté postupně navyšovali svůj náskok, od poloviny utkání kontrolovali dvouciferné vedení. Nakonec trefili i populární stovku, o tu se postaral mladík Krajcigr.

Utkání Olomouce proti Spartě bylo přeloženo. Oba týmy se utkají v polovině března.

Výsledky

Sokol Hradec Králové – Sokol Pražský 90:77 (O. Peterka 26, Švandrlík 16, Šírek a Kiršbaum 15 – Štěpánek 18, Š. Brix 17, Reimer 15)

JBC Brno – Slavoj Litoměřice 73:86 (Nehoda 18, Jokl a Vyroubal 13 – Šotnar 18, Novák 16, Klimeš 13)

BK Opava „B“ – Kara Trutnov 98:69 (Bujnoch 28 a 12 doskoků, Kvapil 16 a 11 doskoků, Lyčka 16 – A. Peterka 20, Hlaváček 18, M. Malý 16)

SKB Zlín – Lokomotiva Plzeň 103:97 po 2. prodloužení (Krutílek 38 a 10 získ. faulů, Pumprla 19 a 10 doskoků, Šušák 19 – Honomichl 33 a 11 získ. faulů, Frána 23, Bašta 16)

TJ Šumperk – Kondoři Liberec 80:48 (Kresta 23 a 13 doskoků, Gonda 11 – Příhonský 14, K. Jelínek 10)

VŠB Ostrava – Sokol Vyšehrad 87:86 (Dedek 29 a 13 doskoků, Číž 20, Smolka 19 – Zídek 28 a 13 doskoků, Hájek a Dolejší 17)

Sokol Šlapanice – Vysočina Jihlava 87:101 (Malčík 23, Pavličík 19, Rotrekl 17 – Číha 23 a 19 doskoků, Stegbauer 22, Šoula 20)

Ilustrační foto: Hynek Sladký; Loko Plzeň

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace