eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Trutnov si poradil s Valosunem, Slavii uteklo překvapení kola až v poslední čtvrtině

📁 Články, Domácí soutěže, Topstory, ŽBL 🕔16.2.2015
Trutnov si poradil s Valosunem, Slavii uteklo překvapení kola až v poslední čtvrtině

Please enter banners and links.

Osm zápasů, víc už ne. Kara Trutnov přerušila vítěznou sérii Valosunu Brno a opět se přiblížila první čtyřce v tabulce Ženské basketbalové ligy. Druhý brněnský celek, favorizovaný IMOS, málem selhal na domácí palubovce proti pražské Slavii. Bobrovského svěřenkyně bez absentujících opor Smithové a Kašpárkové nakonec uhájily vítězství 87:85.

Tvrdý direkt naopak inkasovaly hráčky Karlových Varů. Ty v domácím prostředí vůbec nestačily na euroligový USK a prohrály o 68 bodů.

Hradec si drží letošní neporazitelnost

Ostravanky přijely do Prahy navázat na domácí vítězství nad Karlovými Vary. Zpočátku se jim na palubovce VŠ dařilo, postupně však začaly hosté ztrácet. Na dostřel je držela pouze dvojice pivotek Hilliardová a Williamsová. Domácí hráčky se od soupeřek definitivně odpoutaly po přestávce. Již tradičně se střelecky dařilo Záplatové a Novákové, výborný výkon podala mladá křídelnice Bakajsová.

Jasný favorit uspěl také v Hradci, který přivítal Strakonice. Domácí hráčky měly perfektní vstup do druhé čtvrtiny. Bodovou sérií 16:2 si hradecké vybudovaly výrazný náskok. Na začátku čtvrté čtvrtiny se Jihočešky přiblížily na rozdíl sedmi bodů, avšak po timeoutu Romany Ptáčkové se domácí basketbalistky opět dostaly do obvyklého tempa. Strakonicím nepomohla ani navrátivší se Irena Vrančičová.

Slavii uteklo překvapení v poslední čtvrtině

K velkému překvapení málem došlo v Brně. Domácí IMOS nastoupil proti Slavii bez zraněných Jenny Smithové a Barbory Kašpárkové. Slavia také přijela v okleštěné sestavě bez Johnové, Nezdařilové a Stansburyové.

Celou první půli se oba celky střídaly ve vedení, ani jeden z nich si nedokázal vytvořit větší než pětibodový náskok. Při absenci Smithové měly navrch pivotky Slavie Lowenthalová a Learyová.

Ve třetí periodě po trestných hodech Effangové vedla Slavia už o 10 bodů a překvapivé vítězství Pražanek bylo reálné. Na to se začaly projevovat zkušenosti Brňanek získané z Euroligy. Trojice Jalčová, Hindráková a Stejskalová začala pomalu získávat navrch, Slávistkám se přestala dařit střelba z blízka i z dálky.

V závěrečné minutě trefily důležité šestky Vojtíková a Stejskalová, v klíčové chvíli navíc Stejskalová zblokovala trojkový pokus Urbanové. V posledních sekundách už jen Learyová snížila na konečných 87:85.

Při absenci klíčových hráček dostaly šanci mladice v družstvu IMOSu. Asi nejvýrazněji ji využila pivotka Klára Vojtíková, která nasbírala 12 bodů a 8 doskoků. Svou kvalitu opět potvrdila i Aneta Mainclová, autorka 15 bodů. Ivana Jalčová trefila v utkání pět trojek.

Trutnov ukončil sérii Valosunu

Nejzajímavější duel kola se hrál v Trutnově, domácí Kara nastoupila proti brněnskému Valosunu. Už v úvodu se ukazovalo, která hráčka bude možným klíčem k úspěchu. Samantha Ostarellová sbírala body i doskoky, na hřišti byla takřka všude. Během první půle se skóre neustále přelévalo, větší náskok domácích pomohly snížit Šípová a Spragueová.

Během třetí čtvrtiny opět dominovala Ostarellová a vedení domácích se navýšilo na devět bodů. Valosun se ještě díky Šípové vrátil do utkání, ale závěr klání patřil opět domácím. Vítězství Trutnova pojistila v poslední minutě čtyřmi body Mannová.

Domácí pivotka Ostarellová nakonec nasbírala 22 bodů, 12 doskoků a 8 získaných faulů. Valosun tak přišel o svou vítěznou osmizápasovou sérii.

USK naděloval ve Varech

V Mladé Boleslavi přivítali Nymburk, a že jsou hosté favoritem, se potvrzovalo už od začátku. Nymburské hráčky si vybudovaly mírný náskok, ale Slovance se druhá čtvrtina povedla na výbornou. Zejména díky Adamsové a Šmídkové otočily domácí skóre ve svůj prospěch.

Druhá půle ovšem patřila Nymburku a triu cizinek v jeho dresu. Taylorová, Monroeová a Rolleová proměňovaly jednu střelu za druhou a domácí jim vůbec nestačily. Kuruczovy svěřenkyně si postupně vytvořily dvouciferný náskok a vítězství uhájily.

Do Karlových Varů přijel nejlepší český klub posledních let a na palubovce posledního týmu tabulky nebylo co řešit. Pražanky vedly po pěti minutách o 16 bodů, v 17. minutě svítil na ukazateli stav 21:51 z pohledu domácích.

Varům se dařila jen střelba z dálky, naopak Pražanky netrefily ani jeden ze sedmi trojkových pokusů. Oproti 53 doskokům USK doskočily domácí jen 13 míčů! Na doskoku tak absolutně selhaly. USK si nakonec odvezl vítězství o 68 bodů.

Výsledky

VŠ Praha – SBŠ Ostrava 64:49

(Záplatová 20, Bakajsová 11, Nováková 10 – Hilliardová 17 a 11 doskoků, Williamsová 14, Dušaničová 10)

Hradec Králové – Sev-en Strakonice 75:56 a

(Lichtarovičová 20, Pochobradská 17, Hartigová 13 a 12 doskoků – Kastaneková 12, Kubičková 10, Milliganová 9)

BK IMOS Brno – BLK Slavia Praha 87:85

(Jalčová 23, Stejskalová 18, Mainclová 15 – Learyová 26 a 19 doskoků, Lowenthalová 25, Motyčáková 11)

Kara Trutnov – Valosun Brno 74:67

(Ostarellová 22 a 12 doskoků, Pazderová 21 a 12 doskoků, Mannová 14 – Vlková a Šípová 16, Sedláková a Adamcová 10)

Slovanka Mladá Boleslav – Basketball Nymburk 76:88

(Kracíková 23, Minarovičová 13, Harapesová 10 – Rolleová 26 a 10 doskoků, Bortelová 16, Monroeová 13 a 13 doskoků, Taylorová 13)

Loko Karlovy Vary – ZVVZ USK Praha 45:113

(Halaszová 22, Kušlitová a Blazejewskiová 7 – Vaughnová 28, Petrovičová 21 a 10 doskoků, Hanušová 12)

Ilustrační foto: Vilém Fischl, Kara Trutnov; bktrutnov.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace