eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Sedlákův supervýkon nestačil, Litoměřice zdolaly Hradec

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔1.2.2015
Sedlákův supervýkon nestačil, Litoměřice zdolaly Hradec

Please enter banners and links.

V úvodních zápasech 2. kola 1. ligy mužů naznačil nadvládu domácích celků. Jediné týmy, který vyhrály na palubovce soupeře, byla opavská rezerva, jenž vyhrála v Žitné ulici, a jihlavská Vysočina, která udolala Olomouc.

Právě v dresu Olomouce podal perfektní výkon Jakub Sedlák. 213 centimetrů vysoký pivot nasbíral 40 bodů, k tomu 13 doskoků a 6 získaných faulů, navíc bez jediné ztráty. Dosáhl tak efektivity 53. Ani tento výkon však nepomohl domácí Olomouci k vítězství. Dalším výborným výkonem se prezentoval Tomáš Zídek při výhře jeho Vyšehradu nad Šumperkem. Synovec slavného strýce získal triple-double.

Ve šlágru kola si hráči Litoměřic poradili s Hradcem Králové. Dva nejlepší celky 1. ligy vyzněly vcelku jasně pro domácí klub, pomohly mu všechny opory včetně svitavského rozehrávače Michala Šotnara.

Brňané doplatili na střelecký výpadek

Plzeň chtěla odčinit porážku z minulého kola a od začátku zápasu se jí to dařilo. Plzeňští lépe doskakovali, využívali zkušenějších hráčů v rotaci. Brnu uškodily i technické chyby.

Brňané měli tragickou třetí čtvrtinu, přes šest minut se nemohli prosadit a plzeňští měli v tu chvíli bodovou šňůru 16:0. Od té doby si domácí drželi téměř třicetibodový náskok, mohli tak prostřídat všechny hráče. Hosté zlepšili doskakování, ale měli spoustu ztrát, to jim v konečném výsledku hodně uškodilo.

Opavská rezerva přijela do Prahy se všemi posilami z KNBL, ale domácí Sokol začal lépe. Ke konci první čtvrtiny se začal prosazovat Kryštof Vlček, jenž si agresivně chodil pro fauly. Slezané během druhé periody rychle otočili skóre a vytvořili si pohodlné vedení.

Domácí dohnali tempo hostů až v závěrečné desetiminutovce, na chvíli se dostali do vedení, ale obrat ve prospěch Opavy opět zařídila dvojice Vlček – Bujnoch. Tito dva hráči dali posledních 11 bodů hostů. Ačkoliv Opavané selhali na doskoku, donutili Sokol k 14 ztrátám, sami ztratili pouhých pět míčů. Opět se projevila užitečnost Kryštofa Vlčka, ten zaznamenal double-double za 16 bodů a 11 získaných faulů.

Litoměřice jasně zdolaly Hradec

Domácí Litoměřice nastoupili v nejočekávanějším zápase kola proti Hradci i se všemi oporami. Do základní sestavy tak nastoupili jak rozehrávač Michal Šotnar, tak tradiční trio Soukup, Klimeš a Kubizňák.

Úvod naznačil, že si domácí jdou jasně pro vítězství. Hradečtí nehráli dobře, ztráceli míče, ve druhé čtvrtině se navíc projevily střelecké kvality Kubizňáka. Nejlepší trojkař 1. ligy trefil čtyři trojky z pěti pokusů, hosté se nemohli naopak vůbec prosadit a v poločase prohrávali už o 19 bodů.

Ačkoliv se po přestávce Východočeši zlepšili, Eisnerovi svěřenci stále drželi pohodlný dvouciferný náskok. Ve čtvrté čtvrtině už nebylo o co hrát, poslední možnost Hradce, jak se přiblížit soupeři, byly trestné hody, ale opora Hradce Majerík byl úspěšný jen z poloviny. Litoměřice tak stále drží neporazitelnost v letošním ročníku 1. ligy.

O utkání Kary Trutnov se Zlínem vás ještě budeme informovat.

VŠB bez nejmenší šance

Ostravská VŠB dorazila do Prahy jen s malými nadějemi. Měla sice v kádru opory Urbánka s Dedkem, ale kromě nich přijela s velmi slabou sedmičlennou sestavou. Hosté dali první body až za stavu 0:22 a tak nebylo co řešit. Bez jediného pivota byli Ostravané bez šance.

Sparta vedla v poločase už o 34 bodů a hosté z frustrace obdrželi hned několik technických chyb. Kvůli nim například Rojek nedohrál zápas. Domácí navíc jasně přeskákali Ostravu na doskoku. Sparta má po drtivé výhře solidní náskok na čele skupiny A2.

Vysočina vyhrála v Olomouci navzdory Sedláka

Zajímavý duel se hrál v Olomouci. Domácí měli proti jihlavské Vysočině velmi dobrý úvod, díky bodům Sedláka vedli dvouciferným rozdílem už v první čtvrtině. Jihlava však dokázala srovnat krok se soupeřem i díky bodové šňůře 9:0 v závěru úvodní periody.

Všechny čtvrtiny probíhaly prakticky stejně. Olomouc si vybudovala dvouciferný náskok, který však ztratila, ale do konce dané desetiminutovky si ještě domácí vytvořili mírné vedení. V poslední čtvrtině se už však jihlavským podařilo otočit skóre. V závěru utkání se navíc vyfauloval rozehrávač Moravec, trenér Pekárek poslal na hřiště nepříliš zkušenou sestavu a Jihlava dokázala těsný náskok uhájit. Výrazně jí pomohl jindřichohradecký pendl Lukáš Stegbauer. Ten nejdříve trojkou vyrovnal a pak trestnými hody stvrdil vítězství hostů.

Olomouci nestačil ani vynikající výkon pivota Sedláka. Ten nasbíral 40 bodů, 13 doskoků a v utkání neztratil jediný míč za odehraných 40 minut.

V zápase Vyšehradu se Šumperkem dokázali Pražané ukázat, že se svým soupeřem nebudou mít velké potíže. Vyšehradu vyšel už úvod zápasu, v 13. minutě vedl už 40:15 a Milošovi svěřenci šli pohodlně za vítězstvím.

Pražský celek udržoval po celý zápas dvacetibodový náskok a trenér domácích tak mohl prostřídat všechny hráče v rotaci. Každý hráč Sokolu si tak zahrál alespoň čtyři minuty. V dresu Šumperku se kromě Josefa Kresty a Marka Müllera nikdo výrazněji neprosadil.

Výsledky

Lokomotiva Plzeň – JBC Brno 90:62 (Honomichl 21, Aušprunk 13 a 12 doskoků – Jokl 13, Müller, Nový a Nehyba 8)

Sokol Pražský – BK Opava „B“ 75:80 (Vyoral 22, Tomas 16 a 12 doskoků, Brůha 16 a 11 doskoků – Vlček 16 a 11 získ. faulů, Bujnoch 16, Kvapil 15)

GBA Sparta Praha – VŠB Ostrava 99:59 (Pekárek 20 a 10 doskoků, Weiss 20, Meznieks 16 – Urbánek 26, Šubert 11)

Slavoj Litoměřice – Sokol Hradec Králové 82:65 (Kubizňák 20, Klimeš 16 a 13 doskoků – Majerík 18, Kiršbaum 14)

Kara Trutnov – SKB Zlín 83:63 ( – )

Basketbal Olomouc – BC Vysočina 85:89 (Sedlák 40 a 13 doskoků, Moravec 15 – Šoula 24, Novák 22)

Sokol Vyšehrad – TJ Šumperk 87:63 (Zídek 27, 11 získ. faulů a 10 doskoků, Štěrba 17 a 10 doskoků – Kresta 26, Müller 17 a 11 doskoků)

Ilustrační foto: bkolomouc.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace