eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Děčín vyzrál na Prostějov, TV dohrávka pro Svitavy | Probasket.cz

Novinky ze světa basketbalu – NBL, NBA, VTB

Děčín vyzrál na Prostějov, TV dohrávka pro Svitavy

📁 Články, Domácí soutěže, KNBL, Topstory 🕔13.1.2015
Děčín vyzrál na Prostějov, TV dohrávka pro Svitavy

Please enter banners and links.

Pondělní televizní dohrávku obstarali svitavští Tuři s NH Ostrava. V defenzivně laděném a nervózním duelu se nakonec z postupu na osmé místo tabulky NBL radovali domácí Tuři, kteří se opřeli o double – double pivota Coryho Abercrombieho (23 bodů a 12 doskoků) a X – faktor mače, křídelníka Jana Špačka. Ten dokonale nahradil výpadek Stanislava Votroubka (0/8 z pole) a nastřílel 19 bodů, k nimž doskočil ještě 8 míčů. První poločas zrovna nebyl pastvou pro oko basketbalového diváka. Statický útok, nepřesnosti, nervozita, mračna faulů a „airbally“ – to byly hlavní atributy prvních dvaceti minut, které Svitavy zejména díky Abercrobiemu opanovaly 38-30. Hned po přestávce hosté snížili na rozdíl tří bodů, avšak záhy bylo všechno jinak: Abercrombie, Šotnar a Špaček své pokusy proměnili, zatímco Ostravané dvakrát ztratili. Tuři vedli znovu o deset bodů, ale Rohde poté využil Abercrombieho nepřítomnosti na palubovce a snížil na 52-56 po 30 minutách. Ještě těsnější skóre svítilo na tabuli 3,5 minuty před koncem regulérní hrací doby (66-64) a Rohde mohl po faulu Šotnara dokonce vyrovnat, ale první šestku minul a nabídl šanci domácím. Rozhodující okamžik zápasu nastal půl minuty před poslední sirénou, když za stavu 72-69 odpískali rozhodčí nesmyslné kroky hostujícímu Doughertymu a Svitavy své vedení i díky trestným hodům uhájily. Nejlepším hráčem Nové Huti se stal se 17 body a 12 doskoky pivot Taylor Rohde. Na utkání ve Svitavách nebude v dobrém vzpomínat křídelník Ostravy Luděk Jurečka, jenž byl nejprve povalen pořízkem Abercrombiem, aby záhy inkasoval tvrdý úder do obličeje, po němž musel vystřídat a lékař týmu musel zastavit silné krvácení z nosu.

Skvělý výkon Děčína ve druhém poločase dopomohl Válečníkům k patnáctibodovému triumfu na půdě Prostějova. Severočeši nastoupili na Hané bez Linharta, Strii a kapitána Jakuba Houšky, přesto začali lépe a vedli 13-7. Tento stav vydržel na tabuli více, než devadesát sekund, až poté se začali prosazovat Orli: Slezák načal soupeře trojkou a Tomanec s Talleym dokázali srovnat na 16-16. První desetiminutovku nakonec díky Markovi s Talleym ovládli domácí 26-20 a v té druhé jejich náskok stále narůstal. Když se trefil za dva body Kouřil a Ariete vedl 45-29, nevypadalo to s Děčínem nijak valně. Hosté pak ale zavřeli cestu ke koši a Prostějov do poločasu za pět minut zaznamenal pouze šest bodů. Výsledek 51-40 byl tedy pro hosty relativně přijatelný, zvláště, když třetí čtvrtinu zahájili šňůrou 8-2. V závěru třetí periody začal řádit hostující James Tucker, jenž dvěma trojkami a celkově osmi body za tři minuty pomohl snížit na 65-67 z pohledu Děčína. Zdatně mu sekundoval i další rozehrávač Tomáš Vyoral, autor šesti bodů v posledních třech minutách třetí čtvrtiny. Další dvě trojky vstřelili Válečnici na začátku poslední části a po dalších Vyoralových bodech Prostějov značeně znervózněl. Cholevův tým přestal proměňovat i jednoduché střely, hráči neunášeli některé sporné výroky sudích a to se promítlo na jejich výkonu. Trojkopalba Děčína pokračovala, Bažant s Tuckerem zvýšili na 80-72 a hotovo bylo po koši s faulem Vyorala a technické chybě Talleyho. Válečníci i bez dvou opor zvládli zápas na horké prostějovské půdě, čímž si pojistili náskok na druhé příčce tabulky KNBL. Hráčem utkání byl zvolen James Tucker s 33 body, jenž trefil 7 z 11 trojek z pole a přidal i 6 přihrávek. Tomáš Vyoral zaznamenal 22 bodů a 8 doskoků. Nejlepším střelcem Prostějova se stal Dylan Talley s 23 body. Hosté sice prohráli na doskoku 31-44, ale méně ztráceli (7-16) a také byli přesnější ve střelbě šestek a trojek.

„Z porážky jsme pochopitelně zklamaní, zvláště po vítězství v Pardubicích jsme se cítili nahoře. První poločas byl z naší strany dobrý, už v něm se však ukazovalo, že především Tucker má výjimečný den – a to se po přestávce projevilo. Po změně stran jsme byli pomalejší, srážely nás vlastní ztráty. Celý tým bojoval, přesto Děčín dokázal otočit skóre a my jsme znervózněli. Střely nám vypadávaly z obroučky, přestalo se dařit – a už jsme se nechytili,“ litoval špatné druhé poloviny mače domácí kouč Zbyněk Choleva.

„Pro nás je to nejhodnotnější výhra v sezoně. Kromě Strii nám chyběl Houška, soupeř měl navíc po vítězství v Pardubicích dostatek sebevědomí – a to se ukázalo v prvním poločase, kdy jsme dostali jednapadesát bodů. Přesto jsme stále hráli trpělivě, chytře a disciplinovaně. Díky tomu se nám podařilo utkání otočit, i když jsme prohrávali i o šestnáct bodů. Táhl nás především Tucker a Vyoral, ovšem své odvedli prakticky všichni hráči. K našemu úspěchu výrazně pomohl i malý počet ztrát. Opravdu jsme nedělali zbytečné chyby,“ liboval si trenér Děčína Pavel Budínský.

Ústečtí basketbalisté prolomili černou sérii šesti porážek a odnesl to USK Praha. Domácí využili tvdé obrany Pražanů k tomu, aby si docházeli pro fauly, a tak si v utkání pomohli 27 trestnými hody, z nichž proměnili 19. Svěřencům dvojice Hrubý – Stavěl se dařilo i zpoza tříbodového oblouku (9/15) a napáchali pouze 8 ztrát. Po vyrovnané úvodní čtvrtině (16-16) si USK vybral výpadek mezi pátou a osmou minutou druhé čtvrtiny, v nichž neskóroval a Sluneta rázem vedla 30-23. Sedmibodový náskok (35-28) si domácí i zásluhou trojky Čarneckého přenesli do druhé poloviny zápasu. Ve třetí části se začali více prosazovat Clayton Vette spolu s Adamem Žampachem a to znamenalo vedení Pand 51-35. V defenzivním duelu se už USK z šestnáctibodové ztráty nevzpamatoval a na severu Čech prohrál 66-78. Hráčem utkání byl zvolen Adam Žampach, jenž zaznamenal 16 bodů a 6 doskoků (5/9 střelba z pole). Nejlépe střílejícím mužem Slunety se stal Clayton Vette s 21 body, nejlepším střelcem hostů byl se 14 body (a 7 doskoky) centr Matej Krušič.

„Nás ten zápas stál v tom, že jsme nedoskakovali míče v obraně. Každý míč, který byl volný doskočil soupeř, což byl největší problém. Hráli jsme s malou energií a kvůli tomu jsme to utkání prohráli,“ byl stručný asistent trenéra USK Praha Tomáš Grepl.

„Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. Nám se začala trochu dařit obrana – a to už v minulém kole v Ostravě. Po delší době jsem viděl hrát své hráče s maximálním nasazením, jako by to měl být jejich poslední zápas, za což je musím pochválit. Až na výjimky jsme si v útoku věděli rady díky kolektivnímu výkonu, takže jak jsem říkal, zasloužené vítězství,“ měl radost trenér Slunety Martin Stavěl.

V rámci 27. kola KNBL se odehrála dohrávka 16. kola, v níž Pardubice hostily Nymburk. Hosté přijeli do Tipsport Areny téměř v plné síle, chyběl pouze Jiří Welsch. Trenér Kestutis Kemzura rovnoměrně rozložil síly mezi všech 12 hráčů, a tak nejvytíženějším borcem byl s odehranými 22,5 minutami Chester Simmons. To Bekse stále chyběli Pospíšil s Bohačíkem, přesto hrála prakticky celé první tři čtvrtiny s mistrem vyrovnanou partii. Bodově chudší první periodu začali lépe hosté z Nymburka, kteří se především zásluhou Houšky a Burnse ujali vedení 10-4. Pardubičtí však poté na dvě minuty zavřeli svůj koš a srovnali na 10-10, jenže Pomikálkova trojka a nesportovní chyba Sanderse nakonec stanovily stav po první čtvrtině 14-19. Za úvodní čtyři minuty druhé desetiminutovky se střelci příliš nevyznamenali, domácí přesto snížili na 19-21. Pardubičtí se neustále drželi na dostřel a hala zaburácela poté, co Wall s Půlpánem otočili na 29-26 pro domácí barvy. Nymburk má na vypjaté chvíle letos ale Dariuse Washingtona. Americký rozehrávač trojkou srovnal na 34-34, a když se domácí dostali opět do vedení, vyrovnal ještě nájezdem do koše. Poslední slovo měl dvoubodovou střelou s klaksonem Tomáš Pomikálek a Nymburk si mohl v šatně užívat dvoubodového vedení 38-36. Ve třetí čtvrtině přišly chvíle Petra Bendy, jenž čtyřmi body, asistencí, doskokem a také skvělou obranou pomohl hostům dostat se na desetibodové vedení 52-42. Nymburk poté ukázal svou zkušenost a nepouštěl domácí mužstvo na ztrátu méně, než sedmi bodů. Poslední kvartál se zvrhnul ve střelecké dostihy, v nichž ale hosté uhájili důležité vítězství 88-75. Velmi dobře bráněn a limitován na 4 bodech byl tentokrát Dušan Pandula. V pardubickém dresu se velmi dařilo Viktoru Půlpánovi, který si proti mistrovi počínal jako starý mazák a zaznamenal 12 bodů, 5 doskoků, 4 přihrávky a 5 zisků. Pardubice i Nymburk měly ve svém středu vždy pět dvouciferných střelců, jimž s 15 body vévodil Pavel Houška.

„Musím říct pravdu, že je hezké hrát v Pardubicích. Lidé sem rádi chodí na basket a mám hezké vzpomínky na zápas proti Sieně. Ale víme taky, že Pardubice nejsou snadný soupeř. Jistě si pamatujete první zápas v Nymburce, kde jsme se štěstím vyhráli. Nyní nemáme nejlepší období, trochu se trápíme, prohráli jsme 2 zápasy ve VTB a Eurocupu. Proto atmosféra v týmu není taková, jaká má být, ale máme problémy jako každý jiný tým. Paradoxně v tréninku hrajeme lépe než v zápase. Dnes jsme začali pomalu. Dělali jsme chyby v jednoduchých situacích. Nepomáhali jsme si v obraně. Po některých našich ztrátách daly Pardubice lehké koše. Po první polovině jsme měli jenom 6 asistencí, takže jsme hráli hodně individuálně. Ve třetí čtvrtině jsme přidali víc energie a zabrali v obraně. Musím uznat, že Petr Benda je jedním z našich nejlepších obránců. Hrál dobrou třetí čtvrtinu. V druhé půlce jsme začali víc běhat a dávali jednoduché koše. Raivio dal trojky a získali jsme náskok. Máme náročný program a hrajeme hodně zápasů, čehož se trenér domácích snažil využít a hrál proti nám v zúžené sestavě. Mimo poslední minuty, kde jsme měli hodně ztrát, hodnotím zápas pozitivně a podařilo se nám pošetřit nějaké opory,“ byl spokojen trenér Nymburku Kestutis Kemzura.

„V první řadě bych chtěl pogratulovat soupeři k výhře. Také jsme nevstoupili dobře do tohoto roku. Máme 2 porážky a předtím jsme měli sérii pěti vítězství. Jsme prakticky bez pivotů, kteří jsou klíčoví v naší hře. Proto jsem se snažil hrát z perimetru s malými hráči a aktivní obranou. Dlouhodobě takto hrát nelze jak z pohledu útoku, tak z pohledu obrany. Do dnešního zápasu jsme nastoupili s velkou energií. V úvodu zápasu jsme dobře dokázali pokrývat situace pick and roll a získávali jsme jednoduché míče. Problém byl v množství ztrát. Jeden z klíčových momentů byl závěr druhé čtvrtiny. Vstup do druhé poloviny vyšel soupeři výborně. Musel jsem nechat sedět Walla, protože měl tři fauly a naše energie a agresivita začala klesat. Další klíčový moment bylo využití Petra Bendy a Raivia. Snažli jsme se o nějakou změnu obrany a rytmu hry, ale protože Nymburk je zkušený tým, tak jsme se nedokázali vrátit do hry. Pro mě je první polovina utkání jistým odrazem, co za hru bychom mohli předvádět v dalších zápasech. Trochu mě mrzí moment, kdy i přes to, že jsme věděli o Raiviových silných stránkách, stejně jsme mu nechali volné pozice. Ještě jednou gratuluji Nymburku a přeji mnoho úspěchů v evropských soutěžích,“ litoval některých chyb v utkání domácí lodivod Dušan Bohunický.

Opava si spravila chuť po nečekané prohře v Brně a Jindřichovu Hradci nadělila potupnou stovku. Czudkovu výběru k tomu pomohlo 14 trojek a jejich úspěšnost 41 %, čímž Slezané dokonce lehce překročili svůj sezónní průměr. Poměrně vyrovnaný duel se lámal v první polovině třetí části, v níž hosté (jmenovitě Robinson) zaznamenali první koš až po téměř pěti minutách hry. Tou dobou už Opava díky šňůře 10-0 odskočila na devatenáctibodové vedení (58-39) a Lions se už z nepříznivého vývoje nevzpamatovali. Hosty limitovaly ztráty, celkem jich napáchali 18 (plných 8 Autrey). Opava po delší době kralovala na doskoku, přeskákala soupeře 40-28 a 15-6 v útoku. Domácí hráli také daleko kolektivněji a zaslouženě triumfovali pošestnácté v této sezoně. Skvělé utkání odehrál mladý opavský křídelník Václav Bujnoch, jenž se stal se 14 body a 8 doskoky (užitečnost 23) hráčem utkání. Nejlepším střelcem zápasu byl Radim Klečka, jenž trefil 6 z 8 střel z pole a celkově zatížil konto Lions 16 body. Nejvíce bodů v hostujícím mužstvu (18) zaznamenal Donald Robinson.

„Udělali jsme nějaké změny v začátku zápasu, hru jsme oživili Honzou Lyčkou. Výborně nám vyššla druhá čtvrtka, co se týče útoku, v obraně jsme ješště dělali chyby, byli jsme málo agresivní. Ve druhém poločasu už to byl výkon, jaký bych si představoval. Opřeli jsme se o výbornou obranu. Dnes jsem měl úplně jiný tým než v Brně, ukázali jsme si spoustu jiných variant. Mladí hráči si řekli o minuty,“ spokojeně dodal k zápasu opavský kouč Petr Czudek.

„Domácí musím pochválit. Bylo vidět, jak Opavšští nám chtějí vrátit ty dvě porážky z letoššní sezony. O to víc tato našše vítězství stoupla na ceně. Domácí nás nepustili k ničemu, neměli jsme se čeho chytit, neměli jsme obranný doskok, navíc Opava nám vymazala úplně ten útočný, což se hned někomu nepovede. V obraně jsme hráli velice hloupě,“ shrnul hostující trenér Karel Forejt.

Skvělý Aleš Chán podporovaný Darrylem Bryantem dovedl Kolín k triumfu nad Brnem. Kolínský pivot zaznamenal double – double za 27 bodů a 14 doskoků, přičemž proměnil 12 z 15 střel z pole včetně jedné trojky! Po bezstarostné úvodní desetiminutovce (24-24), v níž Brno vedlo o 10 bodů, ale Kolín se dotáhl, se hosté zásluhou Zachrly a Krakoviče ujali vedení 31-24, ale poté přišla na řadu velká série kolínských bodů. Vše začal svou trojkou Štefan Ličartovský a sérii 14-0 zakončoval Bryant. Když dvě a půl minuty před koncem upravil ve velké pohodě hrající Chán trojkou na 47-37, začalo se nad brněnskými nadějemi smrákat. Kolín lépe doskakoval (Richard Field rovněž double – double za 10 bodů a 12 doskoků) a když bylo potřeba, byl zde Ličartovský, jenž se trefil z dálky celkem čtyřikrát. Ukázal tak zase po čase svou lepší tvář. Kolín nakonec zaslouženě zvítězil 88-71 a i nadále se drží na dostřel osmého místa, na nějž ztrácí Benáčkův tým dvě a půl výhry. Nejlepší střelec MMCITÉ Ondřej Šiška nastřílel 16 bodů.

„Chtěl bych nejprve pogratulovat kolegovi a celému Kolínu k zasloužené výhře. My jsme otevřeli zápas přesně, jak jsme chtěli. Vedli jsme prakticky o 10 bodů, pak přišla ta kolínská šňůra, která je nakopla. Nepomohl nám ani time out. Oni pak začali hrát tu svou typickou hru dolů na Aleše Chána, nebo to bral na sebe rozehrávač Bryant. Když bylo potřeba, vyhodili na volné hráče na perimetru a Ličartovský se dnes trefoval. Říkali jsme si v kabině, že mu nesmíme dát prostor, ale kluci to nedodrželi. Bryant a Chán dali dohromady 51 bodů z 88, což hovoří za vše. Pak už Kolín vedl o 10 / 13 bodů a nám docházely síly, neprosazovali jsme se proti dominantním pivotům Kolína,“ rozebral příčiny porážky trenér Brna Vladimir Paunovič.

„Děkuji za gratulace. Začali jsme, jako obvykle s Brnem, velmi špatně. Pak jsme se dotáhli a otočili jsme zápas i díky tomu, že máme na pozicích 1, 2, 3 zkušenější hráče, než má Brno. Byli jsme také přinuceni hrát s nižší sestavou s Richardem Fieldem na pozici 4, čímž jsme byli pohyblivější. Díky zkušenosti jsme duel dovedli do vítězného konce,“ byl spokojen domácí kouč Predrag Benáček.

 

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace