eFotbal premiership golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Litoměřice udržely neporazitelnost, Šlapanice překvapily brněnského rivala

📁 1.liga můžů, Články, Domácí soutěže, Topstory 🕔18.1.2015
Litoměřice udržely neporazitelnost, Šlapanice překvapily brněnského rivala

Please enter banners and links.

Závěrečné kolo 1. ligy mužů rozhodlo o některých nezodpovězených otázkách ohledně tabulky základní části. Litoměřice udržely svou neporazitelnost, když rozdrtily výrazně oslabenou Spartu. Olomoučtí neuspěli na palubovce VŠB. Pražský Sokol sice ztratil bod s Vysočinou, ale o postup do skupiny A1 nepřišel. Porážkou si však zhoršil pozici v tabulce nadstavbové části. Důležité vítězství v boji o udržení získali basketbalisté Šlapanic, kteří porazili městského rivala JBC.

Litoměřice nedaly Spartě šanci

Sparťané nastoupili proti Litoměřicím pouze se šesticí hráčů, zato soupeř přijel se všemi oporami včetně Michala Šotnara. Domácím chyběli například David Pekárek, Michal Weiss nebo David Jelínek. Z počátku Sparťané udávali tempo hry, především lotyšský reprezentant do 20 let Gluditis byl k nezastavení. Od poloviny druhého dějství se však prosazovali hosté, k vytvoření poklidného poločasového náskoku pomohly i dvě trojky Alexandra Nováka v řadě.

Ze začátku druhé půle domácí ztráceli spoustu míčů a to vedlo k suverénnímu náskoku Litoměřic. V závěrečné čtvrtině už se nic podstatného nestalo, Litoměřice udržely po základní části neporazitelnost.

Vysočina nadělila Sokolům stovku

Překvapením kola je zatím vysoká porážka Sokola Pražského s jihlavskou Vysočinou. Hosté přijeli se všemi pendly z NBL a ti se také výrazně prosazovali. Domácím se hrubě nepovedla úvodní desetiminutovka, v té dominovala trojice Hanuš, Šoula a Šoukal. Sokolové alespoň snížili na rozdíl deseti bodů, ale po půli se konala další sokolská tragédie. Domácí inkasovali ve třetí čtvrtině 33 bodů a prohrávali už o 35 bodů. Hosté mohli v poslední kvartě povolit a Pražané tak snížili alespoň na rozdíl 22 bodů.

V dalším utkání favorizovaná Plzeň nenechala nic náhodě, v Liberci si po celou dobu držela mírný náskok. Oba celky se snažily hrát rychle dopředu. Hostům škodilo místy divoké zakončování, přesto si udržovali skvělé procento střelby z pole. Zajímavostí je, že liberečtí stříleli za celé utkání pouze dva trestné hody, Hojdar ovšem ani jeden neproměnil. Domácím nepomohla ani staronová posila Josef Příhonský, jenž v rámci první ligy změnil hostování z Hradce Králové. Mladý rozehrávač nadále patří Pardubicím.

Olomouc si zhoršila pozici v tabulce

Olomoučtí basketbalisté přijeli do Ostravy s jasnou ambicí uspět v posledním utkání základní části. V první čtvrtině se jim dařilo plán dodržovat, aktivní byl moldavský reprezentant Scripcaru. Vysokoškoláci otočili utkání ve druhé čtvrtině, když se dostali do vedení po bodové sérii 8:2.

Během třetí kvarty domácí zlepšili obranu a vytvořili si až patnáctibodové vedení. O to se postarala především dvojice Dedek – Urbánek. Hosté závěr nevypustili, naopak se snažili nepříznivý stav obrátit, ale v klíčových chvílích se prosadil rozehrávač Roman Jurda. Rychlík v dresu VŠB tak významně pomohl k vítězství svého klubu. Hostům nepomohly ani dvě technické chyby VŠB, Olomoučané totiž nedokázali proměnit trestné hody.

V dohrávce 12. kola pak Olomouc zvítězila na hřišti Sokola Šlapanice 83:75. Ve výborné formě hrála posila Luboš Moravec. Ten zaznamenal 16 bodů, 10 doskoků a 5 získaných faulů.

Trutnov rozhodl v Praze až v závěru

Vyšehradský Sokol si proti Trutnovu mohl vylepšit pozici do tabulky skupiny A2, ale začátek utkání Pražanům hrubě nevyšel. Po oddechovém času za stavu 0:7 se však domácí vzpamatoval a na hřišti začal úřadovat Dalibor Fait. Ten dvěma trojkami do první přestávky stihl otočit vývoj zápasu. Na to hosté zpřesnili hru, díky dvojici Ladislav Malý – Jakub Velenský si vytvořili důležitý dvouciferný náskok. Během závěrečné čtvrtiny ještě Vyšehrad mohl zvrátit skóre na svou stranu, ale po zbytečné technické chybě Dolejšího a následném faulu na Velenského ztratil jakoukoliv naději. Vyšehrad má po základní části stále jen dvě vítězství, Trutnov postoupil do další fáze s bilancí 10 – 4.

Šumperští se v utkání proti Opavě drželi po celou první čtvrtinu. Paradoxně po timeoutu domácích se Opavané začali výrazně prosazovat, byli agresivnější a jasně ovládli druhé dějství rozdílem 18 bodů. Hosté ani po přestávce nepolevili, velmi agilní byl Kryštof Vlček, jenž získával jeden faul za druhým. Opavské rezervě už o nic nešlo, po celý zápas prostřídal trenér Valeček i mladé hráče, Šumperk tak ještě snížil hrozivé třicetibodové manko.

Šlapanice zdolaly favorita po prodloužení, i díky Šebelovi

V Hradci Králové nebylo o co stát, zlínští přijeli pouze se šesticí mladých hráčů bez zkušeností. Poslednímu zápasu ve Zlíně nevěnovali velkou pozornost a tak bylo rozhodnuto již po první čtvrtině. Hradec si po pohárové porážce s Pardubicemi chtěl spravit chuť, vytouženou stovku však jeho hráči nezískali.

Velkým překvapením je vítězství Šlapanic nad brněnským JBC. Nováček první ligy porazil jednoho z favoritů na prvenství po prodloužení. Pravdou je, že JBC přijelo k derby pouze s mladými hráči, šanci dostali junioři. Výborným výkonem se také uvedl domácí Zdeněk Šebela. Odehrál téměř 40 minut, ve kterých stihl nasbírat 26 bodů, 12 doskoků a 9 získaných faulů. Za zmínku stojí i 14 proměněných trestných hodů z 15 pokusů.

GBA Sparta Praha – Slavoj Litoměřice 61:96 (Gluditis 19, Hrubý 17 – Soukup 27, Klimeš 17 a 11 doskoků)

Sokol Pražský – Vysočina Jihlava 80:102 (Tomas 14, Štepánek 11 – Šoula 26, Štegbauer 17)

Kondoři Liberec – Lokomotiva Plzeň 78:91 (Příhonský 24, Němeček a Bím 11 – Kovanda 22, Aušprunk 20)

VŠB Ostrava – Basketbal Olomouc 90:86 (Dedek 21 a 11 získaných faulů, Jurda 18 – Sedlák 27, Scripcaru 22)

Sokol Vyšehrad – Kara Trutnov 66:74 (Fait 25, Dolejší 14 – Kaša 26, Velenský 16)

TJ Šumperk – BK Opava „B“ 77:93 (Kresta 21, Müller 16 – Vlček 21 a 13 získaných faulů, Bujnoch 21, Kvapil 20 a 12 doskoků)

Sokol Hradec Králové – SKB Zlín 97:52 (Synáček 23 a 10 doskoků, Švandrlík 15 a 14 doskoků – Pumprla 22, Menšík a Kadlčík 9)

Sokol Šlapanice – JBC Brno 98:94 po prodl. (Šebela 26 a 12 doskoků, Pavličík 20 a 10 doskoků – Kozina 28, Nehoda 15)

Ilustrační foto: bkolomouc.cz

Sdílejte tento článek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace